Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. decembra 2021.

Potresi

Ob 2.15 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Maribora, 97 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Maribora in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 19.53 so v kraju Soteska v občini Dolenjske Toplice gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Soteska s policisti sodelovali pri iskanju pogrešane osebe. Sumili so, da bi oseba lahko bila v reki Krki. S čolnom so preiskali brežini reke. Osebo so brez znakov življenja našli ujeto v vejevju ter jo prenesli na breg, kjer jo je prevzela pristojna služba.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.07 so na avtocesti pri kraju Obrežje, občina Brežice, trčila tri osebna vozila. V nesreči so se tri osebe poškodovale. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in počistili razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so tri poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Ob 11.02 sta v naselju Glogov Brod, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet do prihoda policistov in odklopili akumulatorje. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v SB Brežice reševalci NMP Brežice.

Izpostava Celje

Ob 17.23 je v naselju Pečica, občina Šmarje pri Jelšah, tovorno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, stabilizirali tovorno vozilo in s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na vozišču.

Izpostava Koper

Ob 14.31 sta v naselju Livade, občina Izola, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom iz vozila rešili ponesrečenca, očistili po vozišču razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP, ki so ponesrečenca na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v SB Izola. Prav tako so gasilci nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.24 sta v križišču Dunajske ceste in Trga Osvobodilne fronte v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulatorje. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.47 se je v naselju Boreci, občina Križevci, v krožišču prevrnil traktor. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali iz traktorja iztekle tekočine in nudili pomoč policiji pri usmerjenju prometa.

Izpostava Postojna

Ob 18.46 je pri naselju Ribnica, občina Pivka, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Pivka in Postojna so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator in poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so osebo dokončno oskrbeli na kraju in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Postojna.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.16 je na ulici Ob železnici v Polzeli v stanovanjski hiši zagorela elektro omarica. Gasilci PGD Polzele, Ločica ob Savinji in Andraž so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 se je na Tesarski ulici v Ljubljani kadilo iz stanovanja. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je na štedilniku kuhala hrana, v stanovanju pa ni bilo nikogar.

Ob 23.21 je na vrtičku ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti 4x3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo so pogasili požar, ki je uničil barako in nadstrešek ter iznesli dve plinski jeklenki.

Izpostava Maribor

Ob 1.01 je na Tovarniški cesti v Rušah gorelo je šest osebnih vozil namenjenih za prodajo. Požar se je razširil tudi na poslovni objekt. Ogenj je poškodoval okno in del ostrešja. Požar so pogasili gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi. Vzrok požara še ni znan.

Ob 21.14 so na Pirnatovi ulici v Mariboru zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so objekt varovali do izgoretja saj ter ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.21 je v naselju Radomerščak, občina Ljutomer, prišlo do dimniškega požara. Gasilci PGD Mekotnjak Stara cesta, Spodnji Kamenščak, Gresovščak, Ljutomer in Radomerje so iz dimnika počistili žerjavico in saje ter dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.20 je na Partizanski ulici v Idriji zagorelo v klavnici. Gasilci PGD Idrija so pogasili goreče saje v dimni omari, prezračili in očistili prostor dimne omare.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.18 je na cesti Pijava Gorica–Smrjene, občina Škofljica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Pijava Gorica so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 11.24 je na avtocesti pri izvozu Razdrto, občina Postojna, zagorelo osebno vozilo. Požar na vozilu sta pogasila mimoidoča policista, gasilci PGD Postojna pa so vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero in odmaknili v odstavno nišo.

Ob 13.29 je na Primorski avtocesti med predorom Kastelec in Kozino, občina Hrpelje - Kozina, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Koper in PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki je vozilo v celoti uničili in nudili pomoč delavcu avto vleke pri nalaganju vozila na tovorno vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 5.28 so pred večstanovanjskim objektom na Preglovem trgu v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana pogasili goreč kup kosovnega materiala, pripravljenega na odvoz na deponijo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 21.00 je v Artičah, občina Brežice, gorel komunalni zabojnik. Požar, ki je uničil zabojnik, so pogasili gasilci PGD Spodnja Pohanca.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.27 so na Poklukarjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino zabojnika za smeti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 16.13 so na plaži na Debelem Rtiču, občina Ankaran, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) sta minometno mino, angleške izdelave iz 2. svetovne vojne, mase 4,2 kilogramov, odstranila in shranila na varno do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.10 so v Zgornji Rečici v Laškem, gasilci PGD Rečica, iz cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 13.18 sta na Ulici Frankolovskih žrtev v Celju gasilca PGE Celje iz dvigala rešila ujeto osebo.

Ob 16.18 so na Vojkovi cesti v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili reševalcem NMP in mrliškim oglednikom dostop do mrtve osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.38 se je v naselju Plintovec, občina Kungota, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zgornja Kungota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.11 so v naselju Erzelj v občini Vipava gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe, ki so nato poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 11.40 je v naselju Pleterje, občina Kidričevo, drevo padlo na vozišče. Gasilci PGD Pleterje in Talum Kidričevo so drevo odstranili ter očistili vozišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.15 so v Kleku, občina Trbovlje, gasilci PGD Klek, iz cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 18.00 so na Trgu Revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostale ujete tri osebe. Iz dvigala so jih rešili s tehničnim posegom gasilci PGD Trbovlje mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/