Skoči do osrednje vsebine

Ugotovitve epidemiološke preiskave v mesnici iz Ilirske Bistrice ovrgle sum okužbe s tatarskim biftekom

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je Upravi za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) včeraj posredoval zaključno poročilo epidemiološke preiskave, iz katere je razvidno, da je povzročitelj izbruha norovirus. V omenjeni preiskavi izbruha ni bilo potrjeno, da bi bilo katerokoli živilo vir okužbe. Iz poročila NIJZ izhaja, da je izbruh okužbe najverjetneje posledica kontaktnega prenosa.

Na podlagi rezultatov analiz vzorcev obolelih, odvzetih brisov delovnih površin, brisov na snažnost rok zaposlenih,  vzorca živila  kot tudi anketiranja vključenih obolelih, je NIJZ zaključil, da noroviroza ne izhaja iz onesnaženosti živil, ki so se pripravila in prodajala v omenjenem obratu, temveč je po vsej verjetnosti prišlo do okužbe zaradi kontaktnega prenosa. Oboleli so v omenjeni mesnici  kupovali dne, 24.12.2021, ko je bilo v mesnici večje število kupcev in s tem večja možnost kontaktnega prenosa preko površin, ki so v stiku v potrošniki (kljuke na vratih, dozator razkužila, prodajni pulti, POS terminal). Izključena ni niti možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj in drugih prednovoletnih prireditev. Te osebe so lahko okužbo prenesle v mesnico, svoje domove in med sorodnike.

UVHVVR je takoj odredila ustrezne ukrepe in je do prejema izvida o zdravstvenem stanju zaposlenih, začasno zaprla omenjeno mesnico. Pred ponovnim odprtjem je bilo izvedeno temeljito čiščenje delovnih površin in opreme, zaposlena pa sta bila, na podlagi izvidov usmerjenega zdravniškega pregleda, izključena kot prenašalca bolezni oz. klicenosca. Nove okužbe niso bile prijavljene.

Uprava vsako prijavo morebitne okužbe s hrano obravnava z vso resnostjo, ne glede na to kakšni bodo/so končni rezultati epidemiološke preiskave, oziroma ugotovljeni viri okužbe. V najkrajšem možnem času se opravi izredni inšpekcijski pregled. Na podlagi ugotovitev nadzora  se sprejmejo vsi potrebni ukrepi za preprečitev možnosti morebitnih nadaljnjih okužb, nadzor v obratu pa se v prihodnje izvaja na podlagi nove ocene tveganja.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost NIJZ.