Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar predstavil uspešne rezultate Dnevov cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci, katera je pospremila zaključek kampanje Dnevi cepljenja povedal, da so v dneh, ko je potekala kampanja, s prvim odmerkom cepili 4971 ljudi, z drugim 7459, s poživitvenim odmerkom pa 76544 prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Minister Janez Poklukar med zaključno novinarsko konferenco Dnevi cepljenja

Minister Janez Poklukar med zaključno novinarsko konferenco Dnevi cepljenja

Od tega so cepili približno 20 odstotkov več moških kot žensk, približno dve tretjini vseh cepljenih pa je bilo starejših od 50 let, "kar je izredno pomembno, kajti vemo, da pri njih covid-19 praviloma poteka v težji obliki kot pri mlajših," je izpostavil minister.

Minister je povedal, da ocenjuje, da so z akcijo prihranili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti. Ob tem se je zahvalil vsem državljanom za odziv in pomoč pri obvladovanju epidemije covida-19.

"Cilj akcije je bil doseči še boljšo precepljenost in na ta način obvarovati bolnišnice pred obremenitvami v naslednjih dneh in tednih, ko bo pri nas še bolj izrazita in prevladujoča različica omikron," je še povedal Poklukar.

Ob tem se je zahvalil zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalnost in trud, pa tudi njihovim domačim. "Samo podpora najbližjih omogoča, da danes zdravstveni delavci v vsem svojem obsegu opravljajo poslanstvo in nam Slovenkam in Slovencem zagotavljajo zdravstvo, ki ga poznamo," je dejal minister. Zahvalil se je tudi medijem in vsem, ki so v akciji sodelovali, lokalnim skupnostim, županom, društvom, vladnim in nevladnim organizacijam, civilni zaščiti, Rdečemu križu in verskim skupnostim.

Slovencem in Slovenkam je zaželel mirne praznike, v novem letu pa zdravja in konec epidemije.