Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. decembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 15.18 je v bližini Jermanovih vrat, občina Kamnik, pod steno Planjave, padajoča skala zadela planinca in ga huje poškodovala. Helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo za reševanje v gorah na krovu je ponesrečenca dvignil z vitlom in ga prepeljal v bazo na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Reševalno akcijo so koordinirali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, njihova pomoč na kraju pa ni bila potrebna.

Ob 20.08 se je na Veliki Planini, občina Kamnik, izgubil pohodnik, ki je bil premočen in premražen. Gorski reševalci postaje GRS Kamnik so pohodnika locirali in našli ter po gozdni vlaki pospremili do službenega vozila. Z vozilom GRS so ga prepeljali na izhodišče, kjer je pohodnik imel parkirano svoje vozilo. Nepoškodovan je sam odšel domov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.35 je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku s helikopterjem SV prepeljala ponesrečenega smučarja s Krvavca, občina Cerklje na Gorenjskem, v UKC Ljubljana.

Ob 13.49 je pod vrhom Hruškega vrha, občina Kranjska Gora, omagal turni smučar. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa Gorsko reševalna zveza Slovenije - Helikopterske nujne medicinske pomoči (GRZS-HNMP) Brnik so s helikopterjem SV onemoglega prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 16.27 je v Čreškovi v občini Vojnik prišlo do nesreče pri vožnji s traktorjem. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Socka so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, z vrvno tehniko potegnili poškodovanega do ceste. Reševalci NMP Celje so poškodovanega traktorista oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.41 se je na območju Doblarja in Volčanskih Rut v občini Kanal začela iskalna akcija za pogrešano osebo. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin, Hitre reševalne intervencije Mestne občine Nove Gorice (HRI MONG) in vodniki reševalnih psov pri Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Severnoprimorske regije. Akcija je bila prekinjena, ker se je pogrešana oseba sama javila policiji.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.55 je v naselju Imeno, občina Podčetrtek, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Imeno so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in razsvetljevali kraj nesreče. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.14 je na Horjulski cesti v Dobrovi osebno vozilo trčilo v konja. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Dobrova, ki so zavarovali kraj dogodka nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovancev, odklopili akumulator ter posuli iztekle tekočine. Reševalci so v bolnišnico odpeljali tri poškodovane osebe. O dogodku je bila obveščena veterinarska inšpektorica in pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 18.52 je v Kicarju, občina Ptuj, voznik z osebnim vozilom povozil peško. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.26 je v Rudnem, občina Železniki, zagorelo v kuhinji. Gasilci PGD Železniki in Rudno so pogasili požar, iznesli elemente, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.23 sta v bližini Ulice Jožeta Jame v Ljubljani na polju goreli vrtni lopi. Požar, ki je v celoti uničil vrtni lopi v velikosti po 8 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Šentvid.

Izpostava Maribor

Ob 14.22 je na Obrežni ulici v Mariboru zagorel ventilator za prezračevanje kopalnice. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribori in PGD Maribor - Studenci so odprli strop v kopalnici in požar pogasili, odklopili elektriko, pregledali streho ter celotno mansardo pregledali s termo kamero in merilcem nevarnih plinov.

Ob 17.49 je na Vilenski cesti v naselju Radizel, občina Hoče-Slivnica, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Hotinja vas in JZ GB Maribor, ki so dimnik varovali do izgoretja saj ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 0.00 je bil na Postojnski cesti v Pivki v stanovanju starejše večstanovanjske zgradbe zaznan vonj po dimu. Gasilci PGD Pivka so prezračili stanovanje, območje dimnika in dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so stanovalcem odsvetovali kurjenje do pregleda dimnika dimnikarske službe.

Ob 6.31 je v naselju Ravnje, občina Sežana, gorela starejša hiša. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Štjak, ki so požar, ki se je razširil na ostrešje, pogasili. V požaru je bila starejša hiša uničena, novejšo hišo pa so gasilci rešili pred ognjem. Nastala je večja materialna škoda.

Izpostava Ptuj

Ob 17.42 je v naselju Vinski Vrh, občina Ormož, v dnevni sobi stanovanjske hiše zagorel adventni venec. Ogenj, ki se je razširil na mizo in stola, je lastnik pogasil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Miklavž pri Ormožu in Ormož so prezračili prostore ter iz objekta iznesli tleče predmete.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.58 so na počivališču Zima v občini Šentjur zaradi napake na zavorah prikolice zagorele gume. Občani so začeli gasiti požar. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj in pogasili začetni požar.

Izpostava Maribor

Ob 20.58 je na Mariborski cesti v Slivnici pri Mariboru gorelo parkirano kombinirano vozilo. Gasilci PGD Hotinja vas in JZ GB Maribor so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.27 sta na Ulici bratov Učakar v Ljubljani gorela zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 9.36 se je na Razgledu v Piranu na gradbišču pri odstranitvi cisterne kurilnega olja manjša količina razlila v kanalizacijo in zemljino. Gasilci JZ GB Koper so na onesnaženje posuli absorpcijsko sredstvo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 9.46 so na Slovenski ulici v Središču ob Dravi, gasilci PGD Ormož in Središče od Dravi, nadaljevali s sanacijo in čiščenjem onesnaženega potoka Trnava. Gasilci so izmerili PH vrednost vode, odstranili pivnike in lovilna črevesa iz potoka, posesali okoli 20 kvadratnih metrov onesnažene gladine potoka ter preventivno pregledali brežino na dolžini dveh kilometrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.19 je bila v naselju Gorenji Lazi, občina Ribnica, najdena italijanska ročna bomba iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta ubojno sredstvo uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.18 so na Cesti krških žrtev v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja. Reševalci NMP Krško so obolelo osebo odpeljali na zdravljenje.

Izpostava Kranj

Ob 11.45 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in obvestili servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.35 sta na Jakčevi ulici v Ljubljani v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Iz dvigala so ujeti osebi s tehničnim posegom rešili gasilci GB Ljubljana.

Ob 10.18 so v Puhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 15.42 so v Šubičevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s pomočjo avto dvigala dvignili osebno vozilo z ograje po prometni nesreči nazaj na cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 20.34 so na Celjski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili tehnično pomoč reševalcem NMP. S pomočjo avtolestve so prenesli obolelo osebo iz tretjega nadstropja in jo predali reševalcem.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.20 so v Kamovcih, občina Lendava, gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Lendava s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše. V hiši se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 9.16 je v Ulici 25. maja na Ptuju, ob večstanovanjski stavbi počila glavna vodovodna cev. Gasilci PGD Ptuj so preusmerili tok iztekajoče vode, iz kleti objekta prečrpali okoli dva kubična metra vode ter zaprli glavni vodovodni ventil. Za sanacijo poškodovane cevi bo poskrbela Komunala Ptuj.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/