Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. decembra 2021.

Potresi

Ob 8.18 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 3,3 v bližini Ljutomera, 134 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci vzhodnega dela Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Potresu je ob 8.30 sledil potres z magnitudo 2.1.

Ob 19.34 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Ljutomera, 132 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljutomera in Ormoža ter okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.36 je na dolenjski avtocesti na Višnjegorskem klancu, občina Grosuplje, v smeri Novega mesta, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in nasedlo na odbojno ograjo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Aktivirani so bili tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. V nesreči ni bilo poškodovanih. Za vozilo so poskrbeli delavci Direkcije za avtoceste RS (DARS)-a.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.15 je pri naselju Cezanjevci, občina Ljutomer, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča, pri tem se je ena oseba lažje telesno poškodovala. Gasilci PGD Ljutomer so nudili pomoč reševalcem in avto vleki ter osvetljevali mesto dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.00 je na odseku hitre ceste med priključkom Vipava in razcepom Nanos, občina Vipava, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, na poškodovanem vozilu odklopili akumulator, nevtralizirali in odstranili so manjšo količino razlitih motornih tekočin.

Ob 17.50 je na cesti Kobarid–Robič, pri Starem selu, občina Kobarid, voznik z osebnim vozilom trčil v jelena. Gasilci PGD Kobarid urejali promet, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovanih oseb ni bilo. O nesreči so bili obveščeni lovci in policija.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.32 je v Ločici ob Savinji, občina Polzela, zagorel nadstrešek, ki se je nahajal v neposredni bližini stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ločica ob Savinji, Polzela in Andraž nad Polzelo so kraj dogodka zavarovali, aktivno gasili nadstrešek ter opravljali aktivno varovanje stanovanjske hiše. V požaru je nadstrešek popolnoma zgorel, stanovanjska hiša pa ni bila poškodovana. Prav tako je zgorelo nekaj orodja, vrtna kosilnica, motorna žaga in podobno, ki je bilo pod nadstreškom.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 so v ulici Pod gozdom v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Spodnja Šiška v prostorih bivšega hotela Bellevue pogasili nenadzorovano kurišče in ostanke iznesli na prosto. Materialna škoda ni nastala.

Ob 15.34 so se v naselju Senožeti, občina Dol pri Ljubljani, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Senožeti so pogasili požar, izpraznili in ohladili peč ter očistili dimniško tuljavo. Lastniku so odsvetovali kurjenje do pregleda pooblaščenega dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.55 sta v naselju Črni Vrh, občina Idrija, zagorela garaža in gospodarski objekt. Požar, ki je objekta poškodoval, so pogasili gasilci PGD Črni vrh, Godovič, Spodnja Idrija in Idrija.

Izpostava Ptuj

Ob 11.52 so se v Spodnjem Leskovcu, občina Videm, lastniki stanovanjske hiše vrnili domov in ugotovili, da je v njihovi odsotnosti pogorelo ostrešje gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Leskovec so ostrešje v velikosti 5 x 6 metrov pregledali in dokončno pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.50 se je v naselju Glogov Brod, občina Brežice, kadilo iz kupa odpadkov. Gasilci PGD Dečno selo so opravili pregled s termovizijsko kamero in kup zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.46 je v ulici Na Trati v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa velikosti 6 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ljubljana - Šentvid in GB Ljubljana so požar pogasili in ohlajevali sosednji lesen objekt. Lopa je uničena. Zaradi požara je prišlo do poškodbe vodnikov električnega daljnovoda. Posredovali so dežurni delavci Elektra Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 sta v naselju Poljubinj, občina Tolmin, gasilca PGD Tolmin pogasila tleče listje in gradbene odpadke na deponiji.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 19.48 je v Ulici frankolovskih žrtev v Celju zagorel zabojnik za papir. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zabojnik pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.49 so pri osnovni šoli v Renčah, občina Renče - Vogrsko zagoreli zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci PGD Renče Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili. Požar je uničil en komunalni zabojnik za mešane odpadke, druge tri pa poškodoval.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 20.02 se je v Počehovski ulici v Mariboru v stanovanjski hiši vklopil detektor za ogljikov monoksid. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so z merilnimi napravami v prostorih zaznali manjšo količino ogljikovega monoksida, zato so objekt prezračili z nadtlačnim prezračevalnikom do normalnih vrednosti plinov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.25 so v naselju Podpeč, občina Brezovica, na pritoku Ljubljanice opazili madež. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podpeč so na pritok namestili lovilna črevesa, ki jih bodo kontrolirali.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.05 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 so Pod lipami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri pobiranju in prenosu občana iz hiše do reševalnega vozila.

Ob 11.35 so v Topolah, občina Mengeš, gasilci PGD Topole in Mengeš ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala mrtva oseba.

Ob 17.32 so v naselju Homec, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili dostop reševalcem NMP Domžale do onemogle osebe. Reševalci so osebo skrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.07 so na Cankarjevi cesti v Litiji gasilci PGD Litija ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in reševalcem NMP Litija omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 4.52 je na Kardeljevi cesti v Mariboru v poslovnem prostoru prišlo do iztekanja vode. gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil ter vodji poslovalnice naročili, naj o tem obvesti upravitelja stavbe.

Ob 10.52 so v naselju Starše gasilci JZ GB Maribor na prošnjo policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Ob 12.44 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem pri transportu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.45 so v naselju Bratonci, občina Beltinci, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.55 so se v Arkovi ulici v Idriji v prostorih muzeja zaradi tehnične okvare na sistemu za ogrevanje močno zadimili prostori. Gasilci PGD Idrija so jih prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/