Skoči do osrednje vsebine

18. december - mednarodni dan migrantov

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je leta 1990 sprejela mednarodno konvencijo o varstvu pravic priseljenih delavcev in njihovih družinskih članov, leta 2000 pa je 18. december razglasila za mednarodni dan migrantov.

S postavljanjem standardov človekovih pravic, ki jih posamezne države morajo zagotavljati, konvencija ščiti legalne in ilegalne migrante.

Letos je bilo v obdobju od 1. 1. 2021 do 30. 11. 2021 na novo nastanjenih v azilnem domu in izpostavah azilnega doma 4568 prosilcev za mednarodno zaščito.

Na današnji dan je nastanjenih v azilnem domu 70 prosilcev za mednarodno zaščito, v Izpostavi azilnega doma na Kotnikovi ulici je nastanjenih 63 prosilcev za mednarodno zaščito, izven azilnega doma je nastanjenih 59 prosilcev za mednarodno zaščito, razseljenih na zasebne naslove pa 24 prosilcev za mednarodno zaščito. V sprejemnih prostorih je na današnji dan nastanjenih 306 vlagateljev namere.

Na današnji dan je nastanjenih v integracijski hiši v Ljubljani 14 oseb s priznano mednarodno zaščito, v integracijski hiši v Mariboru je nastanjenih 25 oseb s priznano mednarodno zaščito, izven integracijskih hiš biva 599 oseb s priznano mednarodno zaščito.