Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. januarja 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.50 se je na Planini Krstenica, občina Bohinj, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) - Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS) HNMP-GRZS Brnik so poškodovano smučarko na kraju oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljali v Splošno bolnico Jesenice.

Ob 17.55 je od Prešernove koče proti Zabreški planini, naselje Zabreznica, občina Žirovnica, planinka zašla s planinske poti. Gorski reševalci GRS Radovljica so planinko našili in nepoškodovano na klasični način pospremili v dolino.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.53 sta pri sestopu s Pece v občini Črna na Koroškem planinki zgrešili pot v dolino. Do njunega vozila so ju pospremili gorski reševalci GRS Koroške.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 1.30 si je na gozdni cesti pod Valvazorjevim domom, občina Žirovnica, pri zdrsu pohodnik poškodoval nogo. Reševalci GRS Radovljica so poškodovanega na kraju oskrbeli ter ga s terenskim vozilom pripeljali v dolino in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 9.39 je planinca na poti na Slavnik, občina Koper, obšla slabost. Na kraj so bili napoteni reševalci in gasilci. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Osp so obolelega prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga izolski reševalci prepeljali v UKC Ljubljana

Izpostava Kranj

Ob 15.45 je na smučišču Vogel, občina Bohinj, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci GRS Bohinj in združena ekipa HNMP-GRZS Brnik so obolelo osebo na kraju oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.15 so v naselju Gradež v občini Velike Lašče gasilci PGD Turjak nudili pomoč z oživljanjem oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Po uspešni reanimaciji je bila oseba prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 10.39 je na planinski poti na Sveti Lovrenc, občina Dobrova-Polhov Gradec, pohodnica-sladkorna bolnica padla v nezavest. Prvo pomoč ji je nudila mimoidoča zdravnica, reševalca NMP Ljubljana sta ji na kraju namestila infuzijo, nato pa je ob pomoči gorskih reševalcev GRS Ljubljana sama sestopila v dolino, kjer so jo prevzeli svojci.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 10.04 je sprehajalka v morju pri Ankaranu opazila negibno osebo. Na kraj so bili napoteni reševalci, policisti, pripadniki pristaniške kapitanije in gasilci JZ GB Koper, ki so utopljenca izvlekli iz vode.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.33 je v naselju Senovica, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, osebno vozilo izvlekli nazaj na vozišče in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.12 so na trzinski obvoznici v Trzinu trčila tri osebna vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorje in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP Ljubljana, ki so v nesreči poškodovano nesreče na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.34 so v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Podkoren in Kranjska gora so goreče saje pogasili ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.00 je gorela lesena lopa velikosti 6 x 6 metrov v Žabji ulici v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so pogasili podstrešni del objekta pod plehnato streho, notranjost pa je bila samo zadimljena.

Ob 21.07 je na Štihovi ulici v Ljubljani zaradi pregretega olja na štedilniku zagorelo v kuhinji stanovanja. Požar je občanka pogasili pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato preventivno pregledali kuhinjske omarice in napo s termovizijsko kamero ter prezračili prostore stanovanja.

Ob 22.24 je na Parmovi ulici v Kamniku gorelo v kuhinji v prvem nadstropju stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik so pogasili goreče elemente v kuhinji, prezračili stanovanje in iz stanovanja iznesli ožgane elemente. Na kraju je bila prisotna policija in o dogodku je bil obveščen tudi dežurni delavec Elektra Ljubljane zaradi poškodovane glavne električne omarice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.36 so na Prešernovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija pogasili dimniški požar v stanovanjskem objektu.

Ob 16.40 so v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, gasilci PGD Spodnja Idrija pogasili dimniški požar v stanovanjskem objektu.

