Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. januarja 2022

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.51 je bila na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora I. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 19.12 je bila na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora II. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Ob 00.02 je bila na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora II. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Ob 20.10 je bila na odseku regionalne ceste Podnanos–Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora I. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 20.29 je bila na odseku regionalne ceste Podnanos–Ajševica zaradi burje uvedena zapora I. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 20.49 je bila na odseku regionalne ceste Podnanos–Selo zaradi burje uvedena zapora I. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 21.10 je bila na odseku regionalne ceste Vipava–Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora I. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton. Ostale relacije so normalno prevozne.

Ob 00.05 je bila na odseku regionalne ceste Vipava–Selo zaradi burje uvedena omejitev I. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 15.32 je v naselju Počehova, občina Maribor, meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odmašili zamašeno cev in izčrpali vod iz zbirnega jaška ter s tem preprečili vdiranje vode v klet.

Izpostava Ptuj

Ob 16.11 je v naselju Grajenščak, občina Ptuj, meteorna voda vdrla v kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grajena so s pomočjo PVC folije in vrečami peska preusmerili tok meteorne vode, izčrpali približno 5 kubičnih metrov vode iz kletnih prostorov ter odmašili odtočne cevi.

 

Visok sneg

Izpostava Kranj

Ob 14.06 se je na Jelovški cesti v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, zaradi teže južnega snega in močnega deževja poškodovala kritina na strehi večstanovanjskega objekta. Voda je zalivala spodnja stanovanja. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so odstranili sneg s strehe, na izpostavljenih delih odstranili led ter poškodovano ostrešje prekrili s ponjavo.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.00 je na Zemljemerski ulici v Ljubljani zaradi novozapadlega snega padlo drevo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odstranili podrto drevo ter tako ponovno sprostili enosmerno ulico.

 

Močan veter

Izpostava Koper

Ob 21.41 je na Ulici 15. maja v Kopru močan veter odtrgal kose pločevine s stavbe. Gasilci JZ GB Koper so odstranili nevarnost.

Ob 21.51 je na krožišču med Veluščkovo in Tomšičevo ulico v Kopru padlo drevo na cestišče. Gasilci JZ GB Koper so drevo odstranili in sprostili promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.11 na Zalarjevi cesti v Borovnici gasilci PGD Borovnica prekrili približno dva kvadratna metra strehe, ki jo je razkril močan veter.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.47 so v Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica odstranili podrto drevo, ki se je zaradi sunka burje podrlo in poškodovalo dve osebni vozili.

Izpostava Ptuj

Ob 12.19 sta v naselju Lešje, občina Majšperk, zaradi močnega vetra drevesi padli na rob strehe stanovanjske hiše. Gasilci PGD Majšperk so drevesi razžagali in odstranili. Poškodovan je del roba strehe.

 

Udari strel

Izpostava Koper

Ob 22.38 so gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji intervenirali na Cesti med vinogradi v Bertokih, občina Koper, kjer je strela udarila v večstanovanjsko hišo. Udar strele je poškodoval celotno električno in delno tudi vodovodno instalacijo na treh stanovanjskih objektih. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter prezračili zadimljene prostore in preprečili puščanje vode iz poškodovanega bojlerja. Nadaljnjo sanacijo bo izvedel dežurni delavec elektro podjetja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.40 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.06 je na cesti na Vršič, pod Rusko kapelico, občina Kranjska Gora, tovorno vozilo obtičalo na zasneženem vozišču. Vozilo so s pomočjo vitla izvlekli gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Kranjska Gora.

Ob 17.23 je v naselju Srakovlje, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obtičalo v obcestnem jarku. Gasilci GARS Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, dvignili vozilo iz jarka in ga postavili nazaj na vozišče ter razsvetljevali mesto nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.02 je na Cesti v Gorice v Ljubljani voznica osebnega vozila izgubila nadzor nad vozilom, zapeljala s cestišča, pri čemer se je prevrnilo in na strehi pristalo v potoku. Do prihoda gasilcev so iz osebnega vozila občani rešili nepoškodovano voznico ter ji do prihoda reševalcev nudili zavetje v bližnji hiši. Gasilci GB Ljubljana so vozilo potegnili iz potoka, ga obrnili na kolesa ter odstranili s cestišča. Iz vozila je iztekalo motorno olje, zato so na cesti namestili pivnike. V potoku ni bilo zaznati sledi goriva ali motornega olja.

Ob 23.56 je na regionalni cesti Duplica–Kamnik, v naselju Volčji Potok, občina Kamnik, voznik osebnega vozila spregledal krožno križišče ter s cestišča zapeljal na sredino otoka krožnega križišča in tam obtičal. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.08 je v kraju Hodoš, v istoimenski občini, voznica z osebnim vozilom trčila v hišo in se pri tem poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP). Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v bolnišnico Murska Sobota.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 19.06 je v naselju Puščava, občina Mokronog-Trebelno, na zavarovanem železniškem prehodu vlak trčil v osebno vozilo. Vozilo je s proge odbilo v odvodni jarek, kjer je obstalo na strehi. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje so dve osebi odpeljali na pregled v Zdravstveni dom Trebnje. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so zavarovali in razsvetlili kraj nesreče, vozilo dvignili iz jarka in ga postavili na kolesa, odklopili akumulator ter v odvodni jarek namestili vpojna črevesa in pivnike.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.47 je na Cesti 4. julija v Krškem zagorelo ostrešje večstanovanjskega objekta. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Videm ob Savi so s pomočjo avtolestve požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali požarišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 14.09 so v Prelski, občina Velenje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vinska Gora in Bevče so goreče saje pogasili, s termo kamero pregledali dimnik ter prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 16.02 je na Ljubljanski cesti v Celju v garažni hiši gorela vsebina nakupovalnega vozička. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 17.32 je na Visokem, občina Šenčur, zagorela elektro omarica v stanovanjski hiši. Ob prihodu gasilcev GARS Kranj, PGD Šenčur in Visoko-Milje na kraj dogodka je bil objekt zadimljen, električar je bil že na kraju intervencije in je izklopil elektriko. Gasilci so pogasili požar, prezračili objekt in izmerili koncentracijo prisotnosti plinov. Zaprli so glavni ventil za vodo, ker je prišlo do puščanja v višjem nadstropju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.00 je v kraju Stara Nova vas, občina Križevci pri Ljutomeru, veter povzročil kratek stik, zaradi česar je zagorel električni vod. Posredovali so gasilci PGD Stara Nova vas in Elektro Maribor, ki so odklopili elektriko in pogasili požar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.21. je v kraju Ljubinj v občini Tolmin zagorela lesena lopa in skladovnica žaganega lesa v bližini lope. Gasilci PGD Tolmin in Most na Soči so požar pogasili in pregledali požarišče.

