Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. januarja 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.43 se je na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah pri delu poškodoval delavec. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesence, ki so poškodovanega delavca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.39 sta na Cesti talcev v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, na enem vozilu odklopili akumulator, električno vozilo pa so umaknili z vozišča. V nesreči poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Domžale.

Ob 14.29 je v Mednem, občina Ljubljana, osebno vozilo zaradi nenadne obolelosti voznika trčilo v drugo osebno vozilo, nato nadaljevalo z vožnjo ter okoli 300 metrov dalje trčilo še v tovorno vozilo-cisterno za prevoz živil. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali oba kraja nesreče, odklopili akumulatorja na osebnih vozilih, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev, usmerjali promet in pomagali delavcem avto-vleke pri nalaganju vozil. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.45 je v Orehovcih, občina Gornja Radgona, kombinirano vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gornja Radgona. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili cestišče.

Ob 11.15 je v Spodnjem Kamenščaku, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj nesreče in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, katero so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljutomer. Vozilo so gasilci postavili nazaj na vozišča in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.39 je Na Livadi v Rogaški Slatini zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so požar, ki je uničil 35 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili in pregledali s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Ob 12.15 je zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v kraju Studence, občina Žalec. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu, Gotovlje, Velika Pirešica in Žalec so požar mansarde pogasili, pregledali s termovizijsko kamero in začasno uničeni del ostrešja pokrili folijo. Mansardni del objekta je uničen. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 20.57 je v kraju Podgorje, občina Velenje, gorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Pesje, Velenje, Lokovica, Škale, Vinska gora in Šoštanj mesto so požar pogasili. Hišo je ogenj v celoti uničil. Gasilci PGD Pesje so ostali na požarni straži in spremljali razmere.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 se je na Ramovševi ulici v Ljubljani kadilo iz ostrešja ob dimniku stanovanjskega objekta. Podnajemnik je pričel z gašenjem požara pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato pogasili pregreto in tleče ostrešje in dele izolacije, očistili dimniško tuljavo, ki je bila obložena s sajami. Gasilci so tudi prepovedali nadaljnje kurjenje zaradi dotrajane dimniške tuljave.

Izpostava Maribor

Ob 17.08 so se na Ptujski cesti v naselju Rače, občina Rače-Fram, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Lastnik je preprečil dovod zraka v kurišče že pred prihodom gasilcev PGD Rače, ki so pregledali kurilno napravo in dimovod, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika ter lastniku prepovedali uporabo kurilne naprave do pregleda pooblaščene osebe.

Ob 17.25 so se na Šolski ulici v naselju Zgornja Polskava, občina Slovenska Bistrica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornja Polskava so počakali do izgoretja saj in vse prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 11.26 so v naselju Hrušica, občina Ilirska Bistrica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podgrad so požar v dimniku pogasili, delno očistili dimnik ter okolico dimnika in dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so lastniku prepovedali nadaljnje kurjenje do pregleda pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 18.56 so v naselju Skorba, občina Hajdina, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Požar se je zaradi močnega vetra razširil na mansardo objekta, kjer je bilo pet bivalnih sob, kuhinja z jedilnico in dnevna soba. Gasilci PGD Hajdoše, Hajdina, Ptuj, Gerečja vas, Slovenja vas in Draženci so požar omejili in pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Štirje gasilci PGD Hajdoše so preventivno ostali na požarišču. Ogenj je popolnoma uničil dnevno sobo in kuhinjo, ostrešje ter večino strešne kritine. Poškodovanih ni bilo. Regionalna cesta Ptuj–Maribor je bila med intervencijo zaprta za ves promet.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.57 se je na Cesti na Ljubečno v naselju Trnovlje pri Celju, občina Celje, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Trnovlje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in pregledali motorni del vozila s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.16 je na ulici Pod Slatino v Nazarjah gorel kup vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Nazarje.

Izpostava Maribor

Ob 15.03 je v naselju Trnovec pri Slovenski Bistrici, občina Slovenska Bistrica, zagorela suha trava, podrast in grmičevje. Požar na površini okoli hektarja v bližini jezera Sestrškega jezera so pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica, Pragersko, Medvedce in Majšperk.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.16 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Ptuj

Ob 18.06 je v Malem Brebrovniku, občina Ormož, zagorelo v gozdu. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ivanjkovci in Miklavž pri Ormožu.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.46 je na Zasavski cesti v Litiji na avtobusni postaji grelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Litija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.21 so v Vrbnem, občina Šentjur, gasilci PGD Šentjur s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 17.04 je v naselju Bezina, občina Slovenske Konjice, na vozišče padlo drevo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so kraj zavarovali, razžagali drevo in odstranili z vozišča.

Ob 21.20 se je v naselju Resnik v občini Zreče na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka ter razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Koper

Ob 18.17 so na Mladinski ulici v Kopru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela starejša oseba. Reševalci NMP so osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 9.07 so v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebi iz okvarjenega dvigala in obvestili vzdrževalca.

Izpostava Maribor

Ob 12.02 so na Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 17.25 se je Lovski cesti v Benediktu na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Benedikt.

Ob 19.52 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru počila vodovodna cev v kuhinji. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 19.55 so na Lackovi cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je padla stanovalka in s tem omogočili vstop reševalcem NMP Maribor ter policiji.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.43 je na Ulici Jana Baukarta v Ljutomeru zaradi počene vodovodne cevi voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Iz prostorov so gasilci PGD Ljutomer prečrpali približno 5 kubičnih metrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 17.38 je v naselju Zgornji Velovlek, občina Destrnik, na vozišče padlo drevo. Podrto drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Desenci.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.59 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje – mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.53 je na ulici Novi dom v Hrastniku v poslovnem prostoru iztekla voda. Gasilci PGD Hrastnik so s tehničnim posegom odprli vrata poslovnega prostora, zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije Republike Slovenije za okolje bodo v sredo zvečer in v noči na četrtek najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Burja bo na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter v višje ležečih krajih Primorske gradila snežne zamete. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/