Skoči do osrednje vsebine

Dosežen še en kompromis v gradnji odporne zdravstvene unije

Svet je danes dosegel politični dogovor o novi uredbi glede nujnega okvira ukrepov v primeru izrednih razmer na področju javnega zdravja na ravni EU (HERA). To bo olajšalo nakup zdravil, cepiv in surovin, aktiviralo nujna sredstva in omogočilo spremljanje proizvodnih zmogljivosti v primeru novih zdravstvenih kriz.

Z uredbo bo ustanovljen odbor za zdravstvene krize, ki bo na ravni EU usklajeval nabavo in dostop do zdravstvenih protiukrepov. Odboru bosta sopredsedovala Evropska komisija in država članica, ki trenutno predseduje Svetu. V skladu z dogovorom se bo morala komisija pred ukrepanjem posvetovati z odborom. S tem bodo članice imele več besede pri sprejemanju odločitev.

"Nakup cepiv proti covidu-19 na ravni EU je bila zgodba o uspehu. Z današnjim dogovorom utiramo pot državam EU, da se pridružijo in zagotovijo, da imajo zdravila, cepiva in medicinsko opremo za zaščito svojih državljanov," je sporočil predsedujoči Svetu EU, slovenski minister za zdravje Janez Poklukar.

Današnji politični dogovor je pomemben korak v procesu sprejemanja zakonodaje o novem evropskem organu za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere, poimenovanem HERA. Gre za enega od pomembnih zdravstvenih dosjejev v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Predlog o vzpostavitvi HERE je Evropska komisija predstavila septembra, v luči izkušenj pri spopadanju s pandemijo covida-19 v preteklem letu. Gre za organ, ki je temeljni element evropske zdravstvene unije.

HERA bo organ, ki bo deloval v okviru Evropske komisije, omenjeni odbor za zdravstvene krize pa bo imel pri tem pomembno vlogo.

Na podlagi danes sprejetega političnega dogovora bo dokončno besedilo Svetu predloženo v sprejetje v prvih mesecih prihodnjega leta.