Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s predstavniki Kinoateljeja iz Gorice in predstavniki Kulturnega doma Gorica

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predstavnicama ene od primarnih organizacij Slovencev v Italiji, Kinoateljeja iz Gorice, Matejo Zorn in Karin Kocijančič. V nadaljevanju dneva je ministrica sprejela predstavnike upravnega odbora Kulturnega doma Gorica.
Skupinska fotografija ministrice in predstavnikom na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ministrica dr. Helena Jaklitsch s predstavniki Kulturnega doma Gorica | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predstavnicama ene od primarnih organizacij Slovencev v Italiji,  Kinoateljeja iz Gorice, Matejo Zorn in Karin Kocijančič. Tudi ta edina slovenska organizacija, ki se v Italiji ukvarja s filmom, se v obdobju epidemije srečuje z oteženim delom. Kinoatelje, ki ga  je ustanovil senator, filmski kritik in profesor sociologije Darko Bratina, celostno pristopa k filmskemu opismenjevanju za vse generacije, njegovo osnovno področje delovanja je  video in filmska produkcija ter dokumentacija in raziskovanje spomina na obmejnem območju.

V sklopu Festivala Poklon viziji vsako leto podelijo nagrado Darko Bratina ustvarjalcem, ki v filmski formi kažejo posebno pozornost do lastnega družbenega okolja in medkulturnega dialoga.  V zadnjem času so zelo uspešni s ponudbo filmskih vsebin kot enega od učnih pristopov v slovenskih šolah. Ob tem je ministrica poudarila, da je to dober pristop,  saj se mladi tako naučijo kritično razmišljati, hkrati pa osvajajo bogato slovensko besedišče, obenem pa izpostavila, da je prav, da se tudi prek filmske vzgoje spodbuja (samo)zavedanje o pomenu narodne identitete za posameznika. Kinoatelje si prizadeva, da bi bogato filmsko dediščino tega obmejnega prostora ustrezno ovrednotil, za kar pa potrebuje najširšo podporo ne le znotraj slovenske skupnosti v Italiji, ampak tudi znotraj enotnega slovenskega kulturnega prostora.

V nadaljevanju dneva je ministrica sprejela predstavnike upravnega odbora Kulturnega doma Gorica, ki je v preteklem letu praznoval 40 let. Igor Komel, Aleš Waltritsch, Maša Braini in Marino Marsič so se ministrici najprej zahvalili za vso podporo, ki jo Urad namenja delovanju Kulturnega doma. Predstavili so ji prireditve, s katerimi so obeležili štiridesetletnico delovanja.

Kulturni dom kljub pandemiji redno izvaja svojo dejavnost. Upoštevajoč vse ukrepe za zajezitev pandemije ohranjajo odprta vrata za vse, ki želijo nastopiti v njihovem domu. Z zadovoljstvom ugotavljajo, da želijo pri njih nastopati tudi vidna imena italijanskega zabavnega prostora, saj jim Kulturni dom in Kulturna zadruga Maja nudita celotno servisno storitev. Zadovoljni so tudi z obiskom nedeljskih matinej za otroke, saj se zavedajo svoje vzgojne vloge. Ob zaključku pogovora jim je ministrica še enkrat čestitala za obletnico delovanja in se jim zahvalila za vse njihovo dosedanje delo, ki ga opravljajo z odgovornostjo in zavedanjem, da so v prvi vrsti pripadniki slovenske manjšine z dvojnim poslanstvom: najprej krepiti narodno čutenje in identiteto, nato pa nuditi odprt prostor za srečevanje z drugimi in biti most med njimi.