Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. decembra 2021.

Potresi

Ob 6.03 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Logatca, 33 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Logatca, Postojne, Idrije, Vrhnike in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 12.50 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Ljutomera, 141 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljutomera, Ormoža, Koga. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). 

Ob 19.07 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Ljutomera, 140 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljutomera in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 4.27 je v industrijskem objektu na Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, delavcu v oči špricnila kislina. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so na kraj pripeljali reševalce nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice, ki so poškodovanega delavca oskrbeli in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.48 je na avtocesti v smeri Obrežja, v bližini naselja Čatež ob Savi, občina Brežice, tovorno vozilo trčilo v okvarjeno osebno vozilo, ki je obstalo na odstavnem pasu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Koper

Ob 23.22 je v Tribanu, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico. Poškodovanih ni bilo. Za vozilo bo poskrbela vlečna služba.

Izpostava Kranj

Ob 18.45 sta v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter nudili pomoč policiji in reševalcem.

Izpostava Maribor

Ob 14.33 sta na Dupleški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Maribor ter z vpojnimi sredstvi posipali iztekle tekočine. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 20.37 sta na križišču Puhove ulice in uvoza na avtocesto v Zrkovcih, občina Maribor, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so posuli iztekle tekočine in odklopili akumulatorje.

Izpostava Postojna

Ob 9.33 sta na Partizanski cesti v Sežani trčili osebno in tovorno vozilo. V nesreči se je lažje poškodoval voznik osebnega vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, policiji ter vlečni službi pri nakladanju vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 18.53 je v kraju Belavšek, občina Videm, osebno vozilo s cestišča zapeljalo v obcestni jarek. Nazaj na cestišče so ga potegnili gasilci PGD Leskovec.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.55 je v Ulici mladinskih delovnih brigad v Leskovcu, občina Krško, zagorelo v avtomehanični delavnici. Gasilci PGE Krško in PGD Leskovec so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in preprečili širjenje v skladiščni prostor. Prostore so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Požar ni povzročil večje materialne škode. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Leskovec.

Izpostava Celje

Ob 12.56 je v kraju Pečica, občina Šmarje pri Jelšah, zaradi izpada električne energije v stanovanjski hiši prišlo do nepravilnega delovanja peči za centralno kurjavo. Gasilci PGD Šmarje pri jelšah in PGD Sladka Gora so iz peči odstranili drva, odprli ventile na radiatorjih ter očistili in pregledali peč.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 so v Koprivniku, občina Kočevje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Koprivnik so ohladili dimnik in ga očistili. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.26 je na Poti Franca Pušnika v Hrastniku zagorelo v garderobnih prostorih ključavničarske delavnice. Gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku so pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore. Na kraju je bila prisotna policija.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.25 je v Ulici Tončke Čečeve v Šentjurju gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Šentjur in Lokarje so pogasili požar, ki je vozilo uničil.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.35 je v bližini ceste Pot Rdečega križa na Viču v Ljubljani zagorela vrtna lopa z nadstrešnico. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so pogasili uničeno vrtno lopo ter obvarovali sosednji lopi.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 11.00 so v Prekopi, občina Vransko, na nekdanji cestninski postaji Vransko, gasilci avtocestne baze (ACB) Vransko in PGE Celje pogasili požar v zabojniku za odpadke.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.01 je na Streliški ulici v Kamniku gorel zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Kamnik so dva zabojnika odstranili enega pa pogasili. Zabojnik je v celoti pogorel.

Ob 18.10 so na Brodarjevem trgu v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili od ognja uničen zabojnik za smeti.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.50 so v Starem Trgu, občina Slovenj Gradec, zaradi neprijetnega vonja vode v potoku posredovali gasilci PGD Slovenj Gradec. Gasilci so ugotovili, da je vzrok onesnaženja napaka na zasebnem kanalizacijskem vodu.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 15.19 so v Kidričevem našli topovski granati, kalibra 105 in 75 mm, ostanek iz II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnim sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta nevarni najdbi odstranila in do uničenja shranila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.44 so na Titovem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje odstranili viseče veje, ki so ogrožale vozila in mimoidoče.

Izpostava Kranj

Ob 14.00 je na Alpski cesti na Bledu obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Bled so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem do obolele osebe, ki je ležala na tleh.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.07 so v Pokopališki ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu onemogle osebe.

Ob 22.47 so v Polju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.54 so na Kettejevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalcem NMP Maribor so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu onemogle osebe.

Ob 18.09 je v Leskovcu, občina Slovenska Bistrica, na parkirano osebno vozilo padlo drevo. Gasilci PGD Pragersko so drevo razžagali in odstranili iz vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 11.25 so na gozdni cesti pri Črnih njivah v Ilirski Bistrici, gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč avto vleki pri nakladanju vozila in preprečili iztek nevarnih snovi v okolje.

Izpostava Ptuj

Ob 12.30 je na Belšakovi ulici na Ptuju v stanovanju bila onemogla oseba. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in oskrbeli onemoglo osebo do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.20 so na Pohorski cesti v Vuzenici, gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili vstop socialni delavki do starejše onemogle osebe.

Ob 11.23 so na Čečovju v Ravnah na Koroškem, gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec z večstanovanjskega objekta odstranili ledene plošče in sveče, ki so ogrožale stanovalce in mimoidoče.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.10 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo, pogrešano osebo.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/