Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. decembra 2021.

PREKINITEV PROMETA ZARADI NARAVNIH POJAVOV

Izpostava Nova Gorica

Med 6.22 in 9.22 je na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina zaradi burje, ki je pihala s hitrostjo med 80 in 100 kilometri na uro, veljala zapora prometa 1. stopnje. Zapora je bila za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 8.04 je bil na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora prometa 2. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Ob 11.04 je bila uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Od 15.09 dalje je bila hitra cesta normalno prevozna.

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB

Izpostava Trbovlje

Ob 9.36 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje mesto nudili pomoč ekipi Nujne medicinske pomoči (NMP) Trbovlje in ekipi Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), pri helikopterskem prevozu obolele osebe na heliportu v občini Trbovlje.

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.39 sta v Vipavi, na uvozu na hitro cesto za Ajdovščino, občina Vipava, trčila osebno vozilo in avtobus. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, na poškodovanih vozilih odklopili akumulatorja, poskrbeli za protipožarno zaščito, nevtralizirali manjšo količino razlitih motornih tekočin in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.50 je v Movžah v občini Mislinja vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Slovenj Gradec so vozilo postavili nazaj na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih.

NESREČE V ŽELEZNIŠKEM PROMETU

Izpostava Brežice

Ob 17.55 sta na železniškem prehodu v naselju Gornje Brezovo, občina Sevnica, trčila osebno vozilo in potniški vlak. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo z železniških tirov izvlekli na varno in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. V tem času je bil železniški promet oviran. V nesreči ni bilo poškodovanih. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 je na železniški progi Ljubljana- Litija, v predoru Pogonik malo pred Litijo vlak zbil osebo, ki je stala na progi. Oseba je zaradi poškodb umrla na kraju nesreče.

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Brežice

Ob 9.56 je na Cesti krških žrtev, občina Krško, zagorelo v zapuščenem silosu z manjšo količino lesnih odpadkov. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Krško, ki so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 14.08 je ob Cesti Zorre Prerello Godina v Kopru, zagorelo v elektro omarici. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so manjši požar hitro pogasili. O dogodku so bili obveščeni tudi dežurni elektro podjetja in telekomunikacijskega ponudnika.

Izpostava Kranj

Ob 21.22 so se v Vrbi, občina Žirovnica, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in prepovedali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.36 je v naselju Depala vas, občina Domžale, zagorelo v otroški sobi stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Centra zaščite in reševanja (CZR) Domžale in PGD Stob Depala vas, ki so požar pogasili, odklopili elektriko in ožgan inventar iznesli iz objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.28 je v Kastelčevi ulici v Novem mestu zagorela kuhinjska napa. Ogenj so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Postojna

Ob 19.20 so se na Tomšičevi ulici v Sežani vžgale saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana so očistili dimnik in peč, pregledali okolico dimnika z termo kamero in svetovali, naj dimnik pregleda tudi dimnikarska služba.

Izpostava Ptuj

Ob 9.01 so v naselju Vitan, občina Ormož, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Vitan in Miklavž pri Ormožu so dimnik ohladili, očistili in prezračili zadimljene prostore.

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Novo mesto

Ob 20.11 je na avtocesti med priključkoma Trebnje–zahod in Bič v smeri Ljubljane, občina Trebnje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator na vozilu in očistili cestišče. Osebno vozilo je uničeno. Na kraju dogodka so bili tudi delavci Direkcije za avtoceste republike Slovenije (DARS)-a in policisti.

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.55 so pred osnovno šolo Šturje v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina, pogasili manjši travniški požar.

ob 15.55 so v naselju Gabrje, občina Ajdovščina, gasilci PGD Šmarje pogasili manjši travniški požar.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.21 je pri naselju Sovinek, občina Semič, gorela suha trava. Požar so na površini približno 300 kvadratnih metrov pogasili gasilci PGD Stranska vas.

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Celje

Ob 15.57 so v Pristavi pri Mestinju, občina Podčetrtek, gasilci PGD Pristava pri Mestinju pogasili komunalni zabojnik, ki je zagorel zaradi odloženega vročega pepela.

EKSPLOZIJE

Izpostava Kranj

Ob 14.46 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, posredovali gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Jesenice, kjer je v stanovanju v bloku pri kuhanju v pečici prišlo do manjše eksplozije plina. Do požara ni prišlo. Nastala je manjša škoda na kuhinjskih elementih in oknu, poškodovanih ni bilo. Gasilci so opravili ogled kraja dogodka, izvedli so meritev prisotnosti plina, odklopili elektriko in pregledali prostore s termo kamero. Povišanih vrednosti prisotnosti plina ni bilo zaznati. Prepovedali so uporabo plinske pečice do prihoda serviserja.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Kranj

Ob 2.49 so na Kočni, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in reševalcem NMP Jesenice omogočili dostop do poškodovane osebe. O dogodku so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 17.37 so na Gogalovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pomagali reševalcem NMP Kranj pri prenosu onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.19 so na Ivanjševskem Vrhu, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8:00 je v stanovanju v ulici XXX. divizije v Novi Gorici, občina Nova Gorica, zaradi okvare radiatorja, voda poplavila stanovanje. Gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD – GE) Nova Gorica sta posesala razlito vodo.

Ob 14.12 so na Goriški cesti v Ajdovščini, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprla vrata in tako omogočili dostop reševalcem do obnemogle starejše osebe, ki bila prepeljana na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 9.13 se je v Komnu, v stanovanjskem objektu, nahajala starejša neodzivna oseba. Gasilci PGD Komen so s tehničnim posegom vstopili v objekt in ugotovili, da je oseba žal preminula. Na lokaciji so bili prisotni reševalci NMP Sežana ter policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 1.21 so gasilci PGD Hrastnik v Novem domu v Trbovljah s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe.

Ob 21.16 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto nudili pomoč ekipi NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/