Izpostava Postojna

Ob 20.43 je na Postojnski cesti v Pivki gorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Pivka, Košana in Postojna so pogasili požar, ki je zajel ostrešje in mansardno stanovanje. V požaru sta se poškodovali osebi, kateri sta se nadihali dima, ena pa se je še opekla. Obe osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP in nato na nadaljnjo oskrbo prepeljali v bolnišnico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.14 je v naselju Pečica, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo s ceste po hribu navzdol v gozd, trčilo v drevo in se vžgalo. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah in Sladka Gora, ki so zavarovali kraj, pogasili požar, odklopili akumulator vozila, sanirali razlite tekočine ter nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah. Reševalci so poškodovanca oskrbeli na kraju ter ga prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 10.31 je na avtocesti Brezje–Podtabor, občina Radovljica, gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, ga pregledali s termovizijsko kamero ter posuli razlite tekočine in odstranili baterijo vozila. V pripravljenosti so bili tudi gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.37 je na Razborju pri Čemšeniku v občini Zagorje ob Savi na parkirnem prostoru gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Čemšenik so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.56 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, gorelo listje nasproti bolnišnice. Gasilci PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Okoli 6. ure se je na pobočju Nanosa, občina Postojna, nadaljevalo gašenje požara v naravi. Požar, ki je zajel suho travo na površni okoli treh hektarjev, so pogasili okoli 10.45 gasilci PGD Podnanos, Veliko Ubeljsko, Razdrto in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana s pomočjo helikopterja SV.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 0.57 so zagoreli zabojniki za komunalne odpadke v naselju Manžan v občini Koper. Gasilci JZ GB Koper so na kraju dogodka pogasili pet komunalnih zabojnikov za smeti.

Ob 1.27 je pred bazenskim objektom v Žusterni v občini Koper zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 0.19 je v Šorlijevem naselju v Kranju zagorel komunalni zabojnik. Gasilci GARS Kranj so pogasili goreč zabojnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.12 so ob osnovni šoli v Litiji goreli komunalni zabojniki. Gasilci PGD Litija so pogasili tri uničene zabojnike.

Ob 15.53 se je ob Vodovodni cesti v Domžalah kadilo iz kovinskega koša za odpadke na avtobusnem postajališču. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto so manjši požar pogasili. Koš ni poškodovan.

Ob 19.56 je na Kopališki cesti v Domžalah gorel komunalni zabojnik za odpadni papir. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale - mesto so pogasili požar, ki je poškodoval zabojnik.

Izpostava Postojna

Ob 11.09 je ob pokopališču na Rakeku, občina Cerknica, gorelo v podzemnem zabojniku za smeti. Gasilci PGD Rakek so vsebino zabojnika pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 11.45 je pri naselju Tublje, občina Hrpelje - Kozina, občan pri delu na travniku naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila vadbeno protitankovsko mino iz obdobja Jugoslovanske ljudske armade (JLA) ter jo do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.38 so v naselju Hrastje, občina Šentjur pri Celju, gasilci PGD Loka pri Žusmu in Dobrina nudili pomoč ekipi NMP Šentjur pri prenosu poškodovane osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 11.21 je v Vanganelu, občina Koper, osebno vozilo zdrsnilo z gozdne ceste na travnik. Gasilci JZ GB Koper so vozilo povlekli nazaj na cesto.

Izpostava Kranj

Ob 21.51 je na Stružnikovi poti v Šenčurju zaradi počene vodovodne cevi iztekala voda. Gasilci PGD Šenčur in GARS Kranj so zaprli glavno vodovodno pipo in iz prostora prečrpali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.19 je imela v Preserjah pod Krimom, občina Brezovica pri Ljubljani, starejša občanka težave pri kurjenju peči v kurilnici stanovanjske hiše. Na pomoč so ji priskočili gasilci PGD Preserje, ki so v peči zakurili, vzpostavili pravilen pretok zraka, kurilnico prezračili in gospo, ki se je nadihala dima, oskrbeli s kisikom.

Ob 14.15 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe, ki je v stanovanju padla in sama ni mogla odpreti vrat.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.23 je na Cesti Tončke Čeč v Trbovljah nepokretna oseba padla iz invalidskega vozička. Domači osebe niso zmogli sami pobrati. Gasilci PGD Trbovlje mesto, so občana domačim pomagali oskrbeti.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/