Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. decembra 2021.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 15.16 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Babnega Polja, 48 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Babnega polja, Loža in Starega trga pri Ložu. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 12.44 si je v Košnici pri Celju, občina Celje, na planinski poti na Slomnik, občanka poškodovala nogo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje so zavarovali kraj dogodka, imobilizirali poškodovano osebo, jo prenesli s težko dostopnega terena in s terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 je v gozdu na pobočju Toškega čela v občini Ljubljana gozdarja je pri podiranju drevesa le-to zadelo in huje poškodovalo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so uredili brežino za transport ponesrečenca, pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pri oskrbi ter ponesrečenca skupaj z gorskimi reševalci GRS Ljubljana s pomočjo vrvne tehnike prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.57 sta v križišču Šlandrove in Brnčičeve ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili prvo pomoč eni poškodovani in eni oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP UKC Ljubljana. Reševalci so osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.11 sta na križišču Zaloške in Chengdujske ceste v Ljubljani trčil osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in posuli po vozišču razlitih tekočinah z nevtralizacijskim sredstvom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 22.49 je na Premrlovi ulici v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, vozilo postavili nazaj na kolesa in odklopili akumulator. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 18.43 je na cesti Ostrovica – Artviže, občina Hrpelje – Kozina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 17.50 se je na izvozu z avtoceste v Zgornji Hajdini, občina Hajdina, kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom voznika rešili iz vozila, razsvetljevali kraj nesreče, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator ter počistili cestišče. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.36 so v Spodnjih Dupljah, občina Naklo, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Duplje so pogasili saje, očistili dimniško tuljavo in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.02 je v bližini Hladnikove ceste v Ljubljani gorela baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Izpostava Maribor

Ob 11.33 so na Sladkem Vrhu, občina Šentilj, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Paloma in Šentilj so nadzirali požar, dokler saje niso dogorele.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 so na Tolminski cesti v Spodnji Idriji gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Idrija so pogasili tleče saje, delno očistili dimno tuljavo, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in izmerili morebitno povišane koncentracije plinov v zadimljenih prostorih stanovanja. Lastniku so svetovali popolno očiščenje dimne tuljave in pregled statične trdnosti dimnika s strani dimnikarske službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 20.49 je na Cesti borcev v naselju Bertoki, občina Koper, zaradi okvare na motorju zagorelo v avtodomu. Gasilci GB Koper so avtodom prezračili, izklopili akumulatorje in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.13 so v Ulici 30. divizije v Novi Gorici goreli smetnjaki. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili. V požaru sta bila dva plastična smetnjaka v celoti uničena.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 16.25 je na Ljubljanski cesti v Celju na prostem bil zaznan vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izvedli detekcijo vsebnosti nevarnih snovi v ozračju, katera pa ni zaznala vsebnosti nevarnih plinov v ozračju in širši okolici.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 se je v večstanovanjskem objektu na Neubergerjevi ulici v Ljubljani širil vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana in dežurni delavci Energetike Ljubljana so po opravljenem pregledu našli manjše puščanje pri spoju blizu plinskega števca v hodniku drugega nadstropja. Delavci Energetike so napako odpravili in preprečili nadaljnje puščanje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.17 je iz čistilne naprave v naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, iztekala neznana črna snov. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so na kraju ugotovili, da izteka mulj iz čistilne naprave. Na kraju dogodka so odvzeli vzorce vode. Prisotne so bile tudi pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 11.49 je prišlo do onesnaženja potoka Trnava v Središču ob Dravi. Gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi so pregledali potok na razdalji 3500 metrov ter izmerili nevtralno vrednost pH in zaznali vonj po naftnih derivatih. Posamezne madeže so razmastili ter preventivno nastavili lovilce. Izvor onesnaženja ni znan. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.05 so v gozdu nad Desklami v bližini naselja Paljevo v občini Kanal našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila šest nevarnih najdb skupne mase 30,15 kilogramov. Nevarne najdbe so avstro-ogrske, italijanske in francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.24 je na Svetinovi ulici v Šentjurju zaradi okvare na vodovodni napeljavi zalilo prostore strojnice dvigala in kotlovnice. Gasilci PGD Šentjur so zavarovali kraj dogodka, zaprli ventil, izčrpali vodo in uredili začasno prevezavo vodovodne cevi.

Izpostava Kranj

Ob 10.51 ja na Novem Svetu v Škofji Loki oseba padla v stanovanju. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Škofja Loka do poškodovane osebe.

Ob 19.07 so na Ulici Rudija Papeža v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Kranj in policiji. Gasilci so na vratih stanovanja zamenjali cilindrični vložek.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 so v naselju Mlaka pri Kočevju, občina Kočevje, gasilci PGD Stara Cerkev nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Reševalci so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.08 so na Glavnem trgu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/