Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar zadovoljen s potekom kampanje Dnevi cepljenja

Minister za zdravje je s sodelavci obiskal zdravstvene domove Vrhnika, Ajdovščina, Koper in Postojna.

Minister Poklukar je delo, v domovih, ki jih obiskuje te dni označil za "enoten orkester". Ob tem se je vodstvom domov in zaposlenim zahvalil za organizacijo cepilnih mest in za znanje, ki ga predajajo ljudem in za izvedbo cepljenja. Obiskal je tudi cepilo točko, v Luki Koper, kjer je bilo cepljenje namenjeno najširši pristaniški in lokalni skupnosti. 

Povedal je, da so novico o Dnevnih cepljenja med ljudi razširile lokalne skupnosti in zdravstveni domovi. Ob tem je vse, ki še oklevajo, ponovno pozval k cepljenju.

Direktorica zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec je v izjavi za medije pojasnila, da so v sklopu akcije pri njih doslej cepili več kot 600 ljudi, od tega približno 10 odstotkov s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. "Vsak cepljeni šteje," je poudarila in tudi sama pozvala k cepljenju. Minister je dejal, da medtem število okužb z različico omikron raste, zato je še posebej ključen poživitveni odmerek. 

Postojnski župan Igor Marentič je z rezultati akcije zadovoljen. "Sodelovali smo kot eden," je dejal in ob tem izrazil željo, da bi take rezultate dosegali tudi v januarja in februarju, brez organiziranih akcij. Če bo potrebno, pa bodo akcijo ponovili, je poudaril.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so danes sporočili, da so od torka potrdili dodatnih devet okužb z omenjeno različico. Skupaj je NLZOH tako potrdil 17 okužb, od tega so 12 primerov potrdili na Gorenjskem, štiri na Primorskem, en primer pa v osrednjeslovenski regiji.

Minister Poklukar je omenil tudi področje predsedovanja Slovenije Evropski uniji (EU), ki se počasi izteka. Slovenija je po njegovih besedah na področju obvladovanja epidemije na ravni EU naredila veliko, posebej z vidika novih groženj, kot je omikron. "Na ministrstvu za zdravje smo imeli prioriteto krepiti evropsko zdravstveno unijo, ki jo sestavljajo štirje krovni zakonodajni akti," je poudaril.

S tem so okrepili mandat Evropske agencije za zdravila in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Sprejet je bil splošni pristop uredb o čezmejnih grožnjah za zdravstvo in dosežen politični dogovor o nujnem okvirju za zdravstveno ukrepanje v primeru novih zdravstvenih kriz.

To bo olajšalo skupne nabave cepiv in zdravil proti covidu-19 ter omogočilo financiranje ukrepov proti ob novih zdravstvenih krizah, je še pojasnil minister.