Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. decembra 2021.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 14.43 je na območju naselja Razbor, občina Šentjur, potekala iskalna akcija za starejšo pogrešano osebo. V iskanju so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lokarje in Dramlje ter vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjska in Ljubljana. Akcija je bila zaradi noči prekinjena in se bo nadaljevala danes.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 16.45 si je na Veliki planini, občina Kamnik, pohodnik poškodoval koleno. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Kamnik, ki so poškodovanca oskrbeli, s snežnimi sanmi prepeljali v dolino ter z osebnim vozilom v Zdravstveni dom (ZD) Kamnik.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.15 se je pri turnem smučanju s Ptičjega vrha, občina Jesenice, pri padcu poškodovala turna smučarka. Na kraju so jo oskrbeli gorski reševalci GRS Jesenice in jo transportirali v dolino, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.06 se je v Šentilju pod Turjakom, občina Mislinja, poškodovala učenka športne vzgoje in izgubila zavest. Na kraju so jo oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Ob 13.18 se je na smučišču na Kopah poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci na smučišču, reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so ga prepeljali v SB Slovenj Gradec, od koder je bil premeščen v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.31 je v Roginski Gorci, občina Podčetrtek, pri delu s traktorjem osebi zgrabilo nogo v odgon stroja. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah, ki so poškodovanega prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.55 so v naselju Liboje, občina Žalec, gasilci PGD Kasaze-Liboje oživljali neodzivno osebo do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo nato prevzeli, oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.03 je na Brestovški cesti v Rogaški Slatini zaradi poledice osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo potegnili nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.46 se je na vzhodni ljubljanski obvoznici pred priključkom Zaloška, občina Ljubljana, na bok prevrnilo kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, iz poškodovanega rezervoarja izčrpali okoli 40 litrov dizelskega goriva ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.13 sta na Glavni ulici v naselju Kapca, občina Lendava, trčili osebni vozili. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so eno poškodovano osebo rešili iz vozila, jo predali v oskrbo službi nujne medicinske pomoči ter sanirali mesto nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.09 so se v Dašnici, občina Železniki, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Železniki so požar pogasili in odsvetovali kurjenje do dimnikarskega pregleda.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.02 je na Golem, občina Ig, kot posledica plinske eksplozije gorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Golo, Škrilje in Ig so požar pogasili in objekt prezračili. Osebo, ki se je nadihala dima, so reševalci NMP Ljubljana na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju so bili tudi policisti Policijske postaje (PP) Ljubljana, dežurni delavci Elektro Ljubljana in Javne razsvetljave (JR) Ljubljana.

Ob 14.27 so na Prešernovi cesti v Mengšu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu so pogasili požar in delno očistili dimno tuljavo. Lastniku so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.38 je na Zeleni poti v Črnomlju zagorelo pred vhodom v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili in odstranili ostanke gorenja. Ogenj je uničil del fasade in nadstrešek nad vhodnimi vrati. Vzrok požara bodo raziskali policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Trbovlje

Ob 12.45 je na Opekarni v Trbovljah prišlo do podtalnega požara na travniški površini veliki okoli sto kvadratnih metrov. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so območje požarišča prekopali in sondirali ter zalili z vodo in prekrili s peno.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 8.14 so na Mariborski cesti v Celju zaradi odloženega vročega pepela zagorele smeti v komunalnem zabojniku. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Ob 14.41 je v Pristavi pri Mestinju, občina Podčetrtek, na ekološkem otoku zagorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Pristava pri Mestinju in Zibika.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.08 so v Staretovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili dva zabojnika za odpadni papir.

Ob 23.12 so na Zeleni poti v Ljubljani, gasilci PGD Trnovo, pogasili dva zabojnika za ločeno zbiranje odpadkov. Zabojnika sta v celoti uničena.

Ob 23.47 je na Mencingerjevi ulici v Ljubljani gorel plastični zabojnik za smeti. Uničen zabojnik so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 21.52 so v Ulici Talcev v Mariboru, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, pogasili odpadke v manjšem komunalnem zabojniku.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 10.19 so na lokalni cesti Trbovlje–Dobovec, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto z vpojnim sredstvom posuli oljni madež, ki je iztekal iz poškodovanega osebnega vozila in očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.34 je v Ragovem Logu v Novem mestu občan našel več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na varnem kraju uničili topovsko granato kalibra 76,5 mm, dva kosa vžigalnika topovske granate kalibra 76,5 mm, tulec topovske granate z netilko kalibra 75,5 mm, vse najdbe iz obdobja Kraljevine Jugoslavije, vžigalnik topovske granate kalibra 75 mm ter 17 kosov pehotnega streliva, italijanske izdelave, vse ostanek iz druge svetovne vojne. O najdbi in uničenju so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 2.50 je na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju iz zgornjega stanovanja skozi strop in stene tekla voda v spodnje stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil za vodo in posesali razlito vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.29 je ob reki Ljubljanici na Eipprovi ulici v Ljubljani oseba padla z betonske ograje približno 3 metre v globino na ravno utrjeno travnato površino. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana pa so reševalcem nudili pomoč pri nameščanju poškodovanca v koritasta nosila in prenosu po brežini do reševalnega vozila.

Ob 13.48 so na Čopovi ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.16 so na Slovenski cesti v Mengšu gasilci PGD Mengeš s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je na tleh ležala nemočna oseba. Gasilci so jo oskrbeli in jo predali reševalcem NMP.

Izpostava Maribor

Ob 10.00 so na Betnavski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je obolela oseba klicala na pomoč. Reševalci NMP Maribor so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 14.36 so v Ulici borcev za severno mejo v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem je na tleh ležal občan. Gasilci so mu pomagali vstati in ga pospremili do postelje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.47 je na parkirnem prostoru v Rutarjevi ulici v Tolminu voznik osebnega vozila pri vključevanju v promet spregledal kovinski količek in nasedel nanj. Gasilci PGD Tolmin so s tehničnim posegom dvignili vozilo, odrezali kovinski količek in preprečili nadaljnje poškodovanje vozila. Poškodovanih ni bilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/