Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. januarja 2022.

Močan veter

V občinah Brezovica, Kobarid in Ilirska Bistrica so zaradi močnega vetra posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica, Kobarid in Preserje. Veter je predvsem podrl več dreves na vozišče, drog za telekomunikacije, v naselju Idrijsko pa se je podrlo drevo na stanovanjski objekt. Gasilci so drevesa odstranili in zaščitili poškodovane strehe objektov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.58 si je na poti v Tamar, občina Kranjska Gora, sankačica poškodovala roko. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče so jo oskrbeli in prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.02 se je na Breznem vrhu, občina Radlje ob Dravi, pri delu v gozdu delavec pri delu s traktorjem poškodoval. Gasilci PGD Radlje so delavcu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili prvo pomoč in ga z nosili prenesli do kraja pristanka posadke s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor, ki je poškodovanca prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.24 se je na območju naselja Topla, občina Črna na Koroškem, izgubil otrok, udeleženec šole v naravi. V iskalni akciji so sodelovali reševalci GRS Koroške, gasilci PGD Črna ter policija. Otroka so našli podhlajenega. Reševalci NMP so ga odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem promet 

Izpostava Ljubljana

Ob 17.23 sta na cesti od Litije proti Zagorju pri naselju Spodnji Log, občina Litija trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD litija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja vozil, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika osebnega vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca.

Izpostava Maribor

Ob 20.20 sta v naselju Vosek v občini Pesnica trčila avtobus in kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče, iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, očistili po vozišču razlite tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor pa so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.49 je v naselju Podkraj, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in preventivno pregledali okolico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.35 so se v naselju Vrhe, občina Celje, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Teharje so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in pregledali peč ter lastniku odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.21 je v ulici Ob Savi v Ljubljani gorela elektro omarica na fasadi stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili, pregledali okolico in prezračili zadimljene prostore v objektu. Na kraju dogodka so posredovali tudi dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 22.09 je v naselju Žice, občina Sveta Ana, zagorel material zložen ob peči na trdo gorivo. Gasilci PGD Sveta Ana so požar pogasili in prezračili prostore. Zaradi zastrupitve z dimom poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Lenart.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.53 so v Slomškovi ulici v Ajdovščini zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina. Tleče saje so pogasili in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.33 so se na ulici Gradišče v Ajdovščini vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.21 so se v naselju Reva, občina Trebnje, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobrnič so nadzirali izgorevanje saj, očistili dimnik in pregledali peč.

Izpostava Ptuj

Ob 14.13 je v Spuhlji, občina Ptuj, zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Spuhlja in PGD Ptuj so požar pogasili, prostore prezračili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.23 je v Šentjanžu nad Dravčami, občina Vuzenica, zagorelo gospodarsko poslopje s hlevom v izmeri 40 x 25 metrov. Aktivirani so bili gasilci PGD Vuzenica, Muta, Radlje ob Dravi, Vuhred, Brezno Podvelka, Ožbalt, Kapla in Dravograd. Iz hleva so uspeli rešiti 8 govedi, od katerih je za štiri zaradi opeklin, veterinar odredil zakol. Dvanajst živali je v objektu zgorelo. Objekt je popolnoma uničen, v njem je zgorela tudi vsa kmetijska mehanizacija in dve osebni vozili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 19.25 je v ulici Stari trg v Trebnjem gorelo zapuščeno dostavno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 9.36 je na Zidanškovi cesti v Velenju na prostem zagorela jeklenka za propan butan. Posredovali so gasilci PGD Velenje. Zavarovali so kraj dogodka, pogasili goreč plin ter jeklenko ohladili.

Izpostava Koper

Ob 16.33 so ob Belokriški cesti, občina Piran, gorele palme. Gasilci JZ GB Koper so pogasili manjše palme in travo na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 18.16 sta v Šmarjah, občina Koper, gorela komunalna zabojnika za smeti. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so ju pogasili. Zabojnika sta uničena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.09 se je v Šolski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, kadilo iz zabojnika za odpadke na ekološkem otoku. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so tlečo vsebino pogasili. Zabojnik za komunalne odpadke ni poškodovan.

Ob 17.05 se je v Šempasu, občina Nova Gorica, kadilo iz zabojnika za smeti. Še pred prihodom gasilcev so pričeli z gašenjem domačini, dokončno pa so požar pogasili gasilci JZ GRD Nova Gorica. Zabojnik ni poškodovan.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.51 so pred naseljem Vrbovce, občina Šentjernej, gorele smeti v komunalnem zabojniku. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjernej. Zabojnik je uničen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.13 so na Ulici Zofke Kvedrove v Celju zaznali vonj po nafti, ki se je širil iz kanalizacijskih jaškov. Gasilci PGE Celje so zavarovali območje, nato pa pregledali kanalizacijski sistem in v njem odkrili madeže naftnega derivata. V jaške so namestili vpojna sredstva, o dogodku pa je bil obveščen upravljalec kanalizacijskega omrežja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.44 je v naselju Svino, občina Kobarid, zaradi okvare na rezervoarju za polnjenje iztekalo gorivo. Gasilci PGD Kobarid so preprečili nadaljnje iztekanje goriva in sanirali območje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.42 so v Kromberku, občina Nova Gorica, delavci na gradbišču pri zemeljskih delih našli Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije. Na varno sta odstranila avionsko bombo, mase 16 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 4.03 je na Miklošičevi ulici v Celju invaliden občan padel s postelje . Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in obolelemu občanu pomagali do postelje.

Ob 21.24 je na Savinovi ulici v Celju zaradi uničenega odtoka v stropu iztekala voda iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli stanovanje in zaprli glavni ventil.

Izpostava Kranj

Ob 13.53 v Suhi pri Predosljah, občina Kranj, delavcu postalo slabo. Gasilci GARS Kranj so reševalcem NMP Kranj pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 16.37 so na Visokem, občina Šenčur, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata hiše in omogočili reševalcem NMP Kranj dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 so v Šolski ulici v naselju Dob, občina Domžale, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele starejše osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.45 so v Radoslavcih, občina Ljutomer, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli mrtvo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 13.49 so v naselju Mihele, občina Hrpelje Kozina, gasilci PGD Materija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala neodzivna oseba. Na kraju prisotni reševalci NMP Sežana so ugotovili, da je oseba preminula.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo do srede zjutraj najmočnejši sunki burje na Primorskem ponekod dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/