Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. decembra 2021.

Potresi

Ob 12.08 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Šmarjeških Toplic, 60 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šmarjeških Toplic in Škocjana. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 9.10 je Luška kapitanija Koper zaradi goste megle zaprla koprsko pristanišče za ladijski promet. Promet so sprostili ob 12.38 in ga zaradi ponovne zgostitve megle ob 15.10 ponovno zaprli.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 10.33 so v naselju Jareninski Dol, občina Pesnica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jarenina nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.48 sta v naselju Turnše, občina Domžale, v ovinku trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah in eno vozilo povlekli na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 8,24 sta v Ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodoval voznik. Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.57 se je na cesti Žužemberk–Dvor, občina Žužemberk, osebno vozilo prevrnilo na streho. V nesreči ni bilo poškodovanih. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa, posuli in očistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in vlečni službi.

Ob 16.09 je na cesti Ratež–Gumberk, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se zaletelo v drevo. Dve poškodovani osebi so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in reševalcem, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče.

Ob 17.11 je na cesti v naselju Dolnji Suhor pri Metliki, občina Metlika, padel motorist. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika so poškodovanega na kraju oskrbeli in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in pomagali policistom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.58 je v Breznem, občina Podvelka, osebno vozilo, v katerem so bile tri osebe, zapeljalo s ceste v potok. Do prihoda reševalcev NMP so gasilci PGD Radlje nudili prvo pomoč težje poškodovani osebi, zavarovali kraj nesreče ter avtomobil z avtodvigalom dvignili iz potoka. Ena oseba je bila z reševalnim vozilom odpeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, dve osebi pa so gasilci odpeljali na pregled v ZD Radlje ob Dravi.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.20 je v stanovanju v Rožni dolini v Lescah, občina Radovljica, stanovalec vonjal vonj po gorenju. Gasilci PGD Lesce, Radovljica in Hlebce so pregledali objekt in opravili meritve morebitne prisotnosti strupenih plinov. Pregled in meritve so minile brez ugotovljenih posebnosti, požara ni bilo, prav tako ne prisotnosti strupenih plinov. O dogodku so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 22.13 je ob avtocesti pri poslovni coni v naselju Šenčur v istoimenski občini prišlo do eksplozije bazne postaje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom vstopili v prostor bazne postaje, pogasili požar, odklopili napajanje postaje in pregledali okolico. Na kraju so bili policisti in obveščena dežurna služba telekoma.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.23 so v naselju Spodnje Stranje, občina Kamnik, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica so pogasili požar, iznesli goreč material ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Ob 17.38 sta na Litostrojski cesti v Ljubljani goreli baraki velikosti 3x3 metre. Požar, ki je eno barako uničil in drugo poškodoval, so pogasili gasilci PGD Šiška in GB Ljubljana.

Ob 18.41 je ob Tesovnikovi ulici v Ljubljani zagorela vrtna baraka, velikosti 25 kvadratnih metrov. Požar, ki je v celoti uničil barako, so pogasili gasilci PGD Ježica in GB Ljubljana. 

Ob 20.22 je v bližini Hladnikove ceste v Ljubljani gorela vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Ob 23.01 so v bližini Ceste dveh cesarjev v Ljubljani gasilci GB Ljubljana, PGD Vič in Trnovo pogasili uničeno barako ter prekopali žarišča. 

Izpostava Postojna

Ob 12.52 so v naselju Viševek, občina Loška dolina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Iga vas so nadzorovali dimnik do izgoretja saj, prezračili prostor, pregledali dimniško okolico in ostrešje ter počakali dimnikarsko službo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.17 so v Rožni dolini, cesta IV v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana in PGD Vič pogasili uničeno osebno vozilo

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.29 so v naselju Nunska Graba, občina Ljutomer, gorela tri osebna vozila. Požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Stročja vas in Pristava.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 23.42 so v Ankaranu v občini Koper gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper na pomolu pogasili goreče deske na površini enega kvadratnega metra.

Izpostava Maribor

Ob 18.04 so v Kratki ulici v Bresternici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica pogasili goreče ciprese.

Ob 20.24 je v naselju Dvorjane v občini Duplek zagorelo 15 cipres. Požar so pogasili gasilci PGD Dvorjane in JZ GB Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 14.24 je v Danah pri Sežani, občina Sežana, zaradi odvrženega pepela zagorel manjši kup listja. Ogenj so pogasili gasilci PGD Sežana in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana.

Ob 19.14 je na pobočju Nanosa, občina Postojna, zagorela travnata površina na nedostopnem terenu na površini okoli treh hektarov. Požar je delno pogasilo 61 gasilcev PGD Razdrto, Veliko Ubeljsko, Podnanos, Vipava, Vrhpolje, Šmihel – Landol, Hruševje, Slavina in Studenec. Pri gašenju si je gasilec poškodoval nogo. Gori še na nedostopnih mestih, zato bo danes okoli osmih zjutraj, če bodo vremenske razmere dopuščale, poletel helikopter Slovenske vojske, ki bo pomagal gasilcem požar pogasiti.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.29 je v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.50 je na Cesti Alojza Travna na Jesenicah gorelo v kontejnerju za odpadni papir. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar, ki je uničil kontejner. O požaru so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Ob 21.26 se je na Cesti prvega Maja v Kranju začel širiti dim koša za odpadke. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.57 so v Krakovski ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-Mesto pogasili zabojnik za komunalne odpadke.

Izpostava Maribor

Ob 20.32 je v Majcingerjevi ulici v Mariboru zagorel komunalni zabojnik. Gasilci JZ GB Maribor so pogasili 1000 litrski zabojnik, ki ga je ogenj v celoti uničil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.34 sta med Ulico Gradnikove brigade in Cankarjeve ulice v Novi Gorici gorela komunalna zabojnika na ekološkem otoku. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so goreči papir v zabojnikih pogasili. Zabojnika sta pogorela.

Ob 22.17 je ponovno zagorelo na ekološkem otoku med Ulico Gradnikove brigade in Cankarjeva ulico v Novi Gorici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so goreči papir odložen za zabojnikom pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 16.24 je občan na gladini reke Temenice na Temeniški poti v Trebnjem opazil oljni madež. Gasilci PGD Trebnje so pregledali območje, na dveh lokacijah postavili lovilna črevesa in pivnike ter z razgrajevalnim sredstvom pošpricali madež. Na kraju so bili tudi policisti in člani ribiške družine. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.11 so v gozdu pod Strmico v občini Logatec naleteli na nemško ročno bombo iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo uničila na kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.52 so ob peskokopu v naselju Ladra, občina Kobarid, naleteli na topovsko granato, kalibra 37 mm, mase 0,75 kg, avstrijskega izvora iz obdobja I. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo varno odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.07 se je v Tomažičevi ulici v Celju v stanovanjsko hišo po nesreči zaklenil otrok. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili staršem dostop do otroka.

Izpostava Kranj

Ob 17.10 se je v Krožni ulici v Kranju občanka zaklenila v stanovanje in klicala na pomoč. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in rešili stanovalko.

Ob 23.20 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujete osebe in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.24 so na Jarški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je padla starejša občanka. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.42 so v Strossmayerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na garaže in poškodovalo žleb in del vetrne obrobe.

Ob 13.42 so v Slovenski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zaprli glavni vodovodni ventil v objektu in preprečili nadaljnje iztekanje vode. Sanacijo okvare je opravil vzdrževalec objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/