Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. januarja 2022.

Potresi

Ob 17.08 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Ljutomera, 139 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljutomera in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Plazovi

Izpostava Novo mesto

Ob 16.17 je pri naselju Mali Cerovec, občina Novo mesto, občan opazil udor zemlje ob cesti. Gasilca Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto sta odprtino premera okoli pol metra in globine okoli 15 metrov ustrezno označila in zaščitila. Obveščene so bile pristojne službe.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.50 sta na območju med Kambreškim in Korado, občina Kanal ob Soči, na tekaški prireditvi, omagala dva udeleženca. Pomoč so jim nudili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin-skupina Ajdovščina, ki so opravljali varovanje prireditve.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.44 se je na smučišču Pungart v občini Ribnica na Pohorju, poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in jo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.48 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Dolenje Novake, občina Cerkno, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Ob 16.11 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnika iz bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.13 je v Kristan vrhu, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali in osvetlili kraj, s tehničnim posegom dvignili vozilo iz potoka, odklopili akumulator ter pregledali potok zaradi možnosti onesnaženja z nevarnimi snovmi. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah so eno osebo oskrbeli na kraju ter jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 20.40 je na regionalni cesti, v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, voznik osebnega avtomobila trčil v drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so naletno in požarno zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, nudili tehnično pomoč pri nakladanju poškodovanega vozila ter poškodovan drog odstranili z vozišče. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj in delavci elektro podjetja.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob  23.00 so v Brezini, občina Brežice, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Brežice okolica so goreče saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 19.28 je v Radmirju, občina Ljubno, zagorelo manjše gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Radmirje, Okonina in Ljubno ob Savinji so zavarovali kraj dogodka ter omejili in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 20.35 so na Črnem Kalu, občina Koper, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Požar so pogasili gasilci gasilske brigade (GB) Koper in PGD Osp.

Izpostava Kranj

Ob 17.03 je v stanovanjskem objektu na Maistrovem trgu v Kranju gorela plastenka z razkužilom za roke, pritrjena na steno. Ogenj so pogasili gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.46 so na Vaški poti v Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Sp. Kašelj so iznesli tleče saje iz kurilne naprave, zaprli dovod zraka, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in prezračili objekt. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 13.05 so zagorele saje v dimniški tuljavi v stanovanjski hiši v Dolu pri Borovnici. Gasilci PGD Borovnica so iznesli saje, očistili dimnik ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 19.04 so v Črnučah, občina Ljubljana, na vrtičkih goreli baraki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili.

Ob 19.53 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani, gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana, pogasili požar vrtne lope.

