Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19.12.2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.09 je v Koči na Ratitovcu, občina Železniki, obolela oseba potrebovala zdravniško pomoč. Posredovali so gorski Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka in združena ekipa Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) in Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske (SV). Osebo so na kraju oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.31 je pri Gornjem Brezovem, občina Sevnica, prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli cestišče in ga počistili ter nudili pomoč policiji in vlečni službi.

Ob 17.55 je v naselju Gornje Brezovo, občina Sevnica, na cestno železniškem prehodu osebno vozilo zapeljalo na železniške tire in tam obstalo. Gasilci PGD Sevnica so odklopili baterijo, s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cestišče in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. V tem času je bil železniški promet oviran. V nesreči ni bilo poškodovanih. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 18.42 je na avtocesti pri naselju Obrežje, občina Brežice, v smeri mednarodnega mejnega prehoda Obrežje prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so oskrbeli štiri osebe in jih prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 17.46 sta na regionalni cesti med Žalcem in Šempetrom v občini Žalec trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Celje, ki so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 3.59 je v Hotavljah, občina Gorenja vas - Poljane, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Škofja Loka in Hotavlje so zavarovali kraj nesreče, dvignili vozilo na cesto, odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 je na Kočevski cesti v naselju Gradišče, občina Škofljica, kombinirano tovorno vozilo zletelo s ceste po pobočju in pristalo na boku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so na kraju ugotovili, da v vozilu ni oseb, zato so poškodovano vozilo z vitlom postavili na kolesa in odklopili akumulator. Na kraju bila tudi ekipa NMP Ljubljana.

Ob 18.14 sta na cesti Želodnik–Krtina v občini Domžale trčili osebni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter cestišče posuli z absorbcijskim sredstvom. Reševalci NMP Domžale so oskrbeli tri poškodovane osebe.

Ob 20.19 sta v križišču Tržaške in Bleiweisove ceste v Ljubljani trčili osebno in kombinirano vozilo, ki je zadelo še drog javne razsvetljave ter se prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovane osebe iz vozila, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih ter z vpojnim sredstvom posuli izrekle motorne tekočine. V nesreči je ena oseba izgubila življenje, šest poškodovanih pa so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.29 je v naselju Stari Grad, občina Makole, prišlo do prometne nesreče enega osebnega vozila. Gasilci PGD Makole in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posipali iztekle tekočine. Reševalcem NMP Slovenska Bistrica so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.22 se je pri Vedrijanu, občina Brda, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Posredovali so gasilci JZGRD GE Nova Gorica, ki so poškodovancu do prihoda reševalcev NMP ZD Nova Gorica nudili prvo pomoč. Reševalci so nato poškodovanega motorista prepeljali v bolnišnico.

Ob 13.57 je v kraju Deskle, občina Kanal ob Soči, voznik z motornim kolesom zdrsnil po cestišču in se lažje poškodoval. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so s ceste odstranili motorno kolo in nevtralizirali razlite tekočine na cestišču. Motoristu so zdravstveno oskrbo nudili reševalci NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.06 je v Šmartnem ob Dreti v občini Nazarje zagorela mast na štedilniku v kuhinji stanovanjske hiše. Začetni požar je pogasil lastnik, gasilci PGD Šmartno ob Dreti pa so prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore ter iznesli ožgane kuhinjske elemente.

Ob 17.06 je v kraju Pilštanj, občina Kozje, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Pilštanj in Kozje so pogasili požar, odstranili kurivo ter prepovedali nadaljnje kurjenje. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.54 so se na Stari cesti v Kranju, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na kraju ugotovili, da se požar še ni razvil. Pregledali so podstrešje in dimniško tuljavo ter zaradi polnega dimnika prepovedali kurjenje do sanacije s strani dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.56 so v kraju Dolnji Vrh, občina Šmartno pri Litiji, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše Posredovali so gasilci PGD Primskovo, ki so tuljavo ohladili in prezračili prostore.

Ob 13.00 je v naselju Podpeč, občina Brezovica, zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Podpeč in Kamnik pod Krimom so požar lokalizirali in pogasili. Zaradi hitrega posredovanja gasilcev in občanov se požar ni razširil. V požaru se je ena oseba poškodovala. Reševalci so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 13.24 je na Medvedjem Brdu v občini Logatec zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Medvedje Brdo in Rovte so počakali, da so saje pogorele, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in detektorjem plina.

Ob 17.54 je v Preserjah pri Lukovici, občina Lukovica, zagorelo v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lukovica so počakali, da so saje v dimniku pogorele, ohladili ter pregledali dimnik s termovizijsko kamero in detektorjem plina. Nevarnosti za požar ni bilo več.

Ob 18.48 so v naselju Male Češnjice v občini Ivančna gorica gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentvid pri Stični so dimnik ohladili in očistili.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.22 je v ulici V Ragov log v Novem mestu gorelo olje na štedilniku v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar, ki je zajel kuhinjske elemente, prezračili prostore in oskrbeli občana, ki je bil opečen po rokah. Kuhinja je uničena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 22.44 je v Vezovju, občina Šentjur, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Slivnica in Šentjur.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.37 je ob Ankaranski cesti v Kopru pri garažni hiši gorelo grmovje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so pol metra goreče žive meje pogasili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 3.30  je na Mariborski cesti v Slovenski Bistrici, na stebru cestne razsvetljave gorela praznična osvetlitev. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica in dežurni delavec Komunale SB, ki so svetilko pregledali s termovizijsko kamero. Do širjenja požara ni prišlo.

Izpostava Postojna

Ob 15.20 je v bližini naselja Ponikve v občini Sežana zagorelo v naravi. Požar trave in grmičevja na skupni površini okoli 0,9 hektarja so pogasili gasilci ZGRS Sežana ter PGD Komen in Štjak. Na kraju je bila tudi Policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 17.20 je na Celjski cesti v Žalcu zagorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Žalec. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.15 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili goreč zabojnik za odpadke.

Izpostava Maribor

Ob 17.20 je v Engelsovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za odpadni papir. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor je stanovalec bloka požar pogasil, gasilci so dokončno pogasili požar in pregledali kraj dogodka.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.04 je na Kajuhovi ulici v Slovenskih Konjicah prišlo do izliva blata na vozišče in parkirišče. Gasilci PGD Slovenske Konjice so onesnaženje v dolžini približno 150 metrov očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 16.37 so v gozdu pri Višnji gori, občina Ivančna Gorica, našli minometno mino in dve topovski granati kalibra 47 in 75 mm, italijanske izdelave, iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarne najdbe sta na kraju uničila pirotehnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.51 je ob stezi v gozdu pri kraju Grgar v občini Nova Gorica, pohodnica našla italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg. Najdbo, ki izvira iz obdobja prve svetovne vojne, sta varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.29 je v RTP Lendava na izvodu VOD ILVES prišlo do izpada električne energije. Brez električne energije je bilo 1977 odjemalcev. Napako so odpravili delavci Elektro Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.16 so na Blažičevi ulici v Ljubljani gasilci PGD Glince-Podutik iz objekta izčrpali približno štiri kubične metre vode, ki se je natekla zaradi okvare na vodovodni inštalaciji.

Izpostava Maribor

Ob 4.30 so v ulici Ob Mlinščici v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/