Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. januarja 2022

Visok sneg

Novozapadli sneg je preko dneva povzročil nekaj težav predvsem na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji in na Dolenjskem. Podrtih je bilo več dreves, večinoma preko cestišč, preko objektov in elektrodistribucijskih vodov. Zaradi slednjega je bila v izpadu dobava električne energije na nekaj območjih na Dolenjskem. Skupno je bilo zabeleženo 15 dogodkov. Na terenu je bilo v namen sanacije posledic aktiviranih 10 gasilskih enot, poleg njih pa so sanacijo opravljale tudi druge službe.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

V Vipavski dolini so bile zaradi močne burje uvedene zapore prometa in sicer je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo med 0.02 in 9.02 veljala zapora 2. stopnje, to je za kamp prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Na hitri cesti in regionalnih cestah pa je bila in je še v veljavi zapora 1. stopnje, ki velja za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.12 je v Podgorici, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obtičalo na razmočenem travnatem predelu. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in potegnili vozilo nazaj na vozišče.

Izpostava Celje

Ob 20.59 je na Brestovški cesti v Rogaški Slatini voznik osebnega vozila zapeljal s ceste, trčil v stanovanjsko hišo in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev, odklopili akumulator ter urejali promet. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 16.15 je na avtocesti pred izvozom Kranj zahod v smeri Jesenic prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih tekočinah.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.30 je v kraju Lopata, občina Celje, gorelo v kuhinjskem delu stanovanjske hiše. Zagorela je napa, ogenj pa se je pod stropom razširil v zgornje nadstropje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Lopata so pogasili požar, odstranili goreče materiale in pogoreli strop kuhinje, prostore prezračili, pregledali s termovizijsko kamero ter opravili meritve prisotnosti plinov. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 20.41 je v kraju Zgornje Gorče, občina Braslovče, gorelo v prekajevalnici ob stanovanjski hiši. Pred prihodom gasilcev so domačini delno pogasili požar. Gasilci PGD Braslovče so požar dokončno pogasli, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 so v Ribčah, občina Litija, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Ribče so odstranili gorljiv material, zaprli peč, počakali da mine nevarnost in lastnika napotili na pristojnega dimnikarja. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 14.27 se je v objektu na Limbuški cesti v Mariboru širil vonj po dimu. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-Studenci so pregledali zadimljeno stanovanje. Ognja ni bilo. Prostore so prezračili in z detektorjem izmerili prisotnost nevarnih plinov. Lastniku so svetovali, da pristojna služba pregleda dimniško tuljavo.

Ob 17.29 so v Ihovi, občina Benedikt, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Benedikt so varovali dimnik do izgoretja saj, počistili dimniško tuljavo in jo s termovizijsko kamero preventivno pregledali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.35 je v kraju Martinje, občina Gornji Petrovci, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Martinje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.31 so v kraju Žigoni, občina Renče-Vogrsko, gasilci PGD Renče in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili dimniški požar v stanovanjski hiši.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.26 je na Zadobrovški cesti v Ljubljani zagorel traktor v predelu armature, kjer se nahajajo varovalke. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je lastnik traktorja sam pogasil požar. Traktor so gasilci pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.44 je v Botričnici, občina Šentjur, zagorel zabojnik za papir na ekološkem otoku. Gasilci PGD Šentjur so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.50 je v Kolodvorski ulici v Lendavi ob trgovskem objektu zagorelo okoli dva kubična metra kartonske embalaže. Gasilci PGD Lendava so požar pogasili. Dim se je razširil v notranjost trgovine, zato so gasilci prostor pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 18.45 je na Šmarski cesti v Kopru v prostoru gostinskega objekta smrdelo po plinu. Na kraju dogodka so gasilci JZ GB Koper opravili strokovni ogled prostorov. Prisotnosti plina niso zaznali. Lastnici so svetovali, da prezrači prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.17 so v Mednem, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah, ki so pri nakladanju okvarjenega vozila na vozilo vlečne službe iztekle po regionalni cesti Ljubljana–Medvode in dvorišču stanovanjske hiše ob cesti. Policisti so zavarovali kraj dogodka, onesnažen absorbent pa so odstranili delavci Cestnega podjetja (CP) Kranj.

Ob 20.38 je v Aškerčevi ulici v Domžalah po nesreči iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Domžale-mesto so cestišče očistili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.59 so v kraju Blanca, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP Sevnica ter jim nudili pomoč pri oskrbi in prenosu onemogle osebe.

Izpostava Celje

Ob 20.45 je v ulici Pod gabri v Celju iztekala voda iz stanovanja v stanovanjskem bloku. Gasilci PGE Celje so po pregledu ugotovili, da izteka voda na radiatorju, zato so zaprli ventile.

Izpostava Koper

Ob 17.09 so v Ulici XXX. divizije v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci so jo odpeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.20 so na Pšati, občina Domžale, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz 1. nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 23.40 so na Ropretovi cesti v Mengšu gasilci PGD Mengeš pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.23 so v Mejni ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor preko balkona vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala obnemogla oseba. Odprli so vhodna vrata in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.30 so v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s pomočjo lestve vstopili skozi okno v stanovanje v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe. Odprli so vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica dostop do stanovalke.

Ob 10.57 so v stavbi v Gregorčičevi ulici v Tolminu gasilci PGD Tolmin odprli vrata kabine okvarjenega dvigala in iz nje rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/