Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. januarja 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 12.29 se je v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, na strmem terenu pri delu v gozdu poškodovala oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lovrenc na Pohorju so reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 11.16 so v Stirpniku v občini Škofja Loka gasilci PGD Bukovica zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske (SV), ki je z ekipo Helikopterske nujne pomoči (HNMP) prepeljal poškodovano osebo v Univerzitetni klinični Center (UKC) Ljubljana. Gasilci so reševalcem nudili tudi pomoč pri prenosu poškodovane osebe do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 10.40 je v naselju Mavčiče, občina Kranj, pod vodstvom Policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s čolnom preiskali levi in desni breg ter strugo reke Save. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.30 sta v Andražu nad Polzelo, občina Polzela, trčili osebni vozili, ki sta po trku zapeljali v potok. Gasilci PGD Velenje, Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela so zavarovali kraj dogodka, vozili dvignili nazaj na cestišče in nudili pomoč avtovleki pri nalaganju vozil, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah, izklopili akumulator ter v potok namestili pivnike. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Kranj

Ob 5.45 je na cesti Kranj–Šenčur, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, vozilo postavili na cesto in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu poškodovanega voznika.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.18 sta v Krumperški ulici v Zaborštu, občina Domžale, trčila kombinirano in osebno vozilo. Ena oseba je bila poškodovana. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.02 je v Lokovici, občina Šoštanj, zagorel leseni del hiše. Požar se je širil proti ostrešju. Gasilci PGD Lokovica so zavarovali kraj dogodka in do konca pogasili požar, katerega je pričel gasiti že sam lastnik.

Ob 13.49 je v hali podjetja v Bukovžlaku v Celju, zagorel zabojnik za zmlete mešane komunalne odpadke. Zaposleni so zabojnik zvlekli iz hale ter pričeli z gašenjem, dokončno pa so požar pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Ob 19.12 je so v naselju Podvin pri Polzeli, občina Polzela, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji in Andraž nad Polzelo so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimniško tuljavo ter pregledali okolico dimnika in podstrešje s termovizijsko kamero.

Ob 22.21 so v Novi Cerkvi, občina Vojnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Nova Cerkev in Vojnik so zavarovali kraj, počakali, da saje izgorijo, pregledali dimnik s termo kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Koper

Ob 0.52 so na Razgledni poti v Ankaranu, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Hrvatini posredovali, kjer je zagorelo v pomožnem objektu zraven hiše. Gasilci so pogasili ogenj, prostor pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili. Zaradi požara so v objektu izklopili elektriko in zaprli vodni ventil.

Izpostava Kranj

Ob 22.47 je v Ulici heroja Vernika na Jesenicah, gorela lesena koliba. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.01 so v Tomažinih v občini Velike Lašče gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Domači so pred prihodom gasilcev zaprli dovod zraka. Gasilci PGD Rob in Velike Lašče pa so dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Škoda ni nastala.

Ob 20.55 so v naselju Žlebe v občini Medvode gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Preska Medvode so počakali, da so saje pogorele, očistili dimnik ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.17 so v naselju Lipnik, občina Trebnje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje in Ponikve so nadzorovali izgorevanje saj in preventivno s termovizijsko kamero pregledali dimnik. Lastniku so svetovali obisk dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 9.42 so v poslovalnici banke v Mladinski ulici v Kidričevem zaposleni zaznali vonj po dimu. Gasilci PGD Talum Kidričevo so prostore pregledali s termovizijsko kamero in detektorjem plina ter našli okvaro na drsnih vratih, na katerih je pregorela elektronika. Za sanacijo okvare bo poskrbelo pristojno vzdrževalno podjetje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.37 je v Bukovski vasi, občina Dravograd, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so požar pogasili, prezračili prostore ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 11.32 je v naselju Rudarjevo, občina Črna na Koroškem, v stanovanju večstanovanjskega objekta zagorela kuhinjska napa. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci. Gasilci PGD Črna na Koroškem pa so prostor pregledali s termovizijsko kamero ter izmerili koncentracijo monoksida.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.15 je v naselju Topolovec, občina Koper, občan pri kurjenju izgubil nadzor nad ognjem. Travniški požar so pogasili gasilci PGD Gradin in JZ GB Koper.

Ob 18.42 je ob Cesti v Pregavor v Izoli gorelo grmičevje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili požar, v katerem je zgorelo okoli 50 kvadratnih metrov trave in grmičevja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 15.42 je v Latkovi vasi, občina Prebold, zagorela vsebina zabojnika za papir. Gasilci PGD Groblja, Latkova vas in Prebold so gorečo vsebino stresli iz zabojnika in jo pogasili.

 

Eksplozije

Izpostava Postojna

Ob 8.19 je v Ulici IV. armije v Ilirski Bistrici v glasbeni šoli zaradi tehnične napake eksplodiralo v kurilni napravi. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so na lokaciji zaprli glavni ventil plina, pregledali napravo in prezračili prostor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 14.18 je na regionalni cesti Trbovlje–Hrastnik v naselju Ostenk, občina Trbovlje, iz avtobusa iztekalo gorivo in onesnažilo cestišče v dolžini okoli 900 metrov. Gasilci PGD Trbovlje so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje goriva in z absorbentom posuli onesnaženo cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 sta v Prilesju, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja varno uskladiščila topovsko granato mase 6,1 kg, kalibra 75 mm, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.09 so v Šaleku v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 00.24 je na Cesti 1. maja, občina Kranj, v stanovanju puščala voda. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil in izčrpali vodo.

Ob 10.13 je v stanovanju na Kovorski cesti, občina Tržič, padla starejša oseba. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so s pomočjo lestve, preko balkona vstopili v stanovanje, odprli protivlomna vhodna vrata in omogočili dostop reševalcem NMP Tržič, ki so obolelo osebo prevzeli in odpeljali na zdravljenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.22 je v Levčevi ulici, občina Mengeš, v stanovanju bloka iztekala voda. Gasilci PGD Mengeš so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventil na radiatorju in posesali vodo.

Ob 7.27 je v objektu v Zgornjih Pirničah, občina Medvode, zaradi počene vodovodne cevi, voda zalivala kurilnico. Gasilci PGD Zgornje Pirniče so preprečili nadaljnje iztekanje in iz kurilnice prečrpali vodo.

Ob 18.51 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah na parkirišču otrok zaklenil v kombinirano vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata vozila.

Izpostava Maribor

Ob 20.02 so na Mladinski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.03 so v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Nova Gorica posredovali pri reševanju poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.44 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo. Dvigalo so izklopili in obvestili vzdrževalca dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/