Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: predsedovanje Svetu EU je bilo uspešno

V nadaljevanju objavljamo nagovor predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše ob zaključku predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Drage sodelavke, dragi sodelavci,

leto 2021 se počasi zaključuje. Gre za posebno leto. Praznovali smo 30. obletnico samostojnosti Slovenije in že drugič predsedovali Svetu EU. Ta zahteven in odgovoren projekt je predstavljal velik izziv in hkrati izjemno priložnost. Predvsem priložnost, da samim sebi, pa tudi drugim pokažemo in dokažemo, da imamo ideje, znanje ter ambicijo aktivno sooblikovati sedanjost in prihodnost Evrope.

Ugotavljamo, da smo to priložnost izkoristili. Projekt predsedovanje je bil uspešen. Kljub še vedno izjemno težkim epidemiološkim razmeram, smo uspeli večino načrtovanih dogodkov, tudi na najvišji ravni, izpeljati v živo. Organizacija dogodkov je bila na visoki ravni, gostje so Slovenijo zapuščali z lepimi vtisi.

Vsebinski premiki so bili številni in vsebinsko pomembni. Prioritete, ki smo si jih zastavili ob začetku predsedovanja so se izkazale za dobro premišljene, ob tem pa smo se morali odzivati tudi na številne nepredvidene krizne situacije.

Sodelavke in sodelavci. Predsedovanje Svetu EU je skupinski projekt. Prispevek vsakega izmed vas, tako ekipe v Bruslju, kot v Ljubljani. Vsak predstavlja pomemben kamenček v mozaiku končnega uspeha. Dokazali smo, da skupaj zmoremo.

Iskrena hvala za vaša prizadevanja in za vse neprespane noči. Naj bo vaš ponos in samozavest ob uspešno izpeljanem projektu popotnica za nadaljnji razvoj naše domovine ter za suveren položaj Slovenije v Evropski uniji in svetu.

Janez Janša, sedi za mizo.

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše ob zaključku predsedovanja Slovenije Svetu EU. | Avtor: Kabinet predsednika vlade