Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. januarja 2022.

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.55 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kobarid posredovali na objektu vrtca v Kobaridu, kjer so sanirali in fiksirali nadstrešek, katerega je poškodoval močan veter.

Izpostava Postojna

Ob 9.12 je v naselju Kal, občina Pivka, močan veter odkril del strehe manjšega objekta. Posredovali so gasilci PGD Pivka, kateri so zavarovali kraj dogodka, odstranili del kritine, ki je ogrožala mimoidoče, del pa pritrdili. Za dokončno sanacijo bo poskrbel lastnik.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 sta na Otliškem oknu, občina Ajdovščina, planinki zaradi ledenega terena nista zmogli nadaljevati poti. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, skupina Ajdovščina, so jim nudili pomoč pri varnem sestopu do reševalnih vozil in odpeljali v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 18.43 se je na Dovški Babi, občina Kranjska Gora, izgubil turni smučar. Reševalci GRS Mojstrana so ga našli in ga pospremili v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.09 je v Solkanu, občina Nova Gorica, avtobus trčil v železniški nadvoz. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so delno očistili cestišče in nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in policiji. Ena oseba je bila lažje poškodovana.

Izpostava Postojna

Ob 17.43 je v Podskrajniku v občini Cerknica, osebno vozilo zbilo pešca, katerega je nato odbilo še pod drugo osebno vozilo. Izpod vozila so ga potegnili očividci. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so zavarovali kraj dogodka nudili pomoč pri oživljanju poškodovanca pred prihodom NMP Cerknica ter odklopili akumulator enega osebnega avtomobila, ki je bil udeležen v nesreči. V dogovoru s policisti so nato nudili pomoč pri razsvetljevanju mesta nesreče.

Izpostava Ptuj

Ob 14.21 se je na Ormoški cesti na Ptuju voznica z osebnim vozilom zaletela v pročelje trgovine z živili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator ter usmerjali promet. Reševalci NMP Ptuj so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.23 so v Frankolovem, občina Vojnik, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so varovali okolico dimnika do izgoretja saj in pregledali ostrešje s termo kamero.

Ob 11.17 je v Taboru v pomožnem objektu zagorel aparat za varjenje. Požar so začeli gasiti občani. Gasilci PGD Ojstriška vas-Tabor in Kapla-Pondor so požar pogasili, aparat iznesli na prosto, prezračili in pregledali objekt. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Loke.

Ob 13.54 so na Gledališkem trgu v Celju, v zaklonišču gorele smeti. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje-Gabrje so s tehničnim posegom odprli vrata v zaklonišče, pogasili požar, prezračili in pregledali prostore zaklonišča.

Ob 17.29 je v Pečovniku v občini Celje zaradi poškodovane dimne tuljave na peči zadimilo prostore v hiši. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik so eno osebo umaknili iz hiše, očistili peč in prezračili prostore. Gasilci so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 je v naselju Spodnji Log v Šmarci, občina Kamnik, med stanovanjskimi objekti, gorela drvarnica. Gasilci PGD Kamnik in Šmarca so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in objekt pregledali s termo kamero.

Ob 14.49 do v naselju Jačka, občina Logatec, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec, ki so nadzorovali izgoretje saj in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.03 je na Igu v istoimenski občini prišlo do eksplozije komore za modifikacijo lesa v lesno predelovalnem obratu. Gasilci PGD Ig in Golo so pogasili požar, iznesli večjo količino ožganega lesa in umaknili vozila. Eksplozija je podrla notranjo steno v objektu. Poškodovano pa je bilo tudi eno osebno vozilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.46 so v Černelavcih, občina Murska Sobota, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Černelavci in Murska Sobota, ki so počakali da so saje izgorele in pregledali dimnik.

