Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. januarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.20 so na Kredarici, občina Kranjska Gora, reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) – Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika, oskrbeli poškodovanega planinca, ki se je poškodoval že dan prej. Poškodovani je bil s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljan na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 sta v Kamniških Alpah pod kočo v Kalcah iz poti skrenile dve planinki. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so ju varno pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.13 se je pri smučanju na Kaninu, občina Bovec, poškodovala smučarka. Reševalci na smučišču so poškodovano oskrbeli in pripravili na prevoz z helikopterjem. Dežurna ekipa reševalcev HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske je poškodovanko odpeljalo v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico.

Nesreče ljudi na in v vodi

Ob 16.19 so na Usnjarski cesti v Kamniku, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik, ob Kamniški Bistrici nudili pomoč reševalcem tako, da so osebo dvignili iz rečne struge in jo prenesli do reševalnega vozila.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 16.07 si je v naselju Krčevina, občina Ormož, krajan pri podiranju drevesa poškodoval nogo. Gasilci PGD Ormož in Miklavž pri Ormožu so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ormož so poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 je posadka helikopterja SV, v spremstvu medicinskega osebja, iz Kočevja prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Kočevje.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.14 sta na Koroški cesti, občina Kranj, trčili dve vozili. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in nudili pomoč policistom Policijske uprave (PU) Kranj in reševalcem NMP Kranj.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.06 je v kraju Hramše, občina Žalec, v kuhinji stanovanjske hiše zagorela napa. Pred prihodom gasilcev so domačini požar pogasili. Gasilci PGD Zavrh pri Galiciji, Velika Pirešica in Ponikva pri Žalcu, so pregledali objekt s termo kamero in prezračili prostore. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 17.37 so v kraju Hramše, občina Žalec, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zavrh pri Galiciji, Velika Pirešica in Ponikva pri Žalcu, so požar pogasili, okolico dimnika pregledali s termo kamero in prezračili prostore. Izdana je bila prepoved kurjenja ,do prihoda dimnikarja. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 20.46 so na Jobstovi Cesti v Žireh zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Žiri so pogasili goreče saje, očistili dimnik ter pregledali dimniško tuljavo in okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 8.00 je v naselju Osek, občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Lastnik je sam pričel gasiti požar, gasilci PGD Sveta Trojica in Osek pa so požar dokončno pogasili, prezračili prostore in pregledali prostor s termo kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.31 so na Župančičevi ulici v občini Idrija v dimniku večstanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili, očistili dimno tuljavo ter prostore prezračili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.23 je v Velenju pri železniški postaji zagorelo na motornem delu lokomotive. Požar so pričeli gasiti zaposleni, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Velenje. Zagorelo je zaradi počene cevi iz katere je olje kapljalo na motor.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.52 so v Šubljevi ulici v Mengšu, gasilci PGD Mengeš, pogasili osebno vozilo, ki je gorelo pri akumulatorski bateriji.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 21.40 je v Neverkah, občina Pivka, gorela silažna folija za baliranje na površini treh kvadratnih metrov. Gasilci PGD Košana so gorečo folijo pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 21.10 je v Pleterjah, občina Kidričevo, gorel odpadni električni material. Gasilci PGD Pleterje so ogenj pogasili ter pregledali okolico pogorišča. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.52 so v Mejačevi ulici, občina Borovnica, gasilci PGD Borovnica, pogasili goreč zabojnik za smeti. Zabojnik je uničen.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 22.51 so v prostorih bencinskega servisa na Belokranjski cesti v Novem mestu zaznali vonj po plinu. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pregledali objekt vendar niso odkrili vzroka, zato so zaprli požarno pipo za zemeljski plin in dovod iz podzemnega rezervoarja utekočinjenega naftnega plina ter prezračili prostore. Vzrok uhajanja bodo zjutraj odpravljali delavci Istrabenza in Petrol plini.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.13 sta v naselju Predmeja, občina Ajdovščina, pohodnika našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila ohišje ročne bombe Breda, ki ne vsebuje eksplozivnega polnjenja. Nenevarna najdba je italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne in do uničenja ustrezno uskladiščena.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.07 se je v Udemborštu, občina Kranj, sprehajalka v gozdu zlomila nogo. Gasilci GARS Kranj so poškodovanko oskrbeli, prenesli do vozila in jo odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kranj. Reševalci GRS Kranj so bili v pripravljenosti, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.14 so na Rusjanovem trgu v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem do onemogle občanke.

Ob 17.05 so se v Prušnikovi ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s pomočjo vrvne tehnike preko balkona spustili iz tretjega v drugo nadstropje večstanovanjskega objekta. Vstopili so v stanovanje, kjer so pogasili zažgano hrano na štedilniku ter omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane občanke.

Izpostava Maribor

Ob 9.40 so na Veselovi ulici v Mariboru, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.17 je v naselju Savci, občina Sveti Tomaž, starejši moški padel po stopnicah v stanovanjski hiši in si poškodoval glavo. Gasilci PGD Savci in Trnovci so poškodovanca oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so ga prepeljali na zdravljenje v SB Ptuj.

Opozorilo

Po podatkih Agencije republike Slovenije (RS) za okolje bo v torek pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo najmočnejši v višjih legah in po nižinah severovzhodne Slovenije. Od sredine dneva do sredine noči na sredo bo najvišja hitrost vetra od 70 do 80 km/h.

V sredo zvečer bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih do četrtka zjutraj dosegala hitrosti od 100 do 120 km/h.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/