Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Danes je bila izražena skupna volja po sodelovanju v prihodnje

Danes je bil na Brdu pri Kranju sestanek koalicijskih poslancev in nekaterih ministrov. Srečanja sta se udeležila tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič in poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar.

Predsednik vlade Janez Janša je po srečanju dejal, da je bil današnji sestanek produktiven in konstruktiven. Namenjen je bil trem temam, in sicer približni oceni dosežkov o mandatu, ki se izteka, partnerji so se pogovarjali tudi o reševanju nekaterih perečih odprtih vprašanj, se seznanili z razmerami glede epidemije in boja proti covidu-19 ter se dokončno dogovorili glede draginjskih dodatkov oziroma energetskih vavčerjev za blažitev draginjskega pritiska zaradi podražitev ob dvigu cen energije Koalicijski partnerji so se danes dogovorili tudi glede nekaterih odprtih zadev, za katere je potrebna dokončna odločitev državnega zbora. "Eden od udeležencev današnjega sestanka je dejal, da je bilo vzdušje na tem sestanku izjemno optimistično in boljše kot na začetku mandata, kar je res, saj lahko koalicija skupaj s partnerji, ki so tako ali drugače podpirali razvojne projekte vlade, zelo veliko pokaže. Izražena je bila tudi skupna volja po sodelovanju v prihodnje," je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanje glede skrajševanja veljavnosti karanten, je predsednik vlade odvrnil, da bo ministrstvo za zdravje predlog o tem pripravilo do ponedeljka, ko bo predvidoma tudi sprejet in uveljavljen sredi naslednjega tedna.

Na vprašanje o tem, kako vztrajna bo koalicija pri doseganju vseh teh zakonov, ki čakajo na sprejem, je predsednik vlade odvrnil, da je večina ključnih zakonov že šla čez redno fazo obravnave, čez faze javne razprave, čez dve branji, ponekod pa se čakajo še končne odločitve. "Vsi ti ključni zakoni, ki so tudi del koalicijske pogodbe, bodo na dnevnem redu preostalih rednih sej državnega zbora, če pa bo potrebna še kakšna izredna seja, bo tudi sklicana. Danes so bili izraženi predlogi glede nekaterih zakonov, kjer je predlagan posvetovalni referendum," je povedal predsednik vlade Janez Janša. "Koalicija bo sprejela izziv in podprla predlog za posvetovalni referendum za zakon o dohodnini, s katerim se ljudem dvigajo plače, tako da se lahko Slovenci končno odločijo za to, da imajo višje plače," je dejal premier. "Možnost, da koalicija posvetovalni predlog podpre, je sicer odvisna od tega, kakšne so terminske in proceduralne možnosti in okvirji za to, da bi to odločanje potekalo skupaj z volitvami v državni zbor, zato da ne bi nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili na volišča," je še povedal predsednik vlade, ki je tudi dodal, da ima koalicija po današnjih pogovorih in stališčih sicer dovolj glasov za sprejem omenjenega zakona.

Glede morebitnega sodelovanja s stranko oziroma gibanjem Roberta Goloba, pa je predsednik vlade Janez Janša dejal, da je bila ena od besed, ki je bila danes velikokrat izrečena, beseda sodelovanje. "Vsi, ki smo bili danes tukaj, ne glede na to, ali smo del formalne koalicije ali ne, smo izražali željo po sodelovanju tudi v prihodnje in k temu sodelovanju vabimo vse, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo državnega zbora," je zaključil premier.