Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal Slovensko akademijo znanosti in umetnosti

Predsednik vlade Janez Janša se je danes odzval povabilu predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) akademika prof. dr. Petra Štiha in se med obiskom SAZU sestal tudi z njenim vodstvom.
Udeleženci srečanja za mizo

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal Slovensko akademijo znanosti in umetnosti | Avtor: Cabinet of Prime Minister

1 / 3

Sogovorniki so spregovorili predvsem o zgodovini in poslanstvu SAZU, njenih nalogah in aktivnostih. Nekaj besed so namenili tudi epidemiji covida-19 in delovanju SAZU v tem času.

SAZU je najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova, ki je avtonomna ter med drugim obravnava temeljna vprašanja znanosti in umetnosti, sodeluje pri obravnavi splošnih družbenih in gospodarskih vprašanj, podpira znanstvene, kulturne in umetnostne dejavnosti vseh delov slovenske narodne skupnosti, pa tudi razvija mednarodno sodelovanje na področju znanosti in umetnosti. SAZU je institucija, ki deluje že 84 let, ter ima redne, izredne, dopisne in častne člane. Predsednik SAZU, akademik prof. dr. Peter Štih je v pogovorih poudaril mednarodno vpetost SAZU, pri čemer je pojasnil, da imajo sklenjenih 45 dvostranskih sporazumov o sodelovanju, na podlagi katerih poteka tudi izmenjava znanstvenikov.

Vodstvo SAZU je opozorilo tudi na svoje delovanje v času epidemije covida-19, pri čemer je prof. dr. Štih poudaril izjavo s pozivom k solidarnosti vseh v času krize in trikratni poziv SAZU k cepljenju. Pogovori so potekali tudi o spravi, pri čemer je prof. dr. Štih spomnil na izjavo o spravi, na katero je SAZU opozorila v minulem letu.

Vodstvo SAZU je na sestanku s predsednikom vlade spregovorilo tudi o skrbi za slovenski jezik, ki je temeljni izraz naše identitete, sogovorniki pa so pozornost namenili tudi demografskim izzivom. Hitrost staranja v Sloveniji je namreč med največjimi v Evropi in demografija bo izziv za vse narode v prihodnje. Pogovarjali pa so se tudi o etičnih vidikih uporabe umetne inteligence.

Predsednik vlade Janez Janša je v imenu vlade izrekel zahvalo za podporo znanosti in za podporo ukrepom, temelječim na znanosti, v spopadu z epidemijo covida-19.