Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. december 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 0.10 in 5.58 bil je na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje 1. stopnje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton.

 

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 22.11 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Škofljice, 9 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci širše okolice Škofljice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 11.03 se je v tovarni Domel na Kidričevi cesti na Trati v Škofji Loki poškodoval delavec. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.30 si je na Litijski cesti, občina Ljubljana, v podjetju Javna razsvetljava pri nalaganju tovora na tovorno vozilo delavec poškodoval glavo. Reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana so poškodovanca oskrbeli ter prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.56 je na Savski cesti v Kranju pri obračanju voznik tovornega vozila nasedel na klančino ob cestišču, pri čemer je prebil enega od dveh rezervoarjev za gorivo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom tovorno vozilo postavili nazaj na cestišče, prečrpali dizelsko gorivo v nepoškodovan rezervoar in z vpojnimi sredstvi ter žagovino posuli onesnaženo cestišče v dolžini približno 50 metrov.

Ob 23.06 se je na Župančičevi cesti na Bledu vozilo zaletelo v betonski steber in nasedlo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo dvignili in postavili na vozilo vlečne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.46 je v Spodnjih Praprečah, občina Lukovica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč lažje poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP Domžale in pomagali reševalcem pri prenosu v reševalno vozilo.

Izpostava Postojna

Ob 14.21 je na Partizanski cesti v Sežani osebno vozilo zbilo peško. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali mesto dogodka, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Sežana, ki so poškodovano oskrbeli in prepeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Sežana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.07 so Nad tovarno v Preboldu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Prebold - Dolenja vas - Marija Reka. 

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 4.52 so v Koritnem, občina Brežice, posredovali gasilci PGD Velika Dolina, kjer je na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.25 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje na Vodnikovi ulici v Celju pogasili goreči koš za smeti in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 je gorela vsebina manjšega komunalnega zabojnika na Komenskega ulici v Ljubljani. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 23.00 je v Rožni dolini v Lescah, občina Radovljica, v avtodomu puščal plin. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so odstranili nevarnost in opravili meritve plinov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.46 je v bližini naselja Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, sprehajalec našel neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije in odstranila sta 10 kosov NUS, skupne mase 99 kg. Nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

Ob 16.20 je sprehajalec na pobočju Skalnice, občina Nova Gorica, našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila topovski vžigalnik za topovsko granato kalibra 100 mm, mase 2 kg. Nevarno najdbo iz obdobja I. svetovne vojne avstrijske izdelave sta prepeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.09 so na Trgu v Radečah gasilci PGD Radeče nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 13.52 je na Tomšičevi ulici v Kopru, zaradi sproščene ročne zavore parkirano prazno osebno vozilo zapeljalo v reko Badaševico. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, zaradi morebitnega iztekanja motornih tekočin namestili pivnike ter vozilo z vitlom izvlekli iz vode.

Izpostava Kranj

Ob 1.49 je na Bregu pri Žirovnici, v stanovanjskem objektu puščala vodovodna cev. Pred prihodom gasilcev GARS Jesenice so domači vodo zaprli, gasilci pa so po vseh etažah posesali vodo ki je tekla po stanovanjskem objektu.

Ob 15.25 so gasilci GARS Jesenice intervenirali na Cesti maršala Tita na Jesenicah, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili vzdrževalca.

Ob 21.50 so na Cesti na Klanec v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom preprečili iztekanje vode iz počenega radiatorja in posesali izteklo vodo. 

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 so gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Glinškovi ploščadi v Ljubljani in omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.09 so na Prvomajski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 so gasilci PGD Kobarid posredovali na odseku ceste Robič–mejni prehod Robič v občini Kobarid, kjer je voznik tovornega vozila zapeljal s kolesom v obcestni jarek. Gasilci so vozilo postavili na vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 5.42 je v naselju Videm pri Ptuju, občina Videm, počila cev javne vodovodne napeljave in zalila klet bližnje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Videm pri Ptuju so iz kleti stanovanjske hiše prečrpali približno dva kubična metra vode.

Ob 17.47 so v Veliki Nedelji, občina Ormož, gasilci PGD Velika Nedelja počistili delce plastike, ki so bili razsuti po cestišču.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/