Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Ob osamosvojitvi smo bili kot narod enotni

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slavnostne akademije Društva poslancev 90 ob 30-letnici samostojne Slovenije, kjer je zbrane tudi nagovoril. Pred začetkom slavnostne akademije je bila pokojnim poslankam in poslancem namenjena minuta molka.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je bil tudi obrambni minister v času slovenskega osamosvajanja, je v svojem nagovoru v uvodu dejal, da vedno ko se spominjamo časov preteklosti, jih idealiziramo in skušamo primerjati s časi, ki jih živimo v sedanjosti. "Ta idealizacija preteklosti je nekaj, kar pomaga človeštvu preživeti, hkrati pa je to včasih tudi velik odmik od realnosti. Ko gre za osamosvojitveni čas, predvsem pa za tisto najbolj usodno dejanje, ko si je slovenski narod edinkrat res pisal sodbo sam na plebiscitu na najbolj mogoči demokratični način, lahko rečemo, da je idealizacija na mestu. Vendar ne v tej smeri, ko večkrat slišimo, kako nam je v tem času leta 2021 tako težko, takrat je bilo pa vse lepo, ko smo bili vsi enotni, da se je vse naredilo samo od sebe, da so se stvari premikale po tirnicah zgodovine, ne da bi za to bilo treba kaj narediti, kajti mislim, da je bilo nasprotno. Čas, ki ga zdaj živimo, je psihično naporen, a po zahtevnosti in usodnosti ni nobene primerjave," je dejal predsednik vlade. Nadaljeval je: "Zdaj smo gospodar na svoji zemlji, največje težave, ki jih imamo, si jih naredimo sami, nihče nam nič noče, vključeni smo v vse mogoče mednarodne povezave, zunanje okolje je do Slovenije najbolj ugodno v vsej znani zgodovini in pred nami je prihodnost, kakršno si lahko sami ustvarjamo."

"Pred 30 oziroma 31 leti je bilo drugače. Takrat zunaj Slovenije, marsikdo pa tudi v Sloveniji, za našo dobro prihodnost ne bi stavil niti počenega groša. Ko smo kolegom iz tujine razlagali, da se bomo osamosvojili, smo doživljali reakcije, ki so bile vse razen tega, da bi bilo v teh reakcijah kako veliko verjetje v naš projekt. A smo se osamosvojili vsemu navkljub," je dejal predsednik vlade in dodal, da danes lahko rečemo, da je bilo vredno.

"Pred 30 leti je Slovenija obsegala 8 % takratnega jugoslovanskega prebivalstva, ustvarila je 16 % BDP nekdanje SFRJ. Včasih smo v Beograd prispevali četrtino zveznega proračuna. Po 30 letih samostojnosti 2 milijona Slovencev ustvari nominalno in ne le per capita več kot katera koli druga država, ki je nastala na ozemlju nekdanje Jugoslavije, s tem da so nekatere dvakrat, trikrat večje," je poudaril predsednik vlade Janez Janša. "Ko gledamo na prehojeno pot zadnjih 30 let, kljub težavam in neizkoriščenim priložnostim vidimo, da smo se postavili na lastne noge in da je po 30 letih Slovenija sposobna država z ugledom v svetu, ko nas celo drugi vabijo, naj kandidiramo za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov in druge mednarodne funkcije, ker nam zaupajo," je povedal predsednik vlade.

"Takrat ko smo se v teh zimskih dneh tik pred plebiscitom vsi skupaj in vsak zase odločali pred tem najbolj usodnim glasovanjem v zgodovini naroda, so potekale tudi polemike in ni bilo vse enoznačno," je spomnil premier Janša in ob tem dejal, da je neko znano ime takrat napisalo tudi znanstveno razpravo o plebiscitu, kjer je pisalo nekako v smislu, da je plebiscit že pomembna stvar, a lahko uspe samo takrat, kadar se za plebiscit ne odloči le neki delček, neki narod, ampak celotna mednarodna skupnost, ki ta narod priznava. "Odgovor na to trditev je bil približno tak, da ni toliko pomembno, ali drugi to priznajo, in da je bolj pomembno, ali si to, za kar si se odločil, sposoben uresničiti, ker potem bodo tudi drugi to priznali. Lahko ti torej priznajo vse, a če nisi sposoben uresničiti, lahko plebiscite ponavljaš. Celo v EU se to zdaj dogaja v nekaterih delih članic držav, ki so znotraj evropske družine," je dejal predsednik vlade in poudaril, da je tisto, kar je vedno potrebno, ko govorimo o najbolj usodni odločitvi slovenskega naroda in je treba poudariti to, da smo to odločitev bili sposobni uresničiti.

"Ni torej toliko pomembno, kaj mislijo drugi, pomembno je, kako narod, skupnost, država demokratično oblikuje svoje odločitve in kako jih je pripravljena in sposobna uresničiti v okviru mednarodnega prava – na kar je Slovenija vedno pazila, tudi v času osamosvojitve – in ključno je, da se ne mlati prazna slama," je dejal predsednik vlade. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so bili v dvorani državnega zbora takrat, ko je šlo za te usodne odločitve. "Kot je že bilo rečeno pred mano: splačalo se je. Bodite ponosni na to," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

"Slovenija je osamosvojitev vključno z odločitvijo za plebiscit, zgrajen z enotnostjo, izpeljala na svojstven, inovativen način, ki je še vedno nekoliko zavit v mistiko. Letos, ko obhajamo tridesetletnico naše državnosti in smo imeli veliko obiskov iz tujine, so me velikokrat vprašali, kako nam je pravzaprav uspelo. Marsikdo takrat še ni spremljal dogajanja, mnogi so se tudi prvič srečali s Slovenijo, njeno zgodovino in vprašanjem, kako je majhnemu narodu v takšnih okoliščinah, in to brez tega, da bi plačali visoko ceno, podvig osamosvojitve uspel. In bolj ko razlagaš, bolj ta mistika ostaja. Tega se ne da obrazložiti s številkami, razmerjem sil, statistiko, kdo nas je bil pripravljen priznati, da pa se obrazložiti s tem, da smo bili kot narod enotni, da smo to enotnost fizično manifestirali na plebiscitu in da nam je ta ukaz naroda s prvo osamosvojitveno vlado uspelo izpeljati. To je nekaj, kar je neponovljivo, kar bo večno zapisano v naši zgodovini, in na to bodite vsi, ki ste bili takrat zraven, ponosni. Z vsakim letom, ki bo minilo, lahko ta ponos še bolj zraste," je končal predsednik vlade Janez Janša in ob koncu vsem zaželel praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti s ponosom, vesele in blagoslovljene božične praznike ter zdravo in pogumno leto 2022.

Po uvodnem nagovoru predsednika Društva poslancev 90 Marjana Podobnika so zbrane na slovesni akademiji nagovorili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle.

Prisotnim poslankam in poslancem osamosvojitvene skupščine sta predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik podelila zahvalne listine.

Kulturni program sta izvedla Parlament Dixie band in New Swing Quartet z Otom Pestnerjem.