Izpostava Postojna

Ob 19.02 je v Štanjelu, občina Komen, zagorela skladovnica drv pod nadstreškom ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so požar lokalizirali in pogasili, požarišče pregledali s termovizijsko kamero, prezračili hišne prostore, požarišče delno sanirali ter začasno odsvetovali prebivanje v objektu. V požaru je uničen nadstrešek, del hišne verande in okrog dva kubična metra drv. Na lokaciji so bili prisotni dežurni delavec elektro podjetja, občinski poveljnik Civilne zaščite (CZ), župan in policija.

Ob 20.18 so v Ulici Franca Segulina v Sežani letele iskre iz dimnika stanovanjske hiše. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so preventivno ugasnili peč ter pregledali dimnik in njegovo okolico. Posebnosti niso zaznali.

Izpostava Ptuj

Ob 8.55 so v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grajena in Ptuj so dimniški požar, ki se je razširil na ostrešje stanovanjske hiše, pogasili, iznesli tleče predmete in s ponjavo prekrili poškodovano ostrešje. Požar je uničil štiri kvadratne metre ostrešja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 13.40 je v bližini naselja Veliki Podlog, občina Krško, gorel delovni stroj. Požar je do prihoda gasilcev s priročnimi sredstvi deloma omejil lastnik, gasilci PGE Krško pa so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in odklopili akumulator. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 20.16 so v Globokem v občini Laško gasilci PGD Rimske Toplice pogasili začetni požar na traktorju.

Izpostava Kranj

Ob 0.20 je na avtocesti Radovljica–Lesce v občini Radovljica zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj in Jesenice so vozilo pogasili, odklopili akumulatorje in zavarovali ter osvetljevali kraj dogodka.

Ob 8.27 je na avtocesti pred izvozom za Brezje, občina Radovljica, v smeri Jesenic, gorelo kombinirano vozilo. Voznik je že sam začel gasiti požar. Gasilci GARS Kranj in PGD Radovljica so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili goreče vozilo in odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.53 je na avtocesti Grosuplje–Višnja Gora zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana. V vozilu je bila mrtva oseba. Vozilo je bilo v požaru uničeno.

 

Eksplozije

Izpostava Ljubljana

Ob 20.54 je na Golem Brdu, občina Medvode, v stanovanjskem objektu prišlo do eksplozije plina. Pred prihodom gasilcev je požar pogasil stanovalec. Gasilci PGD Preska Medvode so s termovizijsko kamero pregledali kraj dogodka, nevarnosti za požar ali eksplozijo ni bilo. Gasilci so nudili prvo pomoč opečenemu stanovalcu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 16.01 so na Cerovici v občini Šmartno pri Litiji gasilci PGD Litija, Kostrevnica in Jablanica opravili meritve ogljikovega monoksida v prostoru stanovanjske hiše, kjer se je sprožil avtomatski javljalnik. Domači so že sami prezračili prostore, tako da povečane prisotnosti plina ni bilo zaznati. Domačim so svetovali pregled dimniške tuljave s strani dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 11.17 je na Potrčevi cesti na Ptuju zaradi sistemske napake uhajal plin. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odprli varnostni ventil in sprostili pritisk v sistemu.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 10.22 je bila na Vreskovem v Trbovljah po cestišču razlita večja količina goriva. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so ob pomoči delavcev Komunalnega podjetja Trbovlje očistili cestišče. Obveščena je bila policijska postaja (PP) Trbovlje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 14.23 je med naseljema Sveto in Lipa, občina Komen, občan pri delu v gozdu našel topovsko granato kalibra 149 mm, italijanske izdelave ostanek iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja na varno shranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.40 se je v naselju Radana vas v občini Zreče na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka ter razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 14.08 se je na cesto Podturn–Drevenik v občini Rogaška Slatina podrlo drevo. Gasilci PGD Kostrivnica so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.57 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo lestve vstopili na balkon visoko pritličnega stanovanja, razbili steklo balkonskih vrat ter vstopili v stanovanje. Odklenili so vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 17.18 so na Prijateljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v četrtem nadstropju in omogočili vstop policistom in reševalcem NMP Ljubljana do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.35 so na Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Ob 15.32 so na Slovenski cesti v Spodnji Idriji gasilci PGD Spodnja Idrija nudili pomoč pri reševanju obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 15.41 je na OŠ v naselju Stoperce, občina Majšperk, meteorna voda tekla čez poškodovano ostrešje in poplavljala podstrešje šole. Gasilci PGD Stoperce so prekrili dva kvadratna metra ostrešja in s tem preprečili nadaljnje zatekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo danes v visokogorju Julijcev velika nevarnost snežnih plazov. V sredogorju in drugod v naših gorah bo nevarnost snežnih plazov večinoma zmerna.