Skoči do osrednje vsebine

Izredni inšpekcijski pregled v mesno predelovalnem obratu

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da poteka izredni inšpekcijski pregled Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v mesno predelovalnem obratu v Ilirski Bistrici zaradi ugotavljanja vzroka zdravstvenih težav, ki jih je imelo v zadnjih dneh več ljudi.

Po do sedaj zbranih podatkih, je približno 70 ljudi iz Ilirske Bistrice v dneh od 25. – 27. 12. 2021 poiskalo zdravniško pomoč, ena oseba je bila hospitalizirana. Vzrok okužbe še ni potrjen. Sum, zaradi katerega naj bi se okužili, pa naj bi bilo uživanje mesnih živil; vsem je bil namreč skupen nakup živil v isti mesnici v Ilirski Bistrici (sum je na tatarski biftek).

Pri izvajalcu dejavnosti je bil uveden izredni inšpekcijski pregled, ki ga vodi uradni veterinar UVHVVR, Območni urad Postojna v sodelovanju z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V okviru obravnave suma izbruha so bili odvzeti brisi in vzorci živil. Rezultatov preiskav še nismo prejeli.

Obrat je bil začasno zaprt. Iz trenutnih podatkov je razvidno, da gre za osamljen primer, lokaliziran na eno lokacijo in živilo. V tem trenutku ne beležimo drugih tovrstnih primerov, zato tudi ni možno povezati tega primera z drugimi mesno predelovalnimi obrati in prodajalnami po Sloveniji.

Inšpekcijski postopek je še v teku zato bo več informacij znanih v prihodnje.