Skoči do osrednje vsebine

Praznične aktivnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora in v prevzgojnem domu

V Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij se v predprazničnem času trudimo, da bi bivanje zaprtih oseb v zaporih in v prevzgojnem domu na štirinajstih različnih lokacijah po državi popestrili z različnimi aktivnostmi, ki jih dopuščajo aktualne zdravstvene razmere.

Omejitve, povezane z ukrepi za zajezitev epidemije, vplivajo tudi na življenje zaprtih oseb. Kljub temu poskušamo v skladu z možnostmi dneve obarvati praznično. Druženj ob tradicionalnih predprazničnih čajankah, za katere zaprti vsakoletno pripravijo pestre programe, letos žal ni bilo mogoče izvesti ali pa bodo izvedene v ožjem krogu. So pa v večini zavodov zaprte osebe izdelovale voščilnice za svoje najbližje, poteka peka prazničnih dobrot, izdelava okraskov in prazničnih aranžmajev ter okraševanje skupnih prostorov. Ponovno smo sodelovali tudi v pobudi »Mala pozornost za veliko veselje« in z voščilnicami razveselili domove starejših občanov.

V manjšem obsegu bodo izvedeni športni in šahovski turnirji. Zaprte osebe prav tako spodbujamo k pripravi zavodskih časopisov, ki bodo ponekod izšli prav v prazničnih dneh. Obsojenci so v nekaterih zavodih lahko izdelali verige, zvezde, jaslice in druge papirnate okraske ter si z njimi okrasili bivalne prostore.

V okviru prostočasnih dejavnosti izpod rok zaprtih oseb v zavodih Celje, Ljubljana, Maribor in Ig nastajajo ravnotežnostne kocke pod sloganom "Dobra roka" - v okviru projekta Inovativen.si, ki je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada. Obsojenke na Igu so sešile vrečke, zaprti v Celju, Mariboru in Ljubljani pa so izdelali unikatne, lesene kocke. Letos smo izbrali dve ranljivi skupini, ki jim bomo podarili kocke in na ta način podali Dobro roko v prazničnih dneh: otrokom in drugim vključenim v programe Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje ter Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček.

V Prevzgojnem domu Radeče smo pripravili sejem s prazničnimi izdelki. Mladoletniki, ki prestajajo vzgojni ukrep oddaje mladoletnika v prevzgojni dom, so v prostem času pod mentorstvom strokovnih delavcev že vse od novembra vsakodnevno ustvarjali in nastali so pisani ročno izdelani unikatni izdelki iz različnih materialov: od adventnih venčkov do namiznih dekoracij, voščilnic ter unikatno izdelane klopi. Na Miklavžev dan so mladoletniki odigrali nogometno tekmo s predstavniki Društva Gamsi iz Radeč. V preteklem tednu je v zavodu potekala zaključna prireditev, na kateri je direktorica mladoletnikom podelila priznanja za uspešno delo po posameznih področjih. Pod mentorstvom delovnih inštruktorjev sta mladoletnika, zaposlena v kuhinji, pripravila okusno kosilo, mladoletniki pa so predstavili tudi kratek kulturni program z naslovom Informativna oddaja 24 ur iz Prevzgojnega doma Radeče. Tudi obisk Dedka Mraza ni manjkal. Načrtujemo še predbožično sankanje in peko piškotov, s katerimi bosta božična in silvestrska noč nekoliko krajši.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni smo za uvod v praznični december gostili predstavitev knjige »Tek za življenjem« avtorja Mitje Duha. Avtor je zaprtim predstavil svojo zgodbo o odvisnosti od drog. Živo je orisal prestajanje kazni zapora na Dobu in kako je bil v določenem trenutku zaradi tega na robu življenja. Zaprte osebe so z zanimanjem poslušale predavanje, saj jim je Mitja na podlagi lastnih izkušenj predstavil vzpone in padce na svoji poti. Motiviral jih je, da tako kot on naredijo korak naprej za svoje zdravje in svojo prihodnost. Avtor je z vsebino nagovoril in vzbudil pri prisotnih nemalo vprašanj, ob koncu pa je zavodski knjižnici podaril dve svoji knjigi. V oddelku s svobodnejšim režimom so obsojenci s pomočjo varjenja izdelovali okrasne smreke. Največjo in nekaj manjših bo v tem tednu direktor zavoda podaril Domu starejših občanov Trebnje.

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje so obsojenci, ki že koristijo zunajzavodske ugodnosti ali pa so tik pred tem, v spremstvu pedagogov odšli na sprehod ob Savinji in na malo drugačen način začutili praznični utrip mesta. Občasno obsojenci v manjših skupinah v spremstvu pravosodnih policistov obiskujejo tudi izobraževanje iz osnov biljarda. Jutri načrtujemo malce drugače izvedeno domsko skupnost, saj bo potekala po posameznih oddelkih, ki jih bo obiskal direktor zavoda, vsi zaprti pa bodo deležni pogostitve. 

Za zaprte ženske v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig smo izvedli motivacijsko predavanje Sabince Gorenc, katerega rdeča nit je bilo močno sporočilo, da ne glede na neprijazne življenjske okoliščine vedno obstaja možnost za nov začetek.

Tako zaprte osebe kot zaposleni v celotni upravi si v prihodnjem letu želimo novih, spodbudnih začetkov, prežetih z upanjem in zdravjem.