Skoči do osrednje vsebine

Zobozdravniki na pomoč v cepilne centre in točke za testiranje

V prihodnjem tednu, ko bodo od 19. do 23. decembra 2021 pod sloganom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto« po celi Sloveniji potekali Dnevi cepljenja, bo ta pomoč še posebej dobrodošla. Potek akcije je na današnji novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

V okviru mobilizacije zdravstvenega kadra so številni zobozdravniki in zdravniki izven svojega rednega dela tudi v tem 4. valu ponudili pomoč kolegom na najbolj obremenjenih deloviščih. Več kot 200 zobozdravnikov je izrazilo pripravljenost, da se vključijo v delo v cepilnih centrih in na točkah za jemanje brisov.  Kako to vključevanje že poteka in koliko zobozdravnikov je še v pripravljenosti, da pridejo na pomoč kolegom, so danes predstavili zobozdravniki koordinatorji mobilizacije iz Zdravstvenega doma (ZD) Koper, ZD Novo mesto, ZD Slovenj Gradec, ZD Maribor in ZD Murska Sobota.

Na novinarski konferenci so sodelovali Janez Poklukar, dr. med., minister za zdravje, Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., predsednik Odbora za zobozdravstvo, Zdravniška zbornica Slovenije in koordinatorji mobilizacije zobozdravnikov: Vasja Degrassi Bisaki, dr. dent. med, ZD Koper, Anja Andrejaš, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, ZD Novo mesto, Ivana Karner, dr. dent. med., ZD Slovenj Gradec, Romana Mance Kristan, dr. dent. med., spec. parodontologije, ZD Maribor, Boris Egič, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, ZD Murska Sobota. Pridružil se jim je tudi Matej Praprotnik, dr. dent. med., član Odbora za zasebno dejavnost in član koordinacijske skupine za mobilizacijo zdravnikov in zobozdravnikov koncesionarjev in zasebnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Minister Poklukar je uvodoma predstavil epidemiološke razmere in spomnil, da je kar 80% intenzivnih bolnikov starih med 50 in 75 let, 99% odstotkov tistih ki ne preživijo, pa je starih nad 50 let. Zato je ponovno izpostavil, da lahko edino zadostna precepljenost ustvari pogoje za približno normalno delovanje družbe.

Minister je pozval, da vsi državljani in državljanke prisluhnejo zdravstvu, ki opozarja na to kar se dogaja v slovenskih bolnišnicah. Kljub temu, da se prebivalcem dozdeva, da se je življenje vrnilo v relativno ustaljene tirnice, temu za medicinsko osebje in zdravstvo še zdaleč ni tako. Ob tem je dejal: »Na covid oddelke smo razporedili okvirno 2800 zdravstvenih delavcev. Močno nas skrbijo posledice neizvajanje nenujnih posegov. Za zdravnika ni težjega kot izbirati na katerem pacientu bo opravil poseg in kateri je bolj nujen.«

V nadaljevanju je predstavil pobudo lokalnim skupnostim za skupno organizacijo in v lokalnem okolju izvedeno cepilno akcijo. Lokalne skupnosti so namreč jedro družbe in pomemben vir informacij.

Minister: »Akcijo smo organizirali, ker verjamem, da se večina prebivalcev zaveda, kako pomemben javnozdravstveni ukrep je cepljenje.  Prav tako sem prosil lokalne skupnosti, da ljudi ozaveščajo tudi preko posameznikov, ki imajo v lokalni skupnosti ugled, jim ljudje zaupajo in jih cenijo.«

V zaključku je vse prebivalce povabil na slovenske dneve cepljenja, ki bodo potekali v občinah po Sloveniji od 19. do 23. decembra 2021. Dodal je, naj bodo dnevi cepljenja, dnevi odločitve za prvi, drugi ali tretji odmerek, samo zadostna precepljenost pa bo korak k vrnitvi v čim bolj normalno življenje. Cepljenje naj ne ustvarja novih razlik, naj deluje povezujoče v prizadevanju za skupno dobro. Prebivalke in prebivalci Slovenije smo ničkolikokrat že pokazali, da je solidarnost, še posebej ko gre za zdravje, naša največja vrednota.