Ob 16. 41 je v naselju Dolič občina Kuzma, v prostorih kovačnice gorela dovodna cev acetilenske jeklenke, pri tem se je požar delno razširil na gorljivi odpadni material ter nekaj drobnega inventarja v kovačnici. Požar so pogasili gasilci PGD Gornji Slaveči in nova Dolič.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.28 je v naselju Gorenja vas pri Mirni, občina Mirna, gorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna, Ševnica, Selo pri Mirni in Volčje njive so pogasili požar, prezračili prostore in iznesli ožgane predmete. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so lastnika, ki se je opekel na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 15.18 se je v naselju Vejar, občina Trebnje, kadilo iz lesenega zidu stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so opravili pregled s termovizijsko kamero, izmerili prisotnost plinov ter ugotovili da je prišlo do kratkega stika na elektro napeljavi. Svetovali so da se opravi pregled na elektro napeljave. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 11.17 so v Brezovem brdu, občina Hrpelje-Kozina, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana. Po prihodu na lokacijo gašenje dimnika ni bilo potrebno. Gasilci so pregledali in delno očistili dimnik ter s termo kamero pregledali sosednje prostore in streho. Gasilci so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. Škode ni bilo.

Ob 18.39 so v Snežniški ulici v Ilirski Bistrici gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali prostore, podstrešje in streho, prezračili zadimljene prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.51 so Pod Gradom v občini Dravograd, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Dravograd, ki so pogasili dimnik in prezračili prostore.

Ob 18.45 so v Ribnici na Pohorju v istoimenski občini gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribnica na Pohorju so saje pogasili, očistili dimnik ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.08 je v Črničah, občina Ajdovščina, v bližini garaže stanovanjske hiše, zagorel kompostnik. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Selo so požar pogasili ter prekopali preostanek komposta.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.31 je na Vojkovi cesti v Solkanu, zagorel potopni zabojnik za mešane odpadke. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 22.19 je v ulici Glavni trg v Vipavi zagorela vsebina zabojnika za odpadke na ekološkem otoku. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili, dva zabojnika sta v celoti pogorela.

Izpostava Postojna

Ob 21.07 so na Notranjski cesti v Cerknici v kovinskem zabojniku goreli mešani odpadki. Gasilci PGD Cerknica so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.50 so v Pristavici, občina Rogaška Slatina, v gozdu našli onesnaženo zemljino z neznano snovjo. Po prvih ocenah je onesnaženo vsaj 5 kubičnih metrov zemljine. Domneva se, da je zemlja onesnažena s odpadnim motornim oljem. Na kraju so bili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.45 je ne regionalni cesti pri naselju Modrejce, občina Tolmin, iz poltovornega vozila padel na cesto 50 litrski sod z nafto, katerega je z avtomobilom povozila voznica. Iz soda je iztekla nafta in se razlila v velikosti 2 kvadratnih metrov, katero so gasilci PGD Tolmin posuli z absorbentom in cesto počistili. Voznica je pri tem poškodovala vozilo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 16.36 so v Prevorškovi ulici v industrijskem objektu bivše Metalne v Mariboru našli 250 kilogramov težko letalsko bombo iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije so pregledali kraj najdbe. O odstranitvi ali uničenju na kraju najdbe se bodo odločili v naslednjih dneh.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.48 so v Miklošičevi ulici, občina Celje, gasilci PGE Celje, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je bila starejša obnemogla oseba.

Ob 16.03 so na Cesti Lole Ribarja v Šoštanju, gasilci PGD Šoštanj mesto in Gaberk, nudili pomoč reševalcem NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 16.47 so na lokalni cesti med Globokim in Mošnjami, občina Radovljica, gasilci PGD Mošnje odstranili drevesi, ki sta ovirali promet.

Ob 17.00 so v naselju Žerjavka, občina Šenčur, gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.08 so v Polju v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem so našli neodzivno osebo. Gasilci so nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so nato osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 8.26 so na Študljanski cesti v Domžalah, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Študa v kleti stanovanjske hiše posesali dva kubična metra vode, ki je iztekla zaradi okvare na vodovodni instalaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.38 sta v Rožni ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom odprla vhodna vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/