Skoči do osrednje vsebine

Poklon 192 padlim borcem z območja celotne Menine

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in župan Občine Kamnik Matej Slapar ter Dušan Božičnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik, so danes pri spomeniku na Prevojah položili vence.

Minister Tonin se je v Prevojah pri Zgornjem Tuhinju poklonil 192 padlim partizanom z območja celotne Menine, narodnemu heroju Martinu Kotarju, padlemu vodji ameriške vojne misije kapetanu Fisherju Charlesu ter ameriškima častnikoma Juliusu Rosenbergu in Ernestu Knothu. Vsem tem domoljubom je skupno to, da so dali življenje za svojo domovino – naši partizani na svojih domačih tleh, naši ameriški zavezniki pa daleč od doma.

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik je povedal, da moramo biti vsem tem žrtvam neizmerno hvaležni, da lahko danes izražamo svoja mnenja v slovenski besedi ter, da smo dolžni ohraniti vrednote za katere so se ti ljudje borili.

S tem, ko so zavezniki med drugo svetovno vojno priznali narodnoosvobodilni partizanski boj za partnersko gibanje v boju proti nacizmu in fašizmu, smo bili tudi uradno postavljeni na stran svobodoljubnih in demokratičnih narodov takratnega sveta. Prek misij, ki so med drugo svetovno vojno delovale na območju današnje Slovenije, so bili slovenska partizanska vojska in tudi civilni prebivalci deležni zavezniške pomoči v obliki hrane, oblačil, zdravil, medicinske opreme ter vojaške opreme in orožja. Pomoč in solidarnost sta bili vzajemni. Slovenske partizanske enote so na osvobojeno ozemlje prepeljale številne zavezniške letalce, ki so med drugo svetovno vojno odskočili iz poškodovanih letal in pristali na slovenskem ozemlju. Veliko civilnih prebivalcev, predvsem žensk, otrok in ostarelih, ter ranjenih slovenskih partizanov pa je bilo z zavezniškimi letali prepeljanih na varno in v zavezniške bolnišnice prek partizanskih letališč. V svoje baze so se od tu vračali številni ameriški piloti, piloti britanskega kraljevega letalstva, osvobojeni britanski vojni ujetniki, francoski vojaki in pripadniki drugih narodov, ki so bili rešeni iz koncentracijskih taborišč in transportov.

Odpravnica poslov na Veleposlaništvu Združenih držav Amerike Susan Falatko je spomnila, da nas zgodovina uči, da nasilje lahko izbruhne kadarkoli in dodala: »Tega ne smemo nikdar več dopustiti. Ti pogumni možje so se borili za svoje prijatelje in družine proti tiraniji. Za mir doma in za prihodnost svojih otrok ter vnukov. Borili so se proti ideologiji, ki zanika pravice posameznikov in dostojanstva.«

Sodelovanje med drugo svetovno vojno je tudi temelj zavezništva med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo ki ga danes nadaljujemo in utrjujemo je spomnil slavnostni govornik minister Tonin in dodal: »Odločitev, da za domovino tvegaš svoje življenje, je žrtev, ki jo vzamejo nase samo največji domoljubi. Hrepenenje po življenju v samostojni državi je bilo v našem narodu prisotno dolga stoletja in mi smo tista srečna generacija, ki lahko danes žanje sadove tega dolgoletnega prizadevanja in največjih osebnih žrtev. Zato je moj odnos do tega spominskega kraja prežet z velikim spoštovanjem. Zaradi spoštovanja do naše zgodovine in vseh, ki so trpeli ter izgubili življenje za svobodo in samostojnost, je danes naša naloga, da presežemo delitve in se usmerimo v prihodnost. Bodimo tudi danes tako enotni in hrabri kot takrat. Bodimo odgovorni drug do drugega, ustvarjajmo medsebojno zaupanje ter utrjujmo ljubezen do bližnjega, do doma in do domovine ter s tem krepimo naše domoljubje.«

V kulturnem programu je poleg članov orkestra Slovenske vojske nastopila recitatorka Terezija Potočar Korošec iz 1. Spominskega dolenjskega bataljona iz Šentjerneja. Recitirala je sonet o narodnem heroju Martinu Kotarju.