Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na neformalnem zasedanju obrambnih ministru v francoskem Brestu

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je včeraj in danes udeležil neformalnega zasedanja obrambnih ministrov, prvega v času francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki je potekal v Brestu v Franciji.

V ospredju pogovorov obrambnih ministrov so bile predvsem aktualne varnostne razmere, predvsem na vzhodu, na rusko-ukrajinski meji, in v Maliju, ter Strateški kompas, katerega končna podoba naj bi bila oblikovana v prihodnjih mesecih.

Ministri so zasedanje začeli z delovno večerjo s predstavniki zveze Nato in Organizacije združenih narodov. Glavna tema pogovorov so bile aktualne varnostne razmere, predvsem zaostrovanje situacije na rusko-ukrajinski meji in v Severni Afriki. Ministri so izpostavili, da je treba več narediti za varnost Ukrajine, da bi preprečili morebitne konflikte. Na zasedanju so opozorili tudi na vlogo Rusije v Maliju in nujnost po zagotovitvi demokratičnih procesov tam. Minister Matej Tonin je ob tem spomnil, da ne smemo pozabiti na razmere na Zahodnem Balkanu oziroma Bosno in Hercegovino, saj imajo razmere tako na vzhodu, v Severni Afriki kot tudi na Zahodnem Balkanu neposreden vpliv na varnost Slovenije. Razpravo o aktualnih varnostnih izzivih so ministri nadaljevali tudi drugi dan zasedanja.

Zasedanje se je nadaljevalo z razpravo o Strateškem kompasu, dokumentu, ki bo začrtal obrambno-varnostno politiko Evropske unije v prihodnjih desetih letih. Dokument je pod taktirko Evropske službe za zunanje zadeve začel nastajati v času nemškega predsedovanja, osnutek dokumenta je pomemben dosežek slovenskega predsedovanja, zaključen pa naj bi bil v prihodnjih mesecih. Današnja razprava v okviru neformalnega zasedanja obrambnih ministrov je naslovila temo vesolje, ki je po mnenju Slovenije eno izmed ključnih strateških področij. Ob tem je minister Tonin izpostavil tudi, da mora Evropska unija izboljšati svoje zmogljivosti na področju vesolja, tudi prek inovativnih tehnologij in sinergij med civilno in vojaško sfero. Vesoljsko in obrambno industrijo moramo podpreti tudi z vključevanjem malih in srednje velikih podjetij v državah članicah, dodaja minister Tonin.

Strateški kompas je bil tudi tema pogovorov na delovnem kosilu obrambnih in zunanjih ministrov. Strinjali so se, da je za avtonomno in odporno Evropo nujno, da bo dokument pripravljen čimprej. Minister Matej Tonin je ob tem pozdravil umeščenost Zahodnega Balkana v dokument, za kar si je Slovenija prizadevala od začetkov oblikovanja dokumenta. Visoko na agendi regija ostaja tudi v času francoskega predsedovanja, konferenca v juniju bo nova priložnost za krepitev partnerstva z Zahodnim Balkanom prek mehanizmov Skupne varnostne in obrambne politike. Minister Tonin je pozdravil vključitev ukrepov na področju protiterorizma in klimatskih sprememb, ki lahko predstavljajo tudi možnost sodelovanja z drugimi, ne partnerskimi državami. 

Video posnetek izjave ministra Mateja Tonina pred zasedanjem (youtubeMORS)