Skoči do osrednje vsebine

Obisk ameriške delegacije na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost

Upravo RS za jedrsko varnost (URSJV) je obiskala petčlanska ameriška delegacija, ki jo je vodil Justin Friedman, višji svetovalec iz zunanjega ministrstva ZDA. Obisk je bil namenjen medsebojnemu informiranju glede jedrske energije in z njo povezanih dejavnosti v Sloveniji in svetu.

Ameriški sogovorniki so poudarili pomembno vlogo jedrske energije pri razogljičenju in kot varen in stabilen vir energije, kar so potrdili tudi na konferenci COP 26 v Glasgowu. Omenili so tudi možnost uporabe majhnih modularnih reaktorjev za zadovoljevanje potreb manjših območij in kot vir toplotne energije v industrijskih sektorjih. Direktor URSJV Igor Sirc je opisal dozdajšnje stabilno in varno delovanje Nuklearne elektrarne Krško in njihove načrte za prihodnost ter vlogo URSJV pri tem. Sogovorniki smo se strinjali, da je vzdrževanje jedrske varnosti in regionalno sodelovanje na tem področju pomembno, saj ima vsaka nesreča lahko dolgoročne posledice za državo, kjer se je nesreča zgodila, in globalno za ves jedrski sektor. Pogovor je potekal še glede potrebnih kompetenc jedrskega upravnega organa za zagotavljanje visoke ravni jedrske varnosti, tudi v luči potrebnih krepitev s kompetentnimi kadri in njihovo razpoložljivostjo na trgu delovne sile zaradi morebitne gradnje nove jedrske elektrarne.

Obisk se je končal s ponudbo pomoči ameriške delegacije, če bi jo potrebovali, na podlagi izkušenj, ki jih imajo v drugih državah na različnih segmentih krepitve jedrske varnosti in razvoja jedrske tehnologije.