Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. decembra 2021.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.21 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Slovenj Gradec v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.01 so na Celjski cesti v Vojniku trčila tri osebna vozila. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah ter nudili pomoč policiji.

Ob 21.04 je v naselju Stenica, občina Zreče prišlo do prometne nesreče. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali, osvetlili, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, ter s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano voznico. Vozilo so potegnili na cesto in očistili razlite tekočine. Poškodovana oseba je bila z reševalnim vozilom odpeljana v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.18 je na avtocesti Brnik – Vodice, občina Šenčur, trčilo pet vozil. Poškodovala se je ena oseba, katero so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 21.20 je v Šenčurju na avto cesti osebno vozilo povozilo delavca. Gasilci GARS Kranj so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, razsvetljevali mesto nesreče in na vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.58 je na cesti Mengeš - Brnik, občina Komenda, osebno vozilo zletelo s ceste in se prevrnilo. Osebo so iz vozila rešili mimoidoči. Gasilci PGD Kamnik, Moste in GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa in oskrbeli poškodovanega do prihoda reševalcev NMP Kamnik in Kranj.

Ob 18.56 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 20.21 se je na v Iztokovi ulici v Mariboru, na Koroškem mostu osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so s pomočjo avtodvigala obrnili vozilo na kolesa, odklopili akumulator in pregledali vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.28 sta na uvozu na avtocesto v Grabonošu, v smeri Maribora, občina Sv. Jurij ob Ščavnici, trčila osebno in tovorno vozilo. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorja.

Ob 19.28 je v Drakovcih, občina Ljutomer, vozilo zapeljalo s ceste in pristalo v bližnjem gozdu. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so osebo rešili iz vozila in poskrbeli za razsvetljavo kraja nesreče. Poškodovano osebo so predali v oskrbo ekipi NMP Ljutomer.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.44 so v naselju Dol, občina Krško, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Podbočje so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico dimnika, delno očistili dimnik ter odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Kranj

Ob 12.43 se je na Hrušici, občina Jesenice, sprožil avtomatski javljalnik požara. Še pred prihodom gasilcev so zaposleni odstranili zasmojene krpe. Gasilci GARS Jesenice so prezračili prostor in preverili prisotnost plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.29 se je v bloku na Jamovi cesti v Ljubljani valil gost dim. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da je v stanovanju zagorelo olje na štedilniku, ogenj je zajel še napo. Gasilci so ohladili štedilnik, napo in prezračili stopnišče in hodnike. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.58 je v Otiškem Vrhu, občina Dravograd, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjanž so pogasili goreče saje in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.27 je na gradbišču v Peklu pri Mariboru gorelo tovorno vozilo - nakladač. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so požar pogasili. Na gradbišču, kjer je bil požar  je izteklo nekaj nevarnih snovi, na katere so gasilci položili pivnike

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 13.19 je pri Kraškem vodovodu na Bazoviški cesti v Sežani gorelo suho listje. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so suho listje na dveh kvadratih pogasili in zalili z vodo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 11.00 so v stanovanjskem bloku na Glavnem trgu na Polzeli stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje in PGD Polzela so z detektorjem opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov, vendar jih niso zaznali. Preventivno so prezračili prostore.

Ob 17.50 so stanovalci stanovanjskega bloka na Glavnem trgu na Polzeli znova zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje in PGD Polzela so z detektorjem za prisotnost nevarnih plinov ponovno preverili prisotnost le teh vendar jih niso zaznali. Prezračili so prostore. Obveščene so bile pristojne službe.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 20.47 je na območju občine Logatec prišlo do izpada dobave električne energije. Zaradi tehnične okvare je bilo v izpadu trinajst transformatorskih postaj, ki z električno energijo oskrbujejo okoli 2500 odjemalcev. Dežurne ekipe podjetja Elektro Ljubljana napako odpravljajo. Predvidoma bodo dobava elektrike vsem odjemalcem na območju ponovno zagotovljena do 22.00 ure.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.33 je v Škapinovi ulici v Celju v stanovanjskem bloku puščala voda. Gasilca PGE Celje sta s tehničnim posegom odprla vrata v stanovanje, zaprla ventil in posesala izteklo vodo.

Izpostava Kranj

Ob 5.46 se je na Gasilski cesti v Šenčurju osebno vozilo zaklenilo, v vozilu je ostal ujet otrok. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vozilo in iz vozila rešili otroka.

Ob 13.37 so na Vurnikovem trgu v Radovljici gasilci PGD Radovljica iz okvarjenega dvigala rešili osebo in obvestili serviserja.

Ob 14.28 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz dvigala rešili dve osebi in o okvari obvestili vzdrževalce.

Ob 15.40 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeti osebi iz dvigala in obvestili vzdrževalce.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 so gasilci GB Ljubljana črpali vodo iz ladijskega kontejnerja na Vojkovi cesti v Ljubljani, v katerem se izvaja testiranje.

Ob 10.59 so v Poti na Zduše v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.17 so v Petrovičevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč starejši osebi, ki je padla v stanovanju in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Domžale.

Ob 21.47 so v Koroški ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 22.18 so na Štefanovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in ujetim osebam omogočili izstop.

Izpostava Maribor

Ob 11.19 so na Hočkem Pohorju v občini Hoče Slivnica, gasilci JZ GB Maribor, PGD Hoče in Bohova, nudili pomoč pri sanaciji strehe na objektu, kjer je pred kratkim gorelo.

Ob 14.42 so na Vrazovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe.

Ob 18.38 so na Goriški ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor posredovali, kjer so z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/