Skoči do osrednje vsebine

Podaljšanje popolne zapore regionalne ceste Predel–Bovec zaradi sanacije brežin

V začetku oktobra je Direkcija RS za infrastrukturo pričela s sanacijo brežin na državni cesti R1-203, odsek 1002 Predel–Bovec.

Izvajalec je v sklopu del na na zaledni brežini cca 20 do 30 metrov nad cesto Predel–Bovec med km 12,800 in km 13,020 že izvedel namestitev sidranih visoko nateznih mrež v skupni kvadraturi cca 1300 m² in heksagonalnih prilagojenih mrež v skupni kvadraturi cca 1500 m². Na spodnjem nivoju zaledne brežine, cca od 30 do 60 metrov nad cesto je potekala postavitev pet podajno lovilnih sistemov v skupni dolžini cca 220 metrov ter postavitev začasne palisade z namenom zaščite prometa in ceste v fazi postavitve spodnje linije ograj.

Izvajalec večino del izvaja v alpinistični tehniki, kar pomeni izključno ročno delo in helikoptersko montažo.

Zaščitni ukrepi bodo izvedeni v 3 linijah. Izvajalec ni mogel izvesti vseh predvidenih zaščitnih ukrepov na prvi liniji, ki bodo ščitili cesto pri izvedbi del v zgornjem nivoju, zato je popolna zapora ceste Predel–Bovec podaljšana predvidoma do 28. 2. 2022.

V času božično-novoletnih praznikov je izvajalec prekinil z gradbenimi deli, promet pa v tem času poteka izmenično enosmerno, s pomočjo prometno odvisnih semaforjev. Izvajalec bo z deli nadaljeval po novem letu, v kolikor bodo vremenske razmere to dopuščale, saj dela potekajo v alpinistični tehniki in zimske razmere močno vplivajo na varnost delavcev (alpinistov).

V času izvajanja del bo predvidoma do 28.¸2. 2022 vzpostavljena popolna zapora ceste, in sicer od ponedeljka do petka po enakem urniku, kot do sedaj:

  • od 7.30 do 11.30
  • od 12.00 do 14.30 in
  • od 16.00 do 18.00.

V vmesnem času in med vikendi (sobota in nedelja) bo promet še naprej urejen s pomočjo prometno odvisnih semaforjev, izmenično enosmerno.

Za intervencijska vozila na nujni vožnji bo tudi v času popolne zapore omogočen prehod.

V času popolne zapore bo iz gorenjske smeri omogočen dostop na Bovško preko prelaza Vršič, v Log pod Mangartom pa preko prelaza Predel. Uporabnike naprošamo, da stanje prevoznosti cest čez prelaza Vršič in Predel v času zimskih razmer, spremljajo na prometno informacijskem centru (PIC).

V času nastopa zimskih razmer, bo izvajalec prekinil z izvajanjem del in z njimi nadaljeval, ko bodo vremenske razmere to dopuščale. V času prekinitve del bo promet sproščen.

Vsem uporabnikom se zahvaljujemo za razumevanje in strpnost.