Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. januarja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.52 se je na smučišču Kope v občini Mislinja poškodoval smučar. Oskrbeli so ga reševalci na smučišču. Poškodovanega smučarja je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.31 so v naselju Žerjav, občina Črna na Koroškem, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Črna na Koroškem do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) uspešno oživljali občana. Reševalci so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.36 sta na obvoznici v Krškem trčili osebni vozili. V nesreči so se štiri osebe poškodovale. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli razlite motorne tekočine ter razsvetljevali kraj dogodka. Reševalci NMP Krško so poškodovane osebe oskrbeli na kraju ter prepeljali v SB Brežice. Dežurni delavci cestnega podjetja CGP Krško so postavili cestne zapore in počistili cestišče.

Ob 18.08 sta na avtocesti Drnovo–Zaloke, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, pred prihodom reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi, nevtralizirali motorne tekočine, pomagali Darsu pri čiščenju cestišča in nudili pomoč avtovleki pri nalaganju vozil. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 8.57 so v naselju Prihova, občina Nazarje, trčila tri osebna vozila, eno pa je tudi zagorelo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Mozirje so enega udeležence pregledali na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 10.56 je v naselju Gobovce v občini Naklo osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Voznica vozila ni bila poškodovana. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo z avtodvigalom dvignili in postavili na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.19 so na avtocesti Zadobrova–Šentjakob, občina Ljubljana, v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 14.48 sta na zahodni ljubljanski obvoznici v smeri Malenc trčila osebno vozilo in avtobus, ki je prevažal otroke. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 17.21 je na avtocestnem priključku Zadobrova, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnem posegom izvlekli vozilo izpod tovornega vozila in odklopili akumulator. Poškodovanega voznika osebnega vozila so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 23.05 je na Zaloški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v tri parkirana vozila. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so odklopili dva akumulatorja in vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.18 sta na cesti Peršeti–Ušnik v naselju Čiginj, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Reševalci NMP Tolmin so oskrbeli poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Šempeter pri Gorici. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, preventivno na poškodovanih vozilih odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb in policiji pri urejanju prometa, z absorbentom posuli iztekle motorne tekočine in počistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.55 je v naselju Lokovica v občini Prevalje osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev oskrbeli voznico. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 13.12 je v naselju Meža, občina Dravograd, kombinirano vozilo zapeljalo s ceste. Poškodoval se je voznik vozila. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ga prepeljali v SB Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.29 je na Viški cesti v Ljubljani na balkonu večstanovanjskega objekta gorel koš za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili koš in pregledali okolico požara.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.30 je v Ulici Otona Župančiča v Idriji zagorelo na podstrešju večstanovanjske stavbe. Požar, ki je zajel ostrešje in del notranjosti objekta, so pogasili gasilci PGD Idrija. V izogib ponovnemu vžigu so delno očistili podstrešje in prezračili prostore objekta.

Ob 8.50 so v naselju Volče, občina Tolmin, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so očistili dimno tuljavo in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.04 so v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so svetovali obisk dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 9.16 je v naselju Planina v občini Postojna, v podjetju okna Šemrl, prišlo do prašne eksplozije v silosu za žagovino. Gasilci PGD Planina in Postojna so požar pogasili in iznesli žagovino iz silosa.

Ob 10.05 so na Uncu, občina Cerknica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Unec so preprečili požar, pogasili saje, očistili dimnik in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 23.29 je na Kosovelovi ulici v Postojni zagorel star papir na hodniku v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Postojna so pogasili požar in prezračili prostore. V požaru je bil poškodovan hodnik in stvari v njem.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.38 je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, zagorela varovalka v omarici na daljnovodu. Posredovali so gasilci PGD Pameče-Troblje in dežurni delavci Elektra Celje. Izklopili so elektriko in zamenjali varovalke.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.18 je v Hohkrautovi koloniji v Trbovljah zagorela lesena lopa. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so preprečili širjenje požara na sosednje objekte, pogasili požar in preventivno porušili lopo. Lastniku objekta so nudili prvo pomoč. Preko noči bodo izvajali gasilsko stražo. Na kraju so bili prisotni policisti PP Trbovlje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 10.14 je v Ulici II. Prekomorske brigade v Kopru gorela vsebina komunalnega zabojnika. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.10 je v Poljanškovi ulici v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za papir. Požar so pogasili gasilci PGD Črnuče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 21.21 je na mejnem prehodu Obrežje, občina Brežice, iztekalo dizelsko gorivo iz rezervoarja tovornega vozila. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, zatesnili obcestne jaške, preprečili nadaljnje iztekanje goriva, izpraznili rezervoar ter z absorbentom posuli onesnaženo cestišče in ga počistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.42 je na stezi proti Sabotinu, občina Nova Gorica, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kal. 80 mm, teže 6,7 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja shranila v primerno skladišče.

Ob 16.22 so na območju naselja Selišče, občina Tolmin, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo, ki ga je na površje potisnil manjši zemeljski usad. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 104 mm, teže 17 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 11.54 so Gasilci PGD Korena in Dvorjane nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 22.47 je v Ulici Matije Kelemine v Šentilju v stanovanjski hiši padel bojler za vodo. Zaradi poškodovane vodovodne napeljave je iztekala voda. Gasilci PGD Šentilj so zaprli vodovodni ventil in odklopili bojler.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.02 so v Grilčevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem NMP ZD Idrija pri oživljanju in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 14.24 se je v Hlaponcih, občina Juršinci, v hiši nahajala obnemogla oseba. Gasilci PGD Ptuj so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata ter osebo predali reševalcem NMP, kateri so jo prepeljali v SB Ptuj.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/