Skoči do osrednje vsebine

Spletni nakup izdelkov iz plemenitih kovin

Na področju izdelkov iz plemenitih kovin je vsako leto opaziti večje število ponudnikov spletne prodaje, kjer pa je potrebno biti pazljiv, da so vsi izdelki, ki jih kupujemo preko spleta ustrezno označeni z oznako čistine, dobavitelja in državnim žigom.
Na leseni podlagi sta dva zlata poročna prstana z vidnimi tremi oznakami.

Izdelki iz plemenitih kovin so označeni z oznakami čistine, dobavitelja in državnim žigom.

Na področju izdelkov iz plemenitih kovin je vsako leto opaziti večje število ponudnikov spletne prodaje. To področje se je v zadnjem obdobju zaradi omejitev, ki jih je na področje trgovanja s plemenitimi kovinami prinesla epidemija še bolj razširilo. Vse več kupcev se je iz tega vidika preusmerilo v spletni nakup, ki omogoča številne prednosti, kot so  preprečitev okužbe s COVID-19, bolj umirjen razmislek pri sprejemanju odločitev in enostavno nakupovanje z domačega naslanjača. 

Seveda pa je potrebno pri spletnem nakupovanju izdelkov iz plemenitih kovin biti tudi pazljiv na določena pravila. Vsi izdelki iz plemenitih kovin morajo biti ustrezno označeni in pri tem je potrebno biti pozoren na slikovne podobe državnih žigov in tabelo standardnih stopenj čistine, ki morajo biti v skladu z določbami drugega odstavka 23. člena Zakona o izdelkih iz plemenitih kovin na vidnem mestu.

Na sliki slikovnih podob oznak skladnosti so upodobljene slikovne podobe državnih žigov in znak v obliki črke S, ki morajo biti odtisnjeni na izdelkih iz plemenitih kovin v prometu poleg znaka dobavitelja in znaka čistine. Vse tri oznake na izdelkih iz plemenitih kovin kupcu zagotavljajo kakovost izdelka.

Tudi, če kupujete v fizični obliki, morajo biti slikovne podobe državnih žigov in tabela standardnih stopenj čistin v prodajnem prostoru na vidnem mestu.

Če imate kakršnakoli dvom o nakupu izdelkov iz plemenitih kovin se vedno obrnite na Urad Republike Slovenije za meroslovje.