Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. decembra 2021.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 12.01 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Novega mesta, 65 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Novega mesta z okolico. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 15.44 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 3,2 v bližini Novega mesta, 63 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Dolenjske. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 18.12 je v naselju Žlebe, občina Medvode, stroj poškodoval roko delavca. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.22 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Lendave v UKC Maribor. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.27 so v naselju Bača pri Modreju, občina Tolmin, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Most na Soči, nudili pomoč policistom pri iskanju pogrešane osebe. Pregledali so bregove Idrijce, vendar osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.21 sta na Koroški cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Velenje na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.39 sta na avtocesti Kranj - Ljubljana, pri uvozu Vodice v naselju Dobruša, občina Vodice, trčili dve osebni vozili, pri čemer je eno zapeljalo iz ceste na brežino in nazaj na odstavni pas. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilih. V nesreči sta se dve osebi lažje poškodovali. Reševalci NMP UKC Ljubljana so ju oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 15.38 je na cesti Divača – Lokev, občina Divača, tovorno vozilo s priklopnikom zdrsnilo z vozišča. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so požarno in naletno zavarovali kraj , usmerjali promet in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP Sežana, ki so nato poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 17.35 sta na Kraški cesti v Divači trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana so požarno in naletno zavarovali nesrečo, usmerjali promet do prihoda policije in dežurne službe cestnega podjetja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 10.55 je v naselju Sestrže, občina Majšperk, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica, ki so poškodovanca oskrbeli na kraju in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico. Pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozilo so reševalcem nudili pomoč gasilcev.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.43 so v naselju Pavlova vas, občina Brežice, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Pišece so nadzorovali izgorevanje, dimnik ohladili, ga očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.05 so se na Zdolski cesti v Krškem, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Videm ob Savi so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Gašenje ni bilo potrebno.

Izpostava Celje

Ob 9.03 je na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah zagorelo na balkonu stanovanjskega bloka v tretjem nadstropju. Gasilci PGD Slovenske Konjice so s pomočjo avto lestve dostopili do balkona, pogasili požar, pregledali in prezračili stanovanje.

Ob 11.41 je v Ulici mesta Grevenbroich v Celju v prodajalni prišlo do napake na električni peči. Gasilci PGE Celje so na kraju izklopili peč iz električne napetosti, s tehničnim posegom odprli in pregledal notranjost peči.

Ob 14.55 so se v Senovici v občini Šmarje pri Jelšah vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so pogasili požar, očistili dimnik in prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.12 je na Ulici koroškega bataljona v Ljubljani gorela baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar, ki je barako velikosti 3 x 3 metre uničil, pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 20.35 je na Hočkem Pohorju v občini Hoče - Slivnica zagorelo na apartmajskem objektu velikosti približno 25x10 metrov. Skupaj je posredovalo 91 gasilcev iz Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Hoče, Bohova, Hotinja vas, Razvanje, Pekre, Radvanje ter Maribor - Studenci, kateri so požar omejili in pogasili. Požar je v celoti uničil mansardni del, delno pa so poškodovani tudi spodnje etaže. Na kraju so bili prisotni NMP Maribor, policista PP Rače, poveljnik Civilne zaščite (CZ) občine Hoče - Slivnica, župan občine Hoče-Slivnica in dežurni vzdrževalci ceste, saj je zaradi nizkih temperatur požarna voda pričela zmrzovati. Na požarni straži so trenutno še vedno gasilci PGD Hoče.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.54 je v naselju Šmaver, občina Trebnje, gorel nadstrešek ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Trebnje, Dobrnič, Vrhtrebnje in Vrhe so pogasili požar, ki je v celoti uničil nadstrešek z drvarnico, shranjena drva, pod nadstreškom parkirani osebni vozili, traktor s prikolico in priključki ter poškodoval balkon, ograjo, del fasade in ostrešje na stanovanjski hiši. V požaru se je močno opekel lastnik, kateremu so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Trebnje, ki so ga nato dokončno oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.11 se je v naselju Unec, občina Cerknica, zaradi tehnična napake v peči na pelete kadilo iz kurilnice. Gasilci PGD Unec so odstranili tleče pelete, prezračili kotlovnico in odsvetovali kurjenje do prihoda serviserja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 9.41 se je v naselju Spodnje Škofije v občini Koper kadilo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Koper so pogasili gorečo električno napeljavo in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.52 je v Stantetovi ulici v Ivančni Gorici gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna gorica in Stična. Vozilo je bilo v požaru uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.15 so na Ljubljanski cesti v Domžalah, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, pogasili vrečo listja, ki je bila v  neposredni bližini  zabojnikov, ki niso bili poškodovani.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.15 je v naselju Ajševica, občina Nova Gorica, ob zapuščeni hiši zagorela suha trava in kupi listja. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.30 je v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba zagorela vsebina komunalnega zabojnika. Posredovali so gasilci PGD Šempeter, ki so pogasili gorečo vsebino zabojnika za zeleni odpad. Materialne škode ne beležijo

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.51 so na Trubarjevi ulici v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v hišo.

Izpostava Kranj

Ob 12.11 se je na Grajski cesti na Bledu pri delih v stanovanju poškodovala cevi za ogrevanje. Gasilci PGD Bled so zaprli ventil na sistemu za ogrevanje.

Ob 14.18 so na Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.23 so na počivališču Lukovica, občina Lukovica, gasilci PGD Lukovica in CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata tovornega vozila in tako omogočili dostop do preminule osebe pristojnim službam.

Izpostava Maribor

Ob 11.23 so na Bevkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve vstopili v stanovanje čez balkon, odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP.

Ob 16.26 so na Tržaški cesti v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, nudili pomoč reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.09 so na Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Postojna

Ob 19.58 si je na Sviščakih, občina Ilirska Bistrica, oseba pri padcu huje poškodovala nogo. Zaradi odsotnosti reševalcev NMP Ilirska Bistrica in na zaprosilo dežurnega zdravnika so posredovali gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali na urgenco.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/