Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. decembra 2021.

Plazovi

Izpostava Ptuj

Ob 10.50 je v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, prišlo do ponovnega premika spodnjega dela plazu v izmeri približno 40x15 metrov. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grajena so odkrito folijo ponovno namestili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.25 je na območju slapu Čedca, občina Jezersko, zdrsnil alpinist in se poškodoval. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko, GRS Kranj in ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku so ga na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) pa ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.48 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Celje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.57 je v ulici Ob Ljubljanici v Ljubljani oseba padla v Ljubljanico. Ob prihodu gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so osebo že reševali mimoidoči in policisti. S skupnimi močmi so jo spravili na vrh brežine, kjer so jo prevzeli reševalci.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.41 se je v kraju Čatež ob Savi, občina Brežice, osebno vozilo zaletelo v semafor. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator na vozilu, počistili razlite motorne tekočine in pomagali vlečni službi pri odstranitvi vozila. Poškodovano osebo so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 14.58 sta v križišču v kraju Čatež ob Savi, občina Brežice, trčili osebni vozili, Gasilci PGE Krško so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator na vozilu in počistili razlite motorne tekočine. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Celje

Ob 13.50 je na Mariborski cesti v Celju prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi in jo predali reševalcem NMP Celje, ki so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.40 je na avtocesti med izvozoma Logatec in Vrhnika, na koncu viadukta Verd, občina Vrhnika, prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. V nesreči je bila ena oseba poškodovana. Oskrbeli so jo reševalci NMP Logatec ter jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.16 je V Zideh, občina Lukovica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste po brežini in pristal na strehi v potoku. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj nesreče. Na kraju so bili tudi policisti Policijske postaje (PP) Domžale.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.09 so v Beltincih trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovano osebo so predali v oskrbo reševalcem NMP Murska Sobota.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 17.08 je na prehodu čez železniške tire ob Goriški ulici v Ljubljani vlak povozil osebo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana in drugim pristojnim službam. Oseba je umrla na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.53 so v naselju Kračali, občina Sodražica, v gospodarskem poslopju, v sodu gorela odpadna oblačila. Gasilci PGD Sodražica so požar pogasili.

Ob 7.25 je na Trgu padlih borcev v Šmarci, občina Kamnik, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev je lastnik že pričel z gašenjem z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci PGD Šmarca in Kamnik so s termovizijsko kamero pregledali objekt, ga prezračili, dokončno pogasili drva v peči in jih iznesli. Izmerili so tudi prisotnost morebitnih nevarnih plinov v objektu. Dokončno sanacijo dimnika bo opravil dimnikar.

Ob 10.09 je na Ljubljanski cesti v naselju Šmarje Sap, občina Grosuplje, gorelo v kurilnici pomožnega objekta ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Šmarje Sap in Grosuplje so pogasili požar, na prosto iznesli ožgan inventar, objekt pregledali s termovizijsko kamero in ga nadtlačno prezračili.

Izpostava Maribor

Ob 9.12 je na požarišču počitniškega objekta na Hočkem Pohorju, občina Hoče-Slivnica, prišlo do ponovnega vžiga ob strešnem oknu. Gasilci GB Maribor so razkopali požarišče in ga pogasili  ter odstranili opaž in strešno obrobo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 so v naselju Cesta, občina Ajdovščina, gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina pogasili gorečo kuhinjsko ploščo v stanovanjski hiši, iznesli ožgane elemente ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Postojna

Ob 14.52 so v Ulici Mare Husove v Sežani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so goreče saje pogasili, dimnik pregledali s termovizijsko kamero ter lastniku svetovali obisk dimnikarja.

Ob 18.00 so v Ulici Mare Husove v Sežani ponovno gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci ZGRS Sežana so saje pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 20.33 je ob Savinji na Otoku v Celju na pešpoti gorela vsebina koša za smeti. Požar so pogasil gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.22 je na Cesti vstaje v Ljubljani ob stanovanjski hiši gorel zabojnik za smeti. Mimoidoči in stanovalci so goreč zabojnik odstranili in požar pogasili. Območje požara so pregledali gasilci GB Ljubljana. Poškodovani so bili okenski okvirji in rolete.

Izpostava Maribor

Ob 6.32 so na Mariborski ulici v Slovenski Bistrici, gasilci PGD Zgornja Polskava pogasili požar dveh komunalnih zabojnikov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.47 so v Vojščici, občina Miren-Kostanjevica, pri stari šoli goreli komunalni zabojniki. Gasilci PGD Kostanjevica so zabojnike dodatno pregledali in zalili z vodo, saj so požar pogasili že sami vaščani.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 je prišlo v BTC-ju v Ljubljani do izpusta klora v vodnem mestu Atlantis. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da je pri menjavi jeklenk klora prišlo, do manjšega puščanja na enem od ventilov. Vzdrževalci so zaprli jeklenko, vendar prosili za pregled. Gasilci GB Ljubljana so skupaj gasilci BTC in PGD Slape Polje opravili meritve in prezračili prostor. Posebnosti ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 9.29 so na Novem trgu na Ptuju v stanovanjskem bloku zaznali vonj po neznani zažgani snovi. Gasilci PGD Ptuj so po pregledu objekta ugotovili, da je prišlo do stika v razdelilni električni dozi. Prostore so prezračili in svetovali pregled električne napeljave.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 13.01 je nad Zabičami v občini Ilirska Bistrica pohodnik našel topovsko granato kalibra 75mm italijanske izdelave iz obdobja 2 svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta nevarno najdbo z maso 6,35 kg odstranila in odpeljala na varno do uničenja. O dogodku je bil obveščen Operativni komunikacijski center (OKC) Koper.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Od 10.20 je bila na Kokrškem bregu v Kranju zaradi odpravljanja napake na plinski napeljavi, motena oskrba s plinom.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 so na Glinškovi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP in policistom dostop do obolele osebe.

Ob 19.25 so na Gotski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako omogočili vstop policistom in reševalcem NMP do preminule osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.48 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi, gasilci PGD Zagorje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/