Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. januarja 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Trbovlje

Ob 17.30 sta se na pobočju Ostrega vrha v občini Hrastnik izgubili pohodnici. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Marno so širše območje pregledali, našli izgubljeni pohodnici in nepoškodovani pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.28 se je v naselju Ambrož pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu s sani poškodovala sankačica. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so poškodovanko na kraju oskrbeli, prenesli do reševalnega vozila, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Ob 12.56 je na Svetem Petru, naselje Poljče, občina Radovljica, jadralna padalka obtičala na drevesu. Gorski reševalci GRS Radovljica so padalko s pomočjo vrvne tehnike spustili na tla in nepoškodovano prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 8.41 so v naselju Trnovec pri Slovenski Bistrici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Ptuj

Ob 15.42 je v naselju Gradišča, občina Cirkulane, na robu vozišča ležala neodzivna oseba. Gasilci PGD Cirkulane so nezavestni osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so obolelo osebo oskrbeli in nato prepeljali v bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.29 se je na Zgornji Hudinji v Celju osebno vozilo prevrnilo na streho v obcestni jarek. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so kraj zavarovali, nudili pomoč reševalcem in policiji, vozišče posuli z vpojnimi sredstvi in preprečili nadaljnje iztekanje tekočin iz vozila ter očistili vozišče. Dve poškodovani osebi so s kraja odpeljali z reševalnim vozilom, dve pa bosta zdravniško pomoč poiskali sami.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.30 sta v križišču Ljubljanske ceste in priključka na avtocesto Vrhnika, občina Vrhnika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovane osebe. Poškodovano osebo so reševalci NMP na nadaljnjo oskrbo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.48 je pri naselju Sotelsko, občina Krško, vlak povozil osebo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Krško. Oseba je umrla na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.08 je v naselju Logarska Dolina, občina Solčava, gorel kmetijsko-gospodarski objekt. Gasilci PGD Solčava, Luče in Ljubno so pogasili požar, iz hleva rešili živali, zaščitili traktor in zavarovali bližnji gozd. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 22.32 je v Radmirju, občina Ljubno v Savinji, zagorela baraka. Gasilci PGD Radmirje so s pravočasnim posredovanjem in gašenjem preprečili širjenje požara ter rešili barako.

Izpostava Maribor

Ob 7.14 je v ulici K žagi v naselju Pekre, občina Maribor, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pekre so pogasili požar na motorju transportnega polža za pelete, izklopili električno energijo na peči, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov v stanovanju.

Izpostava Ptuj

Ob 21.03 je v Ulici Franca Kosca na Ptuju zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar, ki je uničil toplotno črpalko, so pogasili gasilci PGD Ptuj, objekt prezračili in pregledali s toplotno kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 10.05 je na cesti Šenčur – Voklo, občina Šenčur, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj ter PGD Šenčur in Voklo.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.31 sta v Abramovi ulici v Ljubljani na parkirišču goreli osebni vozili, ogenj pa je zajel tudi svetilko javne razsvetljave. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.41 so v naselju Rimske Toplice, občina Laško, gorele bale sena. Požar so pogasili gasilci PGD Laško in Rimske Toplice.

Izpostava Postojna

Ob 2.05 je v industrijski coni v Velikem Otoku, občina Postojna, poleg parkiranih osebnih vozil gorela vzmetnica. Gasilec PGD Postojna je požar pogasil.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 2.38 sta na Gosposvetski cesti v Mariboru gorela dva 1000 litrska zabojnika in bližnja komunikacijska razdelilna omara. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.03 sta v Podnanosu, občina Vipava, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato italijanske izdelave, mase 13 kilogramov iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.01 je na Cesti na lepo njivo v Mozirju zaradi poškodovane vodovodne cevi v poslovnem objektu voda poplavila prostor. Gasilci PGD Mozirje so prečrpali vodo iz objekta.

Izpostava Kranj

Ob 12.52 je na Vrečkovi ulici v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo, dvigalo izklopili iz delovanja in o tem obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.00 sta na Ulici bratov Učakar v Ljubljani v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci GB Ljubljana so ju s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v ponedeljek ponoči ter v torek najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro.

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/