Skoči do osrednje vsebine

Ministrica z goriškimi dijaki in v Doberdobu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes, na povabilo gorških dijakov, obiskala Državni izobraževalni zavod s slovenskim učnim jezikom Trubar-Gregorčič, popoldne pa se je srečala še z župnikom župnije Sv. Martina v Doberdobu Ambrožem Kodelja.

Ministrica v rokah drži šopek rož, z dijaki in učitelji stojijo na odru.

Ministrica z dijaki in učitelji, ki so pripravili kulturni program. | Avtor Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 5

Uvodoma se je ministrica srečala z ravnateljico Državnega izobraževalnega zavoda Trubar-Gregorčič Sonjo Klanjšček, ravnateljico Državnega izobraževalnega zavoda Cankar-Zois-Vega Maro Petaros, ravnateljem Večstopenjske šolo s slovenskim učnim jezikom v Gorici Davidom Klodičem, z inšpektorjem za slovenske šole Petrom Černicem ter nekaterimi učitelji. Ministrici so predstavili stvarnost slovenskih šol v Gorici ter izzive, s katerimi se soočajo pri delu. Slovensko šolstvo na Goriškem ima zelo dolgo tradicijo. V šolskem centru, ki ga sestavljata licejski in tehnični pol, dijaki lahko pridobijo kakovostno ter široko izobrazbo, zato ne preseneča,  da se vpisujejo dijaki tako z Goriške, Tržaške, pa tudi iz Slovenije. Izziv predstavlja manjšanje števila vpisov, kar je posledica tudi demografskih sprememb, s katerimi se sooča manjšina. Prav tako posebno skrb povzroča iskanje usposobljenih kadrov, še posebej na področjih, kot so informatika in tehnični predmeti. 

Beseda je tekla tudi o avtonomiji Urada za slovenske  šole, ki je, kot so se strinjali tudi na današnjem srečanju, ključnega pomena za učinkovito in kakovostno delovanje slovenskega manjšinskega šolstva.

V nadaljevanju se je dogajanje preselilo v šolski avditorij, kjer so dijaki 5. razreda klasičnega in znanstvenega liceja Gregorčič-Trubar in tehničnega pola Cankar-Vega-Zois pripravili zanimiv kulturni program, prepleten s poezijo pomembnih slovenskih pesnikov in mislimi nekaterih zamejskih Slovencev o Gorici. Nadobudne dijake je pozdravila tudi ministrica dr. Jaklitsch, nato pa je sledil pogovor ministrice z dijaki. Ti so ministrici zastavili številna zanimiva in tehtna vprašanja, na katere jim je z veseljem odgovorila. Posebno svečano je bilo vzdušje ob ubrano odpeti slovenski himni, program pa je z glasbeno točko popestrila tudi odlična mlada violinistka, dijakinja liceja.

Po zaključku srečanja z dijaki si je ministrica dr. Jaklitsch ogledala prostore šolskega centra, pri čemer se je ustavila tudi v nekaterih razrednih ter poklepetala z dijaki. 

Popoldne je pot ministrico dr. Jaklitsch vodila še v Doberdob. Tam jo je sprejel župnik župnije Sv. Martina Ambrož Kodelja. Ministrici je razkazal cerkev, ki tako zunaj kot tudi v notranjosti jasno izpričuje slovensko identiteto teh krajev. V nadaljevanju sta se sprehodila tudi do dvorane, v kateri imajo vaje in nastope godba na pihala, dramska skupina, pripravljajo božičnice, pa tudi druge prireditve. Pogovor z župnikom je tekel o življenju Slovencev v Doberdobu in o izzivih, s katerimi se soočajo. Ministrica se mu je ob zaključku zahvalila za posebno skrb in delo v dobro tukajšnjih Slovencev, in sicer ne le na področju verske oskrbe, ampak tudi pri aktivni predanosti slovenstvu.