Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar in predsednik republike Borut Pahor

V okviru kampanje Dnevi cepljenja sta minister za zdravje in predsednik republike Slovenije obiskala cepilno mesto Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Izrazila sta zahvalo vsem, ki sodelujejo v kampanji, ter vnovič pozvala vse, da se cepijo.

Minister je povedal, da je v slovenskih bolnišnicah 665 covidnih bolnikov, na intenzivni terapiji pa 205. Kar 85 odstotkov bolnikov na intenzivni terapiji pa je necepljenih. Dejal je, da je na navadnih covidnih oddelkih 72 odstotkov necepljenih.

Minister Poklukar je zadovoljen z odzivom prebivalcev na kampanjo Dnevi cepljenja, želi pa si, da v teh dneh na cepljenje proti covidu-19 pride še več ljudi. V ponedeljek so po ministrovih besedah, ki se je skliceval na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), cepili 13.827 oseb, od tega 873 s prvim odmerkom, 1462 z drugim in 11.492 s tretjim odmerkom cepiva.

V izjavi za novinarje je sodeloval direktor UKC Ljubljana, ki je povedal, da se je v noči na ponedeljek cepilo 68, danes ponoči pa 63 oseb.

"Pomembno je, da je v teh dneh s pomočjo vseh, tudi medijev, prišla novica o Dnevih cepljenja do slehernega doma in da so bili vsi državljani deležni nagovora in prošnje, da se pridružijo skupni kampanji, da dosežemo zadostno precepljenost," je poudaril minister Poklukar. Kot je dodal, je hvaležen predsedniku države Borutu Pahorju, ki se je danes pridružil pri podpori v Dnevih cepljenja.

Teh dni po ministrovem mnenju ne bi bilo brez vseh zdravstvenih delavcev, ki delajo pomembne "korake na ciljni ravnini do končne zmage nad covidom-19". Ko hodi te dni po državi, opaža med zdravstvenimi delavci nasmejane obraze. Ne vidi apatije, kot smo ji bili morda priča še pred nekaj dnevi, je dejal in kot razlog navedel splošno podporo vseh zavedajoč, da je to tisti "pomemben korak, ki ga moramo napraviti, da bomo bolj varno in zdravo zakorakali v leto 2022".

V zaključku nagovora se je zahvalil vsem lokalnim skupnostim, ki so se več kot odlično odzvale na Dneve cepljenja, hkrati pa tudi civilni zaščiti, Rdečemu križu Slovenije in drugim.