Skoči do osrednje vsebine

Ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Spoštovani Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani,

31 let je, odkar smo s skoraj 90 odstotno večino vseh volilnih upravičencev odločno izrazili našo izbiro na plebiscitu ter stopili na pot do samostojne Slovenije.

V tistih trenutkih je bil slovenski narod izjemno enoten, tako kot še nikoli, naše želje in cilji so bili jasni, zato ni bilo težko občutiti močne povezanosti in sigurnosti, ki je prežemala Slovenijo. Srčnost in želja po uspešni prihodnosti sta ljudem vlivala neomajen up za sicer izjemno težke izzive, ki  so sledili v prihajajočem letu.

Kljub napornim preizkušnjam, s katerimi se sooča vsak narod v državotvornem procesu, je v prihodnjih letih Slovenija vztrajno ter neustavljivo rasla, s tem pa je rasla tudi državna zavest Slovencev. Postali smo samostojna država, ki se je z zagnanostjo, trdim delom in jasno postavljenimi cilji  pogumno predstavila na svetovnem odru.

Od takrat  smo ustvarili stabilno demokratično državo, zgradili uspešno gospodarstvo ter močno dvignili nivo kakovosti življenja. Smo v svetovnem vrhu med državami z največjo stopnjo svobode in najnižjo stopnjo kriminala, vstopili smo v Evropsko unijo ter že drugič uspešno predsedovali Evropskemu svetu. Utrdili smo si mesto v mednarodni skupnosti kot spoštovana ter ambiciozna država. Seveda pa smo dosegli veliko več kot le to. Kljub majhnemu število prebivalstva Slovenski športniki dosegajo nepredstavljive rezultate zaradi katerih smo postali prepoznavni po celotnem svetu.

Trenutni časi seveda niso lahki za nikogar izmed nas, nepričakovane epidemiološke razmere globoko vplivajo na našo vsakdanjo realnost ter otežujejo življenje na vsakem koraku. Zaradi nepredvidljive ter nejasne prihodnosti so naši odzivi na nove situacije pogosto burni in nepremišljeni, razumljivo je v nas nemir. Prav tako se pojavljajo nove, vedno težje, socialne in ekonomske ovire, ki še nadalje kalijo navadno stanje.

Nedvomno nas čakajo novi izzivi. Z njimi pa se bomo lahko soočili le, če najdemo tisto, kar nas je povezovalo že v preteklosti ter ponovno postanemo složni in enotni. Prepričan sem, da nam bo uspelo.

Dragi državljanke in državljani, Slovenke in Slovenci,
iskrene čestitke ob dnevu samostojnosti in enotnosti!

 

Marjan Dikaučič, minister za pravosodje