Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. decembra 2021.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 22.58 je na Cesti bratov Cerjakov v Gornjem Lenartu, občina Brežice, na cestno železniškem prehodu osebno vozilo zapeljalo na železniške tire in tam obstalo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cestišče. V tem času je bil železniški promet oviran. V nesreči ni bilo poškodovanih. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.02 je v naselju Podhruška, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji, s pomočjo avtodvigala vozilo postavili nazaj na vozišče in delavcem nudili pomoč pri nakladanju vozila na avto vleko. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 je na cesti Rožna dolina–Šempeter v občini Nova Gorica tovorno vozilo zapeljalo s cestišča ter se prevrnilo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, na tovornem vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanem vozniku do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Ob 16.52 sta na Goriški cesti v Ajdovščini trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.43 so na Ženjah, občina Krško, gorele saje v dimniku. Ogenj se je razširil na ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Trn so požar pogasili, preprečili nadaljnje širjenje, prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero in odkrili del strehe ter jo zaščitili s ponjavo. Uničeno je del ostrešja.  Dežurni Elektro Celja je opravil odklop električne energije. Na gasilski straži je ostalo PGD Veliki Trn.

Izpostava Celje

Ob 1.33 je v Zadobrovi v občini Celje zagorela garaža ob stanovanjski hiši. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so požar omejili in pogasili ter prezračili in pregledali objekt.

Ob 7.09 je v Lahomnem, občina Laško, zaradi pregretja lesene okolice dimniške tuljave zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laško so požar omejili pred razširitvijo v stanovanjski del, odstranili okoli štiri kvadratnih metrov strešne kritine in del ostrešja ter požar dokončno pogasili. Gasilci so nato razkrito ostrešje prekrili s folijo, objekt prezračili, prostore pregledali s termovizijsko kamero in izmerili koncentracijo ogljikovega monoksida. Reševalci NMP Laško so preventivno pregledali na kraju stanovalca. Objekt ni več primeren za bivanje.

Izpostava Kranj

Ob 10.11 je v Jelenčevi ulici v Kranju zagorelo ostrešje industrijsko-poslovnega objekta. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Primskovo, Kokrica, Britof, Bitnj in delavci Elektro Gorenjske ter Policija. Gasilci so požar lokalizirali, dokončno pogasili in streho zaščitili pred vremenskimi vplivi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.53 so v Gregorčičevi ulici v Tolminu gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so pogasili goreče saje v dimniški tuljavi, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 je na Hruševski cesti v Ljubljani gorelo kombinirano vozilo s kesonom. Goreče vozilo so pogasili gasilci PGD Bizovik in Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.12 so gasilci PGD Col posredovali v Podkraju v občini Ajdovščina, kjer je krajan za svojo hišo sežigal odpadno pohištvo. Požar so pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 16.50 je v Zidanem mostu, občina Laško, zagorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Zidani most so pogasili zabojnik in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 22.08 je na pokopališču ob Pokopališki poti v Naklem zagorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Naklo so manjši požar zabojnika pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.01 je v Ulici Gradnikove brigade v Ljubljani gorela vsebina manjšega koša za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 10.20 so zaznali sum uhajanja plina v stanovanjski hiši v Arji vasi v občini Žalec. Gasilci PGE Celje in PGD Arja vas so opravili meritve koncentracije plinov v prostoru, izklopili plinsko peč ter zaprli požarno plinsko pipo. Lastniku so prepovedali nadaljnje kurjenje do pregleda plinske peči pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 9.04 je pri naselju Rodine, občina Črnomelj, občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili najdeni topovski granati kalibra 100 milimetrov, ročni bombi in dvanajst kosov pehotnega streliva. Najdbe so bile italijanske izdelave in ostanek iz druge svetovne vojne. O najdbi so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.45 je v Podčetrtku na gozdni cesti obtičalo osebno vozilo. Vozilo so postavili nazaj na vozišče s pomočjo delovnega stroja gasilci PGD Podčetrtek.

Izpostava Kranj

Ob 19.41 so v Frankovem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Trata s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočilo vstop reševalcem NMP Škofja Loka do onemogle osebe.

Izpostava Postojna

Ob 9.32 so v Ulici 27. aprila v Pivki gasilci PGD Pivka nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 15.43 so v Komnu, gasilci PGD Komen do prihoda reševalcev NMP Sežana nudili prvo pomoč poškodovancu, ki je padel iz višine ter reševalcem pri prenosu v reševalno vozilo, s katerim so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.45 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zaorje-mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/