Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. januarja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.40 je na Večni poti v Ljubljani padla kolesarka s kolesom. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vič so nudili prvo pomoč poškodovani kolesarki do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so jo nato na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 8.58 je na Vojkovem nabrežju v Kopru v pristanišču padel delavec s kamionske prikolice. Reševalci reševalne službe Slovenske Istre so poškodovanca oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 se je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani v gostinskem lokalu porezala delavka. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanko oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.13 je v naselju Velika Štanga, občina Šmartno pri Litiji, občanu pri popravilu osebnega vozila, dvigalka stisnila roko. Gasilci PGD Štangarske Poljane in PGD Litija so s tehničnim posegom skozi okno vstopili v objekt, vozilo dvignili in skupaj z reševalci NMP Litija na kraju oskrbeli poškodovano osebo. Reševalci NMP so poškodovanca prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 11.49 so pri naselju Lancovo, občina Radovljica, v reki Savi našli negibno osebo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Radovljica in Lancovo so osebo prenesli iz vode in jo predali reševalcem.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 8.40 so ob Savi Bohinjki in Savi Dolinki v občini Bled posredovali vodniki reševalnih psov Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS) – GORENJSKA, Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) - Gorenjska 1 - KIN, Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) - Skupina 4 – KIN, ki so nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.10 se je v naselju Kostrivnica, občina Šentjur, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, osvetljevali kraj dogodka, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Celje. Reševalci so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.17 so na ulici Lošca na Vrhniki trčili osebno vozilo, kombinirano vozilo in kolesarka s kolesom. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče. V nesreči je bila kolesarka lažje poškodovana, je pa zavrnila pomoč.

Ob 22.59 je v naselju Kompolje v občini Dobrepolje osebno vozilo zapeljalo s cestišča in prevrnjeno obstalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Kompolje, Zdenska vas, Videm in Ribnica so odklopili akumulator, vozilo izvlekli iz jarka in ga postavili nazaj na kolesa. Voznika ni bilo več na kraju.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.23 sta v naselju Vrhe v občini Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Slovenj Gradec. Vozišče so očistili dežurni delavci cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.15 so v Tomažu nad Vojnikom, občina Vojnik, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vojnik so zavarovali kraj dogodka, kontrolirali izgoretje saj ter pregledali dimnik.

Izpostava Koper

Ob 23.07 so v Spodnjih Škofijah, občina Koper, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Dekani.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.08 so na Dunajski cesti v Ljubljani v gostinskem lokalu v dimniku gorele saje. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so očistili žareče ostanke saj, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in pred nadaljnjo uporabo svetovali pregled dimnika dimnikarske službe.

Ob 18.45 so v Stranski vasi v občini Dobrova - Polhov Gradec, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Dobrova  so požar pogasili in očistili dimnik.

Izpostava Maribor

Ob 15.04 so se na Planinski cesti v Lovrencu na Pohorju vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so nadzorovali do izgoretja saj in preventivno pregledali prostore.

Izpostava Postojna

Ob 10.46 je v naselju Račice, občina Ilirska Bistrica, prišlo do požara drv v pomožnem objektu - drvarnici. Gasilci PGD Podgrad in Ilirska Bistrica so pogasili goreča drva in jih odstranili iz objekta. Na objektu ni nastala gmotna škoda.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.24 so se na Marnovi ulici v Zagorju ob Savi vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zagorje - mesto so goreče saje pogasili, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali objekt. Na kraju so bili prisotni dimnikar in policisti.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.50 se je na cesti Arja vas–Velenje v naselju Studence, občina Žalec, zaradi poškodovanega rezervoarja hladilne tekočine, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator in osvetljevali kraj dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.20 je na Hladilniški poti v Ljubljani gorel kup odpadnega vejevja. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Sp. Kašelj.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.46 je na ulici Lukežiči v Renčah, občina Renče-Vogrsko, zagorela vsebina komunalnega zabojnika za zeleni odpad. Gorečo vsebino zabojnika so pogasili gasilci PGD Renče-Vogrsko.

Ob 17.05 je v naselju Grgar v občini Nova Gorica zagorela vsebina v komunalnem zabojniku. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Ob 21.17 so na Bazoviški ulici v Novi Gorici zagoreli odpadki v obcestnem smetnjaku. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili. Škode ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.29 je na vzpetini Kolovec v naselju Volčji Potok, občina Kamnik, občan našel Jugoslovansko defenzivno ročno bombo kalibra 55 milimetrov. Zaradi slabega stanja sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS najdbo uničila na kraju. Pripadnika sta tudi preventivno pregledala območje 20 kvadratnih metrov. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Maribor

Preko dneva so v Prevorškovi ulici v industrijskem objektu bivše Metalne v Mariboru, kjer so 11.1.2022 našli 250 kilogramov težko letalsko bombo iz obdobja druge svetovne vojne, pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske, Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije, izvajali pripravljalna dela na terenu za odstranitev nevarne najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.08 se je ob cesti Podgorje proti Brežcu, občina Koper, podrlo drevo in padlo na cestišče. Gasilci JZ GB Koper so drevo razžagali in odstranili.

Ob 17.56 so na Vergerjevem trgu v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo in iz delovanja izklopili dvigalo. O dogodku je bila obveščena tudi pristojno servisno podjetje.

Izpostava Kranj

Ob 13.09 so na Ulici Rudija Papeža v Kranju gasilci GARS Kranj pomagali reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 18.42 so na Ulici Jožeta Godca v naselju Pekre, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor, ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vhodna vrata v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Ob 18.52 so v Kamniški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/