Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. decembra 2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.30 se je na smučišču Stari vrh, občina Gorenja vas - Poljane, na smučarskem tekmovanju poškodovala smučarka. Gorski reševalski Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.34 si je v kraju Brade, občina Slovenj Gradec, pri delu z ročno krožno žago občan poškodoval nogo. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so poškodovanega na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 0.21 se je na avtocesti na relaciji Smednik–-Drnovo, pri naselju Velika vas, občina Krško, prevrnilo kombinirano vozilo in obstalo na voznem in prehitevalnem pasu. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so voznika na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.52 se je v naselju Lokovina, občina Dobrna, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeležen voznik osebnega vozila, ki se je v nesreči poškodoval. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj, stabilizirali vozilo, sanirali cestišče ter nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Celje. Oseba je bila prepeljana v bolnico Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 18.24 je v ulici Cesta v Rogatcu osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili iz vozila tri poškodovane osebe, odklopili akumulator, z absorbentom posuli po vozišču razlite motorne tekočine. Pomoč so nudili tudi policiji in reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah, ki so v nesreči tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Celje v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Kranj

Ob 6.23 se je v Lescah, občina Radovljica, v prometni nesreči poškodovala oseba, katero so oskrbeli reševalci NMP Radovljica. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Bled so zavarovali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posuli cestišče in odklopili akumulator.

Ob 17.12 je na križišču v Polici, občina Naklo, prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil. Gasilci GARS Kranj zavarovali kraj nesreče in na vozilih odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.42 sta na Cesti Svobode v naselju Mlino, občina Bled, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorja, kraj dogodka osvetljevali, sanirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganju vozil na vlečno vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 23.17 je v bližini naselja Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulator, posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in preiskali bližnjo okolico. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.37 sta na krožišču pri BS Petrol v Mengšu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, preusmerili promet, iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Domžale so jo nato na nadaljnje zdravljenje prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.04 sta na cesti Rakičan–Beltinci v naselju Lipovci, občina Beltinci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč štirim poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Murska Sobota, ki so nato poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Rakičan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.45 se je v Čepovanu, občina Nova Gorica, osebno vozilo prevrnilo na streho in obstal na cestišču. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Za lažje poškodovano voznico so poskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica.

Ob 12.51 sta na Solkanski obvoznici v Novi Gorici trčili tovorno in osebno vozilo. Poškodovanih oseb v nesreči ni bilo. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa ter nevtralizirali razlite tekočine po vozišču.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.03 se je na cesti Črmošnjice–Črnomelj pri kraju Semič, osebno vozilo prevrnilo in obstalo na boku. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Črnomelj so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v ZD Črnomelj. Delavec cestnega podjetja je poskrbel za zavarovanje s prometno signalizacijo.

Ob 15.28 sta na Straški cesti v Novem mestu trčili dve osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilih, pomagali reševalcem in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Delavec cestnega podjetja je očistil cestišče.

Ob 15.30 je v ulici Grajska cesta na Otočcu, občina Novo mesto, parkirano kombinirano vozilo s parkirišča zapeljalo v reko Krko. Gasilci GRC Novo mesto so ob pomoči potapljačev Podvodne reševalne službe Novo mesto s tehničnim posegom vozilo potegnili iz vode.

Izpostava Ptuj

Ob 8.19 je v Zgornji Hajdini, občina Hajdina, osebno vozilo zapeljalo na rob cestišča, udarilo v zaščitno ograjo ter se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulator, počistili iztekle motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa ter do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovano osebo, katero so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 so v naselju Ograje, občina Logatec, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Dolnji Logatec so očistili dimnik ter iz kurilnice iznesli ostanke iz dimnika in peči. Dimnik so še pregledali s termovizijsko kamero ter v sosednjih prostorih preverili koncentracije plinov. Lastniku so svetovali naj pokliče dimnikarsko službo.

Ob 13.05 so na Idrijski cesti na Vrhniki v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Vrhnika so pregledali objekt, požar delno pogasili in vršili požarno stražo dokler nevarnost požara ni minila. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.28 so v ulici Vinareber v Dolžu, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku poslovno-trgovskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so nadzirali izgoretje saj, gasili goreče saje, ki so padale po panelih sončne elektrarne na strehi ter pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.37 je v naselju Brezno, občina Podvelka, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezno-Podvelka so goreče saje pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 23.23 je v naselju Spodnje Roje v občini Žalec zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šempeter, Žalec, Vrbje in Gotovlje so požar, ki je v celoti uničil kletne prostore in opremo, pogasili, prezračili in pregledali prostore. Pri pregledu prostorov so našli preminulo osebo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 7.25 so v Šolski ulici v Kopru, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper pogasili manjši požar na prostem.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.20 je v industrijski coni Stegne v Ljubljani zagorelo ob železniški progi. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili odvrženo molotovko.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 20.47 je na tržnici v Kopru gorelo v cvetličnem loncu. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.59 se je Ob potoku v Slovenskih Konjicah občan pri kuhanju v vrtni uti zastrupil z ogljikovim monoksidom. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, iz prostora odnesli dve plinski jeklenki in prezračili uto. Reševalci NMP Slovenske Konjice so oskrbeli osebo in jo odpeljali v bolnišnico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.28 je na Kovaški cesti v Zrečah prišlo do onesnaženja ceste s pogonskim gorivom v dolžini enega kilometra. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlito tekočino. Obveščen dežurni koncesionar za ceste Vzdrževanje in obnova cest (VOC).

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.05 so v kraju Paljevo, občina Kanal, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik kalibra 100 mm, mase 2 kg in šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, obe najdbi italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 so v naselju Pri Malnih, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, kjer se ja nahajala ostarela in obolela oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/