Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. decembra 2021.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.46 je v naselju Grahovše, občina Tržič, osebno vozilo zaradi poledenelega vozišča zapeljalo v strugo potoka Lomščica in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bistrica pri Tržiču in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, preko struge namestili vpojno črevo za lovljenje izlitih tekočin, vozilo postavili nazaj na kolovoz, odklopili akumulator in zaradi poledenelega vozišča nudili pomoč delavcem vlečne službe, da so vozilo potisnili do tovornjaka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.10 sta na regionalni cesti Mengeš–Kamnik, občina Mengeš, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, usmerjali promet, odklopili akumulatorje, pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale pri izvleku poškodovane osebe iz vozila in prenosu do reševalnega vozila ter očistili cestišče in pomagali delavcem avto-vleke pri nalaganju vozil. Eno poškodovano osebo so reševalci prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.07 je na cesti Cerknica – Martinjak, občina Cerknica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Cerknica so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in očistili po vozišču razlite tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.06 je v Dravogradu voznik osebnega vozila zaradi zastoja srca zapeljal s ceste in trčil v drevo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nesreče, osebo prenesli do reševalnega vozila in osvetljevali kraj dogodka. Voznik je kljub reanimaciji umrl.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.19 je na Ptujski cesti v Rogatcu zagorela elektro omara v objektu konjeniškega kluba. Požar so pogasili gasilci PGD Rogatec in Donačka Gora.

Ob 17.01 so v Gorjanah v občini Kozje gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podsreda in Kozje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 23.05 je v Lučah zagorelo v podstrešnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Luče so ogenj pogasili ter s termo kamero pregledali in prezračili prostore. Požar je uničil celotno mansardno stanovanje in konstrukcijo ostrešja.

Izpostava Kranj

Ob 18.00 so se v naselju Voklo, občina Šenčur, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj, PGD Voklo in Šenčur so požar v dimniku pogasili, ga očistili in pregledali dimniško tuljavo s termovizijsko kamero. Gasilci so  odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 je v naselju Podgora pri Dolskem, občina Dol pri Ljubljani, gorela lopa ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Beričevo – Brinje, Dol pri Ljubljani – Dolsko, Vinje, Laze, Klopce, Senožeti in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar lokalizirali in pogasili ter obvarovali stanovanjski objekt. Zaradi dima in smradu so stanovalcem v bližini svetovali, da zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem. Lopa je pogorela v njej pa še gume, orodje, kolesa, čistila, arhiv, ponjave in šotori.

Ob 19.20 je na Bregu pri Komendi, občina Komenda, ob stanovanjskem objektu gorelo v zabojniku za odpadke, ogenj pa se je razširil na leseno vrtno lopo, dimenzije 6x3 metre. Gasilci PGD Komenda, Moste in Križ so s hitrim posredovanjem preprečili širitev požara na stanovanjski objekt, požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali objekt in okolico. Lopa in zabojnik sta uničena.

Izpostava Maribor

Ob 9.32 je v naselju Grušena, občina Kungota, gorel bivalni vikend. Gasilci PGD Spodnja Kungota in Zgornja Kungota so požar, ki je zajel objekt v velikosti 6x8 metrov pogasili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.22 so se v Prešernovi ulici v Idriji v kurilnici v hiši vnela drva. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so ob prihodu na kraj dogodka ugotovili, da ena oseba potrebuje zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima. Reševalci NMP Idrija so poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka. Gasilci so požar pogasili, prostore kurilnice prezračili in opravili pregled z termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.36 so v naselju Veliki Orehek, občina Novo mesto, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Stopiče so nadzorovali izgorevanje saj in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Postojna

Ob 5.55 so na Trgu padlih borcev v Rakeku , občina Cerknica, v enem od stanovanj v večstanovanjskem objektu zaznali povečano koncentracijo ogljikovega monoksida. Gasilci PGD Rakek so objekt pregledali z termovizijsko kamero in merilnikom ogljikovega monoksida, vendar vzroka niso našli. Lastniku je bilo odsvetovano kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Na kraju je bila prisotna tudi policija PP Cerknica.

Ob 10.52 so na Trgu padlih borcev na Rakeku, občina Cerknica, v dimniku stanovanjske hiše zaradi okvarjene dimne tuljave ponovno gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Rakek in Ivanje Selo, ki so odkrili okoli 15 kvadratnih metrov lesenega ogrodja ter pogasili tlenje. Čez noč bodo preverjali stanje. O dogodku so bili obveščeni policisti in inšpektorica VNDN, ki je na kraju opravila ogled in zapisnik.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.25 se je na Trgu revolucije v Trbovljah v večstanovanjskem objektu kadilo iz pritličnega stanovanja. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so na kraju pogasili tleče odpadke, stanovanje prezračili, ga pregledali in osebo, ki se je nadihala dima, predali v oskrbo reševalcem NMP.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.54 je na Streliški ulici v Kamniku gorel zabojnik za smeti ob transformatorski postaji. Požar, ki je v celoti uničil zabojnik, so pogasili gasilci PGD Kamnik. Zabojnika za steklo in embalažo, ki sta bila poleg, so pred prihodom gasilcev odmaknili očividci.

Ob 23.14 je v Triglavski ulici v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za smeti. Pred prihodom gasilcev so policisti goreči zabojnik umaknili od drugih zabojnikov, gasilci GB Ljubljana pa so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.08 je po Vegovi, Medvedovi, Malgajevi, Jesenkovi in Ruski ulici v Ljubljani iz vozečega osebnega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč delavcem Komunalnega podjetja Ljubljana očistiti po vozišču razlito gorivo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.33 je v naselju Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, na brežino nasedlo osebno vozilo. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem so vozilo postavili nazaj na vozišče s tehničnim posegom.

Ob 21.50 je v stanovanjski hiši v Dolenji vasi, občina Železniki, počila vodovodna cev. Gasilci PGD Selca so preprečili iztekanje vode in posesali izteklo vodo v prostoru.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.46 je v Rožni dolini v Ljubljani skozi streho v stanovanje zatekala meteorna voda. Gasilci GB Ljubljana so s folijo prekrili streho in odklopili varovalke v prostoru.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.35 so na Ulici Tolminskih puntarjev v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.11 so v ulici Dom in vrt v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto ob prisotnosti policistov PP Trbovlje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/