Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. decembra 2021

Potresi

Ob 15.59 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Reševalne postaje (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Babnega Polja, 51 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Juršč in Malih Loč. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici Evropska makroseizmična lestvica (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.32 si je na smučišču Kope, občina Mislinja, učenec šole v naravi pri smučanju poškodoval koleno. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so ga oskrbeli in dopeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 21.07 se je v Dobravi, občina Izola, na streho prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so s tehnično intervencijo omogočili dostop do ponesrečene osebe. Poškodovano osebo so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48 se je Na Gmajni v Ljubljani osebno vozilo pred stanovanjsko hišo zaletelo v nadstrešek. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 10.40 sta v križišču na Tržaški cesti v Mariboru trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča in nudili prvo pomoč osebam do prihoda NMP Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.39 je na Noričkem vrhu, občina Gornja Radgona, vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, počistili cestišče in nudili pomoč pri nakladanju vozila.

Ob 16.56 je na cesti Grabonoš–Spodnji Ivanjci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, počistili cestišče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem in policistom. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Gornja Radgona so oskrbeli lažje poškodovano osebo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.40 so v naselju Sušje, občina Ribnica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribnica in Sušje so požar pogasili, očistili tuljavo, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.37 je v naselju Dolgovaške Gorice, občina Lendava, ponovno zagorelo na požarišču požara 14. 12. 2021, kjer je gorelo okoli 10 kubičnih metrov lesa. Gasilci PGD Dolga vas in Lendava so razkopali požarišče in ponovno pogasili novo nastale manjše požare.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 8.58 je bil v Rozmanovi ulici v Kopru v eni od učilnic zaznan močan vojn neznanega izvora. Gasilci JZ GB Koper so na kraju ugotovili, da je zaradi pregretega kondenzatorja na stropni svetilki prišlo do topljenja plastike in posledično sproščanja snovi v ozračje. Hišnik bo svetilko zamenjal.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.55 je na Kocbekovi cesti v Celju delavca pri delu na strehi obšla slabost. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri reanimaciji in prenosu osebe iz strehe objekta do reševalnega vozila.

Ob 14.55 so v naselju Pijovci v občini Šmarje pri Jelšah gasilci PGD Mestinje nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 16.09 so v Dekanih v občini Koper gasilci JZ GB Koper nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila Prehospitalne enote Obala, ki je obolelo osebo oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.45 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz dvigala rešili osebo in obvestili serviserja.

Ob 17.09 se je na Škofjeloški cesti v Kranju pri gradnji podrl nadstrešek in padel na delavca. Gasilci GARS Kranj so pomagali reševalcem NMP Kranj pri prenosu poškodovane osebe in policistom osvetlili kraj nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana posredovali v Ulici v Kokovšek, občina Ljubljana, kjer so nudili pomoč pri prenosu osebe v invalidskem vozičku.

Ob 10.06 so na Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljania odprli vrata stanovanja, v kateri so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/