Izpostava Maribor

Ob 18.14 se je v Goriški ulici v Mariboru v stanovanju prevrnila sveča na mizi, zaradi česar je zagorel kuhinjski prt. Ogenj je takoj pogasila lastnica, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor pa so le preverili, če je vse v redu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.48 se je v naselju Rogašovci, občina Rogašovci, v stanovanjski hiši kadilo iz elektro omarice. Do prihoda gasilcev je lastnik že sam pogasil požar. Gasilci PGD Sveti Jurij so s termovizijsko kamero pregledali okolico elektro omarice in električno napeljavo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.39 so na Brajdi v Ajdovščini gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 17.10 so v Štanjelu, občina Komen, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so goreče saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 21.45 je v Vinarski ulici v Ormožu, v gostinskem lokalu zagorelo olje v cvrtniku. Zaposleni so še pred prihodom gasilcev z gasilnim aparatom pogasili goreče olje. Gasilci PGD Ormož so prezračili prostore ter iznesli vroče olje iz objekta.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.28 so v Potoški vasi, občina Zagorje ob Savi, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje-mesto in Kotredež so goreče saje pogasili, preventivno pregledali kurišče ter okolico dimnika s termovizijsko kamero, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.56 je v naselju Tanča Gora, občina Črnomelj, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj, Dragatuš in Tanča Gora so pogasili požar. Vozilo je uničeno. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 0.01 na Kokrici, občina Kranj, sredi gozda gorelo drevo. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 2.24 je na Kosarjevi ulici v Mariboru gorelo v zabojniku za smeti. Požar, ki je uničil dva zabojnika, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 4.26 je na Kočevarjevi ulici v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odplake. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 4.46 je na Gosposvetski ulici v Mariboru gorela vsebina zabojnika za smeti. Požar, ki je uničil tri zabojnike za smeti, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 23.21 uri je na Celjski ulici v Mariboru gorel komunalni zabojnik za papir. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so požar pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 je v kurilnici stanovanjske hiše na Pregljevi ulici v Ljubljani občan vonjal plin. Gasilci GB Ljubljana so skupaj z delavci plinarne zaznali izhajanje plina iz zemlje na dovodu do hiše. Delavci plinarne so zaprli odcep na cesti do hiše in prevzeli nadaljnjo sanacijo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 11.23 je na regionalni cesti od naselja Bevško in skozi celotno mesto Trbovlje, iz neznanega vozila iztekalo hidravlično olje, zaradi česar je prišlo do onesnaženja cestišča v razdalji okoli 7 kilometrov. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in delavci Cestno gradbenega podjetja (CGP) Kisovec so zavarovali kraj dogodka in vpojno sredstvo posuli po iztekli tekočini.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 sta v Hauptmanci v Ljubljani pripadnika Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnim sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije v bližini Ižanske ceste v Ljubljani, na kraju uničila italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 11.29 so v naseljih Retje nad Trbovljam, Prapretno pri Hrastniku, Hrastnik in Studence v občini Hrastnik in delu Trbovelj, zaradi okvare na električnem omrežju, odjemalci ostali brez električne energije. Napako so odpravili dežurni Elektra Ljubljana.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.30 so v Varpolju v občini Rečica ob Savinji gasilci PGD Grušovlje iz gospodarskega poslopja izčrpali okoli 40 kubičnih metrov meteorne vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.51 je na Dunajski cesti v Ljubljani zaradi počene vodovodne cevi pod umivalnikom iztekala voda iz lokala. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil za vodo.

Ob 6.42 so iz jame Vetrnica na Veliki Planini, občina Kamnik, jamarski reševalci Jamarske reševalne službe reševalni center (JRS RC) Ljubljana z vrvno tehniko izvlekli snežne sani in jih predali oskrbnikom smučišča Velika Planina.

Ob 8.21 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov odprli vrata lokala, v katerem je v nočnem času iztekala voda.

Ob 9.24 so na Medvoški cesti v Medvodah gasilci PGD Preska Medvode zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.13 so na Herbersteinovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč pri prenosu občanke, zaradi pokvarjenega invalidskega vozička, iz hodnika do stanovanja, v katerem stanuje.

Ob 12.45 je v stanovanju četrtega nadstropja na Glavarjevi ulici v Ljubljani, dvoletni otrok zapahnil balkonska vrata, na katerem se je nahajala babica. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in odprli balkonska vrata.

Ob 13.05 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč občanu, ki je padel s postelje.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 je na cesti Bojtina–Areh, občina Slovenska Bistrica, voznik z osebnim vozilom zapeljal in obstal v snegu. Gasilci PGD Šmartno na Pohorju so ga s pomočjo vitla potegnili na cesto.

Ob 22.16 so v Cankarjevi ulici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor posredovali, kjer so nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz višjega nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 09.27 so v Koračicah, občina Sv. Tomaž, gasilci PGD Koračice odstranili viseče veje nad cesto, v dolžini okoli 10 metrov.

Ob 10.34 so v Rakovcih, občina Sv. Tomaž, gasilci PGD Koračice odstranili viseče veje nad cesto, v dolžini okoli 100 metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.57 so na Kršičevem hribu v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč onemogli osebi, ki je padla iz postelje. Oseba ni bila poškodovana.

Ob 11.20 je v Ulici Sallaumines v Trbovljah zaradi okvare dvigala v njem ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so s tehničnim posegom rešili osebo in obvestili vzdrževalce.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Onesnaženje zraka z delci PM